Appocalyptic Passions

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Morgana
Paragon

Post by Morgana » Tue Dec 12, 2006 8:46 pm

Аз не гледах Страстите Христови точно щото знаех за какво иде реч, отдавна се отказах от идеята да ходя на кино "на сляпо". Освен, че киното стана скъпо удоволствие, има реален риск да попадна на филм, който не искам да гледам. Апокалипто ще го скипна, но не толкова заради жестокостите в него, а защото не виждам какво удоволствие ще ми донесе гледането му. За цивилизацията на маите мога да науча повече от NG или някоя книга, особено като разбрах принципа по който е сниман Апокалипто - дизайнерът на продукцията Том Сандер пита археолога Ричард Хенсън, който е консултант на филма "Има ли някакви доказателства, че (маите) не са правили това", "Няма", "Ми значи снимаме." :? На мнението на Mor съм - най-вероятно ще ми е тъп.

И във Фонтанът ставало дума за маите, и там участват истински маи. Да видим пък Аронофски какво е сътворил след толкова много премеждия около този филм.

Blood Diamond излезе като конкурент на Апокалипто, но нещо не се получи. Дори романтичната комедия The Holiday го изпревари в боксофиса за уикенда.
Last edited by Morgana on Tue Dec 12, 2006 8:48 pm, edited 1 time in total.
pulled out

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Dec 12, 2006 8:48 pm

Morgana wrote:За цивилизацията на маите мога да науча повече от NG или някоя книга, особено като разбрах принципа по който е сниман Апокалипто - дизайнерът на продукцията Том Сандер пита археолога Ричард Хенсън, който е консултант на филма "Има ли някакви доказателства, че (маите) не са правили това", "Няма", "Ми значи снимаме." :?
Мвахаха, еми да... това ми напомни Бард и Колдьо :mrgreen:
"Е добре бе, ПИШЕ ли някъде, че Моридин не е Тъмния, Шайдар Харан не е кокошка в черно и Месаана не е Егвийн? А?? ЕМИ КВО МИ ГОВОРИТЕ ТОГАВА"

За Фонтана - ами аз лично не страдам никога от синдрома "високи очаквания", въпреки че са ми такива. В общи линии когат реша, че някой филм ше ми хареса, той обикновено ми харесва. Та нямам притеснения. Да, не вярвам да стигне дори 1/10 от СМАЗВАЩОТО внушение на Реквиема, нито пък параноичната атмосфера на Пи, но пък Хю Джакман е пич и филмът реди трансценденталистка визия за бъдещето. Честно казано на мен само тва ми стига, за да го харесам :)
This is it. Ground zero.

Super M
Warmage

Post by Super M » Tue Dec 12, 2006 9:56 pm

Аз явно ще внеса уникалното мнение в случая, но според мен Мел Гибсън е адски талантлив режисьор и актьор. "Смело сърце" е един от най-добре направените и силно въздействащи исторически филми, които съм гледал, а "Страстите Христови" веднага изтриха от съзнанието ми всички екранизации по темата със смазващото си чувство за реализъм. Да - не всеки би го понесъл, но който не може - да не го гледа! Всички знаем за какво става въпрос.

Апокалипто е един от малкото филми, които считам като задължителен за кино.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Dec 12, 2006 11:01 pm

shayhiri wrote:Именно. Нямам никаква представа защо останалите са гледали "Страстите". При положение, че не са вманиачени вярващи, единственото оставащо обяснение е: заради снъфа. Разбира се, Роланд може да се опита да ме опровергае. Или поне да ме нахлеби. :)
Аз например, без да съм вманиачен вярващ, отидох да гледам "Страстите" не заради "снъфа", а заради каквото гледам всеки един филм - с идеята ако има какво да каже, да го разбера/почувствам, а ако няма - да се насладя на красиви картинки (най-общо казано).
Докато "Апокалипто" си е 100% екшън! При това много добър. Хората го гледат, защото е екшън. Или заради снъфа, ако си имат проблеми. Със или без снъф, обаче, това си е завършен стойностен (екшън) филм. А от "Страстите", като махнеш снъфа, какво остава? :?

Никой не ви е виновен, Рол. Много добре се знаеше що за филм е "Страстите". Само болно любопитство би накарало нормален човек да го гледа. Тъпото е, че гузната ви съвест сега води до отричане (поне привидно) на "Апокалипто", който би трябвало да е задължителен за всеки ценител на екшъна в киното. Ако вие не сте сред тях (or you're squeamish enough) може би наистина е по-добре не го гледате, макар че аз бих отишъл дори само заради идеята, атмосферата и екзотиката.

Извинявай, ама тук се изхвърляш. Нито много добре се е знаело, нито сами сме си виновни (според мен пък и няма за какво), нито имаме гузна съвест.
Понеже не съм гледала трейлъра на Апокалипто, не мога да коментирам дали изглежда като 100% екшън, но по беглите ми спомени от рекламата, искрено се съмнявам да е в това замисълът му.
Но да се отрича "Апокалипто", само защото някой се е прекарал (самичък) да гледа "Страстите", е класически пример за грешка, водеща - абсурдно - до друга, още по-сериозна.
Доколкото схващам, и ти като нас не си гледал още филма, нали? Как тогава си толкова сигурен, че грешим?
Super M wrote: Аз явно ще внеса уникалното мнение в случая, но според мен Мел Гибсън е адски талантлив режисьор и актьор. "Смело сърце" е един от най-добре направените и силно въздействащи исторически филми, които съм гледал, а "Страстите Христови" веднага изтриха от съзнанието ми всички екранизации по темата със смазващото си чувство за реализъм. Да - не всеки би го понесъл, но който не може - да не го гледа! Всички знаем за какво става въпрос.
Съгласна съм за "Смело сърце", любим филм ми е, за "Страстите" също донякъде съм съгласна, но точно той ме накара да се усъмня доколко добър е всъщност Мел Гибсън като режисьор, защото филмът ми направи впечатление на "изпуснат". Имал е много идеи, добри при това ("снъфавостта" въобще не ме възмути чак толкова), имал е визия, но някак накрая филмът не беше единното цяло, което трябваше да бъде и въздействието се поизгуби. Така го усетих аз де :) Поразочаровах се от режисьора Гибсън и почнах да мисля, че "Смело сърце" е било едно от ония щастливи стечения на обстоятелствата, които не се повтарят.
Last edited by Ghibli on Tue Dec 12, 2006 11:13 pm, edited 3 times in total.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Dec 12, 2006 11:09 pm

Именно. Нямам никаква представа защо останалите са гледали "Страстите". При положение, че не са вманиачени вярващи, единственото оставащо обяснение е: заради снъфа. Разбира се, Роланд може да се опита да ме опровергае. Или поне да ме нахлеби.
За разлика от теб аз нямам пророчески способности да знам какво точно ставало във филмите преди да ги гледам и не прочитам по 100 ревюта плюс гледане на трейлъра 60 пъти преди да ида на кино. Вярно, някои хора (Роланд например) правилно предупреждаваха, че в този филм имало само снъф и нищо друго, но пък от друга страна една камара други познати и ревюиращи, независимо дали са вярващи, откриваха много хубави неща и дори някава смислена идея съзираха, та реших да видя със собствените си очи кой е прав. А това, че само вманиачени вярващи трябва да гледат подобен род филми е меко казано нелепо. Аз например съм убеден атеист, но харесвам и уважавам една камара филми, които имат за основна тема вяра, религия, дори и един филм за Христос, следващ плътно Евангелиетата, ми е сред любините. Разликата е, че тези филми са направени умело и авторите им не са болни хора, пък и имат талант за разлика от лицето Мел Гибсън.
Докато "Апокалипто" си е 100% екшън! При това много добър. Хората го гледат, защото е екшън. Или заради снъфа, ако си имат проблеми. Със или без снъф, обаче, това си е завършен стойностен (екшън) филм.
Пак се изявяваш като пророк. Как може да си толкова сигурен, че бил много качествен екшън, само екшън и т.н., без да си го гледал?
Ставаш досаден вече с тия изхвърляния.
Тъпото е, че гузната ви съвест сега води до отричане (поне привидно) на "Апокалипто", който би трябвало да е задължителен за всеки ценител на екшъна в киното.
И защо трябва да е задължително? Защото няколко критика са казали, че е много як екшън? Хайде стига смешки. А това за гузната съвест е още по-нелепо. За какво да съм гузен? Защото Гибсън е фанатичен ненормалник?
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Super M
Warmage

Post by Super M » Tue Dec 12, 2006 11:45 pm

Разликата е, че тези филми са направени умело и авторите им не са болни хора, пък и имат талант за разлика от лицето Мел Гибсън.
Гибсън е фанатичен ненормалник?
Уве Бол е човек, за когото можеш да твърдиш, че е режисьор без талант. За Мел Гибсън най-много можеш да кажеш, че някой негов филм или евентуално всички негови филми не са ти по вкуса, но подобни крайни твърдения са глупави по отношение на човек, който се е доказал като творец в областта на киното от много години, освен ако не осъзнаваш, че изразяват крайно субективното ти лично мнение. "Смело сърце", мамка му!

В "Страстите" е показано много повече отколкото натуралистичните сцени на насилие сами по себе си могат да изразят и има немалко хора, които са го почувствали. Аз лично имам приятели, които този филм докосна, без да са религиозни фанатици. Аз също не съм религиозен фанатик, даже трудно бих минал за религиозен, НО смятам филма за изключително добър.

И последно, които очакват Апокалипто да е супер екшън, според мен, ще останат малко разочаровани!!! Това далеч не ще да е основата на филма!

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Dec 13, 2006 12:05 am

Уве Бол има талант, да ме извиняваш - това да си чак толкова некадърен също си е вид дарба. 8-)

Сега по-сериозно. Не съм гледал Смело сърце, нямам и намерение. Може да е много добър, не знам. Обаче съдейки по Страстите, талантът на Мел е най-вече в това да създава медийна шумотевица около филмите си. Да, има достатъчно компетентност, виждат се и някакви наченки на истински талант, но нищо повече. В горния пост имах предвид наистина голям талант в режисьорската професия, а не просто компетентност и склонност към gore и snuff сцени. Това, разбира се, е лично мнение, нямам нищо против ти да го смяташ на най-великия режисьор в момента. ;)

А това, че е фанатичен ненормалник, мисля, че си е доказан факт. Особено първото. А за второто - човек, който заснема snuff филм точно за Христос, не е съвсем нормален за мен. Пък и в другите му филми според коментарите все натам го влече..
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Dec 13, 2006 12:07 am

Че е и гнъсен антисемит, гадината, остъй другото!
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Noal
Smallfolk

Post by Noal » Wed Dec 13, 2006 12:52 am

Така, след като в последните две-три страници от тая тема прочетох какви ли не оплювания по посока на г-н Гибсън (който по лично мое мнение е един от най-талантливите режисьори и актьори, но на кой, по дяволите му пука за моето мнение), реших малко да се намеся в тая дискусия.
Първо на първо искам да ви питам, откъде на къде при всяко споменаване на Страстите се пише, че тоя филм бил супер snuff. Имало много snuff. Баси snuff-a... snuff, snuff, snuff.
Абе, хора, знаете ли какво е snuff? Ето ви извадка от Wikipedia:
The most common definition of a snuff film is that its a motion picture showing the actual murder of a human being, produced, perpetrated, and distributed solely for the purpose of profit. This definition thereby excludes recordings of murders caught by accident, and videotapes of actual murders that were never intended to be released as entertainment films. Given these criteria, the existence of snuff films is highly questionable, and commercial snuff films have long been relegated by skeptics to the realm of urban legend and moral panic. To date, no film generally accepted as fitting this definition has been found.
Сега и за тези, които не са толкова добре с английския ще преведа, че snuff е филм, който показва реално убийство на човек. Реално убийство. Реално насилие. Доколкото знам, актьора, който е изпълнявал ролята на Исус е все още жив и даже смята и в още филми да се снима момчето (жив и здрав да ни е). Всъщност James Caviezel даже не се е оплаквал, че много го е боляло, докато са го били с камшика във филма. Изводът? В "Страстите Христови" няма нищо snuff.
А може би казвате snuff заради насилието във филма? Ми, всъщност насилието не е кой знае какво. Има филми, които са правени специално, за да показват как разни младежи измират по различни начини. В тези филми сценаристите се надпреварват кой ще измисли по-оригинална и жестока смърт, а режисьорите пък - кой ще я покаже по възможно най-ефектния начин. Вадят се очи с пръсти, хора се обесват на собствените си черва, разчленяват се по супер оригинални начини и кървят... кървят много!
Та значи какво ви кара да наричате "Страстите..." snuff? Ами да, насилието в този филм е някак по-различно нали? Не е като в другите филми. Става ви гадно като го гледате? Защо ли? Ами въпросният г-н Гибсън, на който "му липсва талант" просто си е свършил работата адски добре. Мел Гибсън не прави тези филми, защото, разбираш ли, супер много се кефи да гледа насилие. Той показва на зрителите жестоката реалност. Защото всички трябва да озсъзнавате, че е било така. Било е жестоко!
А дали Мел Гибсън все пак не иска да ни каже нещо с този филм? Дали не иска да ни каже: "Забравете лигавите историйки за Христос, които се бълват с тонове непрекъснато! Този човек е умрял по този начин, за да изкупи вашите грехове!"
Но стига за "Страстите...". Demandred, гледай "Смело сърце". Филмът има 5 Оскара и още 15 други награди и 20 номинации. Такива "филмченца" прави "човекът без талант".
И накрая за "Апокалипто" нищо не мога да кажа, освен, че ще го гледам. Очаквам с нетърпение да го гледам. И само се надявам да не е "йекшън" (всъщност, сигурен съм, че не е). Но отсега знам, че ще е добър. Нека да има насилие. Не че се кефя на насилието, но във филмите на Гибсън, то не е самоцелно. Ще го изтърпя някак... и ще си взема пуканки! ;)
-"What shall I do?"
-"Well, if you see anything crawl out of the sea and try to breathe, you could try telling it not to bother."
-- Rincewind and Eric at the Beginning of Time

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Wed Dec 13, 2006 1:26 am

Noal wrote: Мел Гибсън не прави тези филми, защото, разбираш ли, супер много се кефи да гледа насилие. Той показва на зрителите жестоката реалност. Защото всички трябва да озсъзнавате, че е било така. Било е жестоко!
А дали Мел Гибсън все пак не иска да ни каже нещо с този филм? Дали не иска да ни каже: "Забравете лигавите историйки за Христос, които се бълват с тонове непрекъснато! Този човек е умрял по този начин, за да изкупи вашите грехове!"
Я по-полека с патоса. Как завършва тоя шедьовър на Гибсън? А Евангелията? Това ли е смисълът на тази история според теб? Изтезанията? Смъртта? Соченето с пръст тип „Кръвта му ще е върху нас и децата ни.”?
„Страстите Христови” въпреки всичките си лингвистични, исторически и естетически претенции не струва по една единствена причина – забравя най-важната идея на християнството, тази за опрощението. Урок, който явно Гибсън е пропуснал в неделното си училище.

Super M
Warmage

Post by Super M » Wed Dec 13, 2006 1:33 am

Филмът завършва с прераждане!!!

и със страхотна музика :lol:

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Wed Dec 13, 2006 1:43 am

Demandred, гледай "Смело сърце". Филмът има 5 Оскара
Същото важи и за "Авиаторът" примерно, а той е рядко тъп филм. Има куп бози с Оскари.
Той показва на зрителите жестоката реалност. Защото всички трябва да озсъзнавате, че е било така. Било е жестоко!
Първо, аз доколкото знам съществуват сериозни съмнения, че Христос някога въобще е съществувал, дай да не се изхвърляме с думи като "реалност", а? Второ, щом доста християни нададоха вой срещу трактовката Гибсънова, явно няма съгласие по въпроса и сред тях.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Wed Dec 13, 2006 1:54 am

Филмът завършва с прераждане!!!

Какво прераждане? Май не си схванал за какво иде реч от толкоз eye candy. Пък и Евангелията не завършват с възкресението, ще знайш.

Super M
Warmage

Post by Super M » Wed Dec 13, 2006 2:37 am

Под прераждане имах предвид Възкресение - извинявам се за погрешно употребената дума. Ама виж колко е часа! Хората по това време спят, а ние тука спорим за филми :D Уверявам те, че е било е по невнимание :oops:
Евангелията не завършват с възкресението, ще знайш.
Какъв е смисълът на това изречение? Може би филмът е трябвало да покаже целия Нов Завет от началото до края? Или цялата Библия? Той е фокусиран върху точно определена част от събитията и ги показва в тяхната цялост и пълнота, доколкото това въобще е възможно да се направи във филм.
Първо, аз доколкото знам съществуват сериозни съмнения, че Христос някога въобще е съществувал, дай да не се изхвърляме с думи като "реалност", а?
Христос е реално съществуваща историческа личност. Мохамед също, ако става въпрос за това. Някои хора изказват сериозни съмнения, че съществува Еволюцията. Може би учебниците по Биология, които съм чел са научна фантастика (ако ги възприемах като нещо такова щях по-добри оценки да имам :roll: ) Това няма значение сега.

Разпванията на кръст са били историческа реалност! Мислите ли, че са изглеждали много по-различно?

Мел Гибсън може да не прави вашия тип филми, може и да не ви харесва като актьор (може например мутрата му да ви дразни), но е талантлив. Честно казано не мога да повярвам, че има толкова хора тук, които дори не са гледали "Смело сърце" - аз си мислех, че това е един от най-известните филми ever.
нямам нищо против ти да го смяташ на най-великия режисьор в момента
Не го смятам пича за най-добрия режисьор на всички времена - за мен такова определение като най-добрич режисьор, най-добрия писател т.н. няма. Има обаче добри и талантливи - той е такъв и това е факт!!! :twisted:

Виж като едни от най-лошите филми, дето се сещам директно класирам "Hostel", "Версенжеторикс" и "Електра", наред с шеджоврите на Уве. И имаше един от преди години - "Маргаритки" - беше кошмарен. Тука съм навит да класирваме по точки :mrgreen:

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Wed Dec 13, 2006 7:52 am

Смисълът, Super M, е, че по принцип пасионът завършва с полагането на тялото на Исус в гроба, а не с възкресението, така че Гибсън вкарва във филма това, което му върши работа. А идеята му не е да покаже, че има вариант смъртта му или човешката вина за събитията да не са чак толкова основен момент и смисъл на случилото се, защото Исус остава на земята и се връща при учениците си. Смисълът е, че целият филм си е едно guilty pleasure с претенции, но му е избягала основната идея.