Лош ли е Джаксън и добър ли е Властелинът?

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Nov 30, 2006 11:56 am

Roland wrote: @ Гибли:
Ноу ъфенз, но "слаби в творческо отношение"? "Твърде много недостатъци, които надделяват над добрите намерения"? "Питър Джаксън не се справи така, както трябваше? Какво все пак имаш предвид с тия генерализации?
No offence, но въобще нямам намерение да ти отговоря и да изпадна в положението на Морви, която, тука ще си позволя и аз да отговоря вместо нея, се защитава заради тона на отправените й въпроси.
Пък и тука вече си важи с пълна сила коментарът "като не си правила такова нещо, отде знаеш колко времетраене му стига, за да се получи?"
На това ти самият обикновено отговаряш нещо от типа "може да не правя, но като потребител/зрител имам правото да..." - странно ми е, че въобще зададе този въпрос.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Nov 30, 2006 12:01 pm

Нищо подобно. Ако мнението е "харесва ми/не ми харесва", тогава ок - естествено, че не трябва да съм завършил режисура, за да имам право на мнение. Обаче, прощавай, да твърдиш, че нещо "може/не може" да се направи еди как си, при положение, че бъкел идея си няма никой от нас от режисура... различно е просто.

И айде пак тонът крив :roll: Вечно, като се стигне до истински спор, се оказва, че на единия или другия тонът му бил кофти. Не мое ли веднъж да понамалим чувствителността и да гледаме в дълбочина? Да видим какво се казва, а не как? Извинявам се, ма не бих казал, че отстрани виждам разлика в тона на Емо и Морви... Плс, айде да пробваме, на ръба сме да напраим първия си истински конструктивен спор от години насам :)
And you can't dance with a devil on your back...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Nov 30, 2006 12:45 pm

По второто - аз поне съм твърде чувствителна именно към "как" частта и мисля, че това е достатъчно човешка черта, та да се отминава с пренебрежение; по-добре е да й се обърне внимание според мен. Иначе - ок, ще се опитам да се абстрахирам от всякакви усетени от мен отсенки на интонацията, които може би са, а може би не са съществували, и ще прочета пак всичките постове от началото, да видим ще си извадя ли някакъв различен извод.

По първото - а, е, ок. Вярно е, не съм учила режисура. Само че не ми е необходимо, за да знам какво не е наред в случая, защото съм изгледала доста филми, включително документални филми за правенето на филми, и имам някакви познания по въпроса плюс усета си на кинозрител с някакъв, ако не твърде огромен, но все пак не и толкова малък, опит. Освен това винаги се опира до личното мнение. Затова няма да имаш двама режисьори / filmmakers на едно мнение и затова от един сценарий екранизиран от двама режисьори се получава различен филм.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Nov 30, 2006 5:14 pm

Което е и поантата на дългите битки, защото ако в описание могат да са "бихме се дни наред, но накрая надвихме", в показване това трябва да отнеме по един или друг начин всички тези дни, както и начина, по който са надвили. Неизбежно е просто и именно затова от филма наистина биха останали димящи руини, ако махнеш битките.
Де да знам, битката която най-много ме израдва беше в пролога на първата част и беше съвсем кратка, така че съвсем предубедено и пристрастно ще ти кажа, че явно и с кратки битки може да станат нещата. Както и да го въртим и сучем, Толкин не е искал да акцентира на битките в книгата, докато филмът го прави. Ся дали и как може да се направи тоя филм с по-къси битки, не знам, аз вече и не помня много какво ставаше във филмите точно, така че ще ви оставя да се дърлите по този въпрос.
Освен това исторически факт е онова там за едни 300 спартанци, дето, Термопилите, тва-онова.
Не хващай толкова вяра на гръцките историци, пък и ако не си забелязал тристате спартанци са били изклани в крайна сметка. That said, в самата книга Сам, който хваща оръжие вероятно за втори път в живота си утрепва някакво юбър-хипер-чудовище, така че за какъв реализъм бълнува Морви все пак? :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Killua
Ascendent

Post by Killua » Thu Nov 30, 2006 7:26 pm

Прочетох донякъде спора, много интересно четиво (такива едни двойки сте заформили :lol: ), но аз ще си кажа кротко мнението като гледам да не се въвличам много.
Много ми харесва книгата, харесаха ми и филмите. И по някакви причини любимата ми част и в книга, и на филм е втората (изключая образа на Фарамир във филма, който бая ме издразни, заради ненужните промени).
Естествено, липсваха ми някои от орязаните моменти във филмите, но все пак не може всичко да се тури я. Присъединявам се към мнението на Мат - първата битка е наистина най-въздействаща :) И изобщо битките са по-дълги отколкото аз ги харесвам.
Но пък образът на Ам-гъл във филмите е просто разкошотия, и преди го обичах, ама след филмите съвсем :)
Огромен проблем на филмите обаче си е не друго, а дължината. Особено като си на кино, умираш да се изпишкаш, а третата част не свърша ли не свършва (най-излишно дългият край имаше тая трета ми ти част.. само като си представя несъкратени версии и просто ми призлява). Това вероятно не е проблем, ако си гледкаш вкъщи, но май пак ще ми дойде твърде нанагорно.
Иначе според мен екранизацията на книгата си е много добре направена, винаги ще ги има кусурите, то без тях закъде, но да се постигне идеален резултат с тоя туфляк си е мисия невъзможна. Така или иначе, винаги ще има недоволни.
Добре си е свършил Питър Джаксън работата, според мен.
Ем, като гледаме и Хобит, ще видим дали може и по-добре ^^
shadow dance nikoga ne luje

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Nov 30, 2006 8:07 pm

Matrim wrote:
Което е и поантата на дългите битки, защото ако в описание могат да са "бихме се дни наред, но накрая надвихме", в показване това трябва да отнеме по един или друг начин всички тези дни, както и начина, по който са надвили. Неизбежно е просто и именно затова от филма наистина биха останали димящи руини, ако махнеш битките.
Де да знам, битката която най-много ме израдва беше в пролога на първата част и беше съвсем кратка, така че съвсем предубедено и пристрастно ще ти кажа, че явно и с кратки битки може да станат нещата. Както и да го въртим и сучем, Толкин не е искал да акцентира на битките в книгата, докато филмът го прави. Ся дали и как може да се направи тоя филм с по-къси битки, не знам, аз вече и не помня много какво ставаше във филмите точно, така че ще ви оставя да се дърлите по този въпрос.
Момент, момент :) Битката в началото е ТОЧНО разказване, а не показване. Онова, което се случва на екрана, е само фон за нариейтърката, която ни разяснява вкратце историята на Пръстена. От това до реално случващо се в момента действие разликата е огромна.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Nov 30, 2006 8:51 pm

Тепърва ще зачитам топика, но нема как да се въздържа да си кажа, че баш па битката в пролога с ТОЯ УМРЕЛ ЖАЛЪК ДО НЕМАЙКЪДЕ 80-АРСКИ Саурон е просто смешна история изобщо да се пласира за нещо.... :roll:
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Nov 30, 2006 8:58 pm

Ми... добре... Ся, жалко, че е по официални илюстрации Сауронът и е абсолютно брутален в първичната си.. ъъ.. желязност.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 30, 2006 9:57 pm

Рол, започнах да ти пиша дълъг отговор.
Ма няма смисъл някак, всичко, което аз приведа като аргумент се обобщава като неконкретно, включително отделните сцени от филма (и не, спомням си сцената с Арагорн, Гимли и Леголас срещу стотиците орки. Малко ми е обидно да ме убеждаваш, че не си я спомням и съм цитирала, нещо, което не си спомням.)
И ти ми обясняваш, че Властелинът няма друга добра екранизация, освен като екшън. Явно не мога да споря с това, колкото и абсурдно да звучи.
Обясняваш ми, че героите нямали личности в книгата, пък аз нямам начин да те убедя, че имат. Е, как тогава да не ти се виждат приказка Пипин-познавам-Денетор-от-три-минути-и-две-реплики-но-ще-съм-му-верен-до-гроб. И на това му викаш повече от в книгат диалог.
Що се отнася до "Следвайки от второ, не ми е ясно що в целия тоя топик си твърдо убедена, че всъщност някой те напада, и вместо да спориш, ти се защитаваш войнствено. Еми ок, да, знам, че така съм ви дресирал с богоподобието си, че вадите базуката при първия признак за мое участие в спор , ма Емо и аз не сме равнозначи, а човечецът още страда от някакви идеалистични представи за разумен, аргументиран и градивен спор. Т.е. престани да третираш всичко, което ти пише като нападение, срещу което трябва да се отбраняваш, щото не е такова" - не съм убедена. Не съм казвала такова нещо. Не знам защо си си го навил на пръста. И вие не звучите по-малко отбранително, бтв. А спорът щеше да е градивен ако на всяко нещо не ми се отговаряше с "примерът ти не важи".
Не смятам, че добра филмова адаптация е невъзможна, но да, смятам да прекратя мизерното си участие в този спор.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Nov 30, 2006 10:33 pm

Морви, къде не ти е било отговорено на конкретните примери?

На създанията, които ги според теб ги нямало в книгата, пък ги има във втория филм. Отговорих ти. Казах, че ги има.На Денетор и мотивацията му и прочие. Пипин се врича на Денетор, щото във филма е представен като импулсивен, да, и заради Боромир. Не го прави заради Денетор и даже е доста смутен като вижда какъв е мизерник. Но го прави, щото Боромир им спаси живота в първия филм. Не си спомням каква му беше мотивацията в книгата. Може ли да ми кажеш? Между другото, ей тези въпроси ги задавам с цел просто да конкретизираш, щото аз наистина не помня. Отговорих ти и на всички други по-конкретни примери - тези за Арвен и Арагорн, за големите и ненужни битки (даже предимно за тях като че ли говорих) и прочие. Върни се, погледни постовете. Няма твой конкретен пример, на който да не съм отговорил. Ако съм пропуснал някой, извинявай, сложи го тук, и ще отговоря и на него.

Не разбирам защо всеки път разбираш въпросите ми като нападка или сарказъм. Не искам да те обиждам или да те поставям в неудобно положение, просто искам повече информация за това по какъв начин си изграждаш мнението. Защото ако разбера повече за това, може да се окаже, че съм съгласен с теб. Това търся в дискусията - някакви допирни точки и възможно най-ясно изразяване на собственото си мнение. Това е.

Аз лично нищо не съм казал за това, че екранизацията на Властелинът може да е само екшън. Нищичко подобно. А ако смятах, че е така, щях да си го кажа. Това се опитвах да покажа през цялото време - че мисля че не е екшън, независимо от екшън-елементите.

Също, аз никога не съм казал, че примерите ти не важат. Единственото, което правих, е да ти задавам въпроси, за да можеш да конкретизираш, това е. И то не сцена по сцена, но и не в общи термини. Какво значат за теб пълнокръвни герои, какво значи за теб добър диалог, и прочие. И да, има начин да го направиш, има начин да ме убедиш, че героите в книгата имат личности, като просто приведеш някакъв пример от самата книга. Не е нужно да е дума по дума, и аз не съм го правил, но ако въобще беше прибегнала до някакви реални примери от книгата, за да подкрепиш мнението си, че във филма нещата не са направени като хората, всичко щеше да е наред. Във всеки от постовете поне по два пъти те моля да го направиш, а ти ми отговаряш обидено. Не е честно. Не е честно!

Все си мислех, че ме познаваш достатъчно добре, за да знаеш, че фундаментално просто не съм такъв човек, какъвто се мъчиш да ме изкараш. Кога в предни постове или спорове или дискусии съм се правил на интересен и съм се заяждал самоцелно? Това ме обижда. Не ме е грижа за спора и дали ще се окажа прав, или не. Истината, дето уж се раждала там, не е моя или твоя или на когото и да било. Тя е обща и до нея стигаме заедно. Грижа ме е обаче за тия отвратителни необосновани изводи, които си вадите за мен от всичко това. Обиждат ме. Обижда ме и това, Морви, че даже не си ме споменала в последния си пост, след като изписах няколко фермана в опит да проведа някаква дискусия по въпроса.

Amos Trask
Aes Sedai

Властелинов спам

Post by Amos Trask » Thu Nov 30, 2006 10:46 pm

Jackson sucks monkey balls. This monkey's balls ---> :monkey:

Край на дискусията, време е да си пиете хапчетата и да легате.
:shark:
Feel the summer!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 30, 2006 10:53 pm

Емо, къде, посочи ми къде, съм казала, че се заяждаш? Кога съм решила, че въпросите ти са нападка или сарказъм? (напротив, доколкото помня, мите се пишеха за това) Защо и ти, и Рол сте толкова навити да ме изкарате ужасно конфликтна? Ама все пак... аз не съм.
Що се отнася до примерите - имам чувството, че ги искаш дума по дума и минута по минута. А според мен тогава ще задълбаем в дребни подробности. Усещането, което имам, не е от конкретна сцена или реплика, а от натрупването на такива.

Не ми е ясно с какво съм те обидила (последният ми пост беше главно отговор на Рол, защото на теб съм отговорила преди това). И ме обижда и това, че без да съм казала и дума против теб, ти вече си обиден. Не съм го предизвикала с нищо. Не се държа по-агресивно от вас (с което нямам предвид, че вие се държите агресивно, а че мислех, че и двете страни са умерени).
Last edited by Morwen on Thu Nov 30, 2006 11:12 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Xellos
Moderator

Re: Властелинов спам

Post by Xellos » Thu Nov 30, 2006 11:10 pm

Amos Trask wrote:Jackson sucks monkey balls. This monkey's balls ---> :monkey:

Край на дискусията, време е да си пиете хапчетата и да легате.
хех, да не мислиш че някой от тях чете други постове освен тия на опонента ;р Уви някогашния fire&brimstone хич го няма.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Dec 01, 2006 9:02 am

Ами аз ги прочетох всичките примерно, макар и малко на диагонал. Иначе постът на Амос се набива на очи, заради смайлито :) Та ще го видят. Друг е въпросът дали ще му обърнат внимание щото е безинтересен :P

Сега да си кажа и аз мнението - харесах филмите по Властелина, особено първата част. Нея съм я гледала няколко пъти във всичките и степени на екстенднатост, най-вече заради Шон Бийн в ролята на Боромир (просто жестоко го изигра, ако и да не приличаше на черна мечка, както го описват в книгата). Единственият проблем, който имах, беше с престъпните out-of-character проявления на Фарамир, който беше представен като третия злодей в Средната земя след Саурон и Саруман ( ВТФ? :shock: ). А да, акробатичните антифизични изпълнения на Леголас и маниерът с който Денетор набиваше доматки - също. Но като цяло съм доста доволна. Може би щото никога не съм живяла с илюзията, че тази книга може да бъде филмирана 1:1.

Емо вече е казал моето мнение с няколко дълги и изчерпателни поста, така че няма да го повтарям. Искам обаче да споделя някои разсъждения относно "пълнокръвните и многопластови" герои на Толкин. Точно по колко трансцендентални пласта и мисловни оси се движат те, според вас? :lol:
Шегата настрана - за мен героите на Толкин в книгата са всичко друго, но не и пълнокръвни и многопластови. Те са просто леко ъпгрейднати минувачи в света, който е създал. Щото това е Толкин за мен - земята с историята, народите и езиците. Откъм керъктър дивелъпмънт е супер наивен и смуче яко. Дори като бях малка смятах така. Та по отношение на персонажите, филмите ми бяха по-истински. По-човешки някак. Щото примерно за образа на Денетор, за който толкова се разправяте, вместо да имам поредното бяло, покварено от черното, аз имам СИВО, о чудеса! Имам човешко същество с комплексно поведение, което не се обяснява с някаква елементарна причина, като палантира.
Сега си представете ситуацията - семейството на пича управлява граничния град от няколко поколения, като изпълнява всичките функции на началство, без обаче да има съответната титла - постоянно напомняне, че той не е продукт на семето Арагорново и следователно никога няма да е истински крал. Това си насажда комплекс за малоценност откъдето и да го погледнете, който става още по-гнухярски (Рольо, това е от Гоблин шамана и толкова ми хареса, че смятам да го вкарам в речта си от тук нататък), щото все пак людете са възпитани да почитат йерархията. На всичкото отгоре, те са хората, които живеят на границата със Злото. Те са тези, които се борят и умират докато Арагорн ходи като гламав насам-натам и забива елфически принцеси. Те се грижат за проклетия град - естествено че ще придобият:
а) съвсем оправдано усещане, че в крайна сметка са си ЗАСЛУЖИЛИ владетелското място с ДЕЙСТВИЯ, а не с това че мама и тати са знаели кого да изчукат
б) любов към властта, която, както е ясно на всички, пристрастява.
Прибавете към това гордостта и достойнството на едно истинско аристократично семейство с дълга история от велики бойни подвизи, плюс постоянния стрес от контакта със заплахата, щото я гледат по цял ден във всичкия й бляс...ъъъ всичката й тъмнина и могат да ви разкажат в цифри колко се влошава ситуацията и колко обречено почва да изглежда всичко, за разлика от роханците, например, които на фона на Гондор са си направо щастливо безхаберни. Така не ви ли става по-ясно защо Боромир посегна на пръстена в опита си да намери решение? Защо изрече онова "Gondor has no king. Gondor needs no king."?
А Боромир и Денетор мислят еднакво. Боромир е любимият син, точно щото е копие на баща си. И изведнъж този любим син го няма вече. Войната е станала още по-истинска и отчаяна и света още по-обречен, защото вече си дал най-свидната възможна жертва. И накрая за капак на всичко пристига някъф оръфляк да си иска трона...
Ми и аз щях да откача като Денетор при това положение. Това на самоцелно и ирационално злодейство ли ви прилича наистина??? По-ирационално ли е от онова, че Злото с Окото му е промило мозъка???
Друг пример - Фродо и Сам. Не обичам особено Илайджа Ууд, но не може да му се отрече, че с тези големи сини зъркели наистина докарваше трогателно изтормозен вид. В книгата така и не можах да се разчувствам от страданията на Фродо обаче, още повече че винаги съм имала подсъзнателния страх, че на следващата страница Сам най-сетне ще го изпецка. Ми във филма взаимоотношенията им ми бяха по-истински някак. Просто си личеше, че Сам му е боготворящия слуга на оня, а не е просто обсесивно настроен малък психопат. То и като цяло хобитите, които никога не съм харесвала особено, тук вече успявах някак да ги възприема с целия им комик рилийф дебилизъм. Особено Пипин. С тези английски мутри и акценти направо ми пълнеха душата. А защо Пипин се врича във вярност към Денетор - ми щото Боромир умря защитавайки ги. Ти Морви да не предпочиташ книжния вариант където нашичкият е Сразен и Прелъстен От Благородната Осанка на Владетеля? Бтв това е типичен епик-фентъзи шит похват, според мен.
Последен пример - Ам-Гъл. В книгата ми лазеше по нервите, а във филма направо сърцето ме болеше като го гледах колко е жалък. Начи филмът успя да свърши нещо, което книгата не можеше. Това Е Добро.
И други примери мога да дам, но ми се пикае, което ми напомня с къв зор издържах 3+ часа в киното за втората серия. Ако бяха 4+ щях да умра.
Така че спирам сега и се целеустремявам към кенефа. Бай-бай! :)
Last edited by Amelia on Fri Dec 01, 2006 1:47 pm, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Fri Dec 01, 2006 1:42 pm

Амелия, всичкото това го има в книгата. Само че явно не всеки го възприема, когато я прочете. Оттам и принципните ни различия :)