Appocalyptic Passions

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Couatl
Sorcerer

Post by Couatl » Fri Jan 12, 2007 3:49 pm

Мразим да вдигам теми от гробището, ама някъде трябва да си излея гнева. Гледах го най-накрая филма и да си кажа честно смятам себе си за позапознат точно с тази част от историята (говоря за мезоамерика малко преди и по време на колонизацията) и съм много разочарован.
Spoiler: show
Единственото яко нещо в целия филм бяха жертвоприношенията на пирамидата и слънчевото затъмнение, а и те бяха покварени от едно дебело майче и от конспирацията мажеду тлатоани и жреца, които искаха да впечатлят населението с тайните си познания по астрономия.

Извинявай, но онзи гъзар с якия шлем, към когото хората му се отнасяха като към теократичен лидер се оказа някакъв водач на наемническа банда търговци на роби :shock: Заведоха пленниците на игрище за пок-то-пок и го обърнаха на стреблище. Фрапиращото в тоя случай е не това че използваха игрището не по предназначението му, а че изглежда не им беше за първи път. Освен това постът "ликвидатор" не знам защо, ама много ми заприлича на вратар :? Да не говорим за това че 8 прошляка гонеха нашия човек в джунглата в продължение на две денонощия без да спрат, той им бягаше надупчен като сирене две денонощия без да спре, почти успя да надбяга пантерата, която незнайно защо му е дала да слезе от дървото преди да го сдъвче, а лошият беше по-тъп и от Дарт Вейдър. Последният поне като си убиеше някой от подчинените назначаваше друг на негово място. Освен това изглежда маите са раждали бебета-анфибии с пъпна връв дълга като корабно въже.

Пристигането на испанците също беше яко, но беше крайно опорочено от факта, че нашия човек, след като видя големите неща в морето, каквито не е виждал никога, след като видя странните бледолики хора, поне един от които смята за бог просто се обърна и си тръгна. Да не говорим че Кукулкан не е бог на слънцето. И че по онова време маите нямат империя, а са подчинени на ацтеките. Това даже в ейджа го бяха отразили.
Изобщо имам чувството че Мел Гибсън тоя път е направил фентъзи, а не исторически филм и на всичкото отгорое е объркал яко някои колосални неща като например маите с ацтеките.
...

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Jan 12, 2007 4:29 pm

Малко офтопик, но понеже и преди имаше подобно мнение, че Мел Гибсън е объркал маите с ацтеките, искам да спомена, че това не е вярно. Според най-новите изследвания, оказва се че маите са правили доста често жертвоприношения, и културата им е била не по-малко кървава, отколкото тази на ацтеките. Всъщност, ацтеките по-скоро са взаимствали до голяма степен културата на маите, включително религията (боговете им са просто с други имена, но на практика същите), календара, строителството, както и много други неща.

Ето едно филмче на BBC, където се говори по този въпрос:
Secrets of the Mayan underworld

както и това, на National Geographic:
Dawn of the Maya

Всъщност може да се направи доста добра аналогия с Рим и елинска Гърция, нещо подобно се е случило и с ацтеките и маите. Съжалявам за офтопика, но мисля, че Гибсън поне в това не е обвинен справедливо. Иначе и аз не виждам много смисъл от всички тези кървища и презследвания в джунглата, ама нейсе, филмът не задължителен, нали?
This signature is not yet rated