Между другото аз все още не схващам отде нагде се реши изведнъж, че слагането на непосилни за половината студенти такси ще доведе до качествено подобрение, защото ще имало по-малко учащи? Това е абсурд в най-чистия му вид, ся, сори ако обиждам някой тук, но конкретно в тая държава повечето пари са показател за по-малко акъл в общия случай.
Мат, файдата за държавата е, че има избор от компетентни кадри. Ся, че има презадоволяване от кадри - ок, има. Но това може да се поправи ЕДИНСТВЕНО с по-високи изисквания на приемните изпити и после на тези в края на семестрите, а не като това кой ще учи се определя от на кой мама и тате имат повече пари. Впрочем, ти си написал същото.
НО съм абс. съгласен с Амелия, че трябва да се стремим да имаме колкото се може ПОВЕЧЕ, ок, КАЧЕСТВЕНИ висшисти. Ся, квото и да си говорим, висшето образование отключва точно 90% от вратите при професионална реализация. Т.е. БИ МОГЛО да ги отключва.
За продавачите в магазините и кондукторите... ами съжалявам пак, ако обидя на някого възгледите, но убедено смятам, че такава реализация не може да ти е някаква ЦЕЛ в живота, нали? Ся, повечето хора имат някакви стремежи, мисля си, и едва ли на някой въпросният е да стане плод-зеленчукар. Що се отнася до футболистите, те си тренират достатъчно, за да можем да го броим тяхното за висше ениуей.
И сори, нали, но айде без генерализации. Твърде много хора започват да следват нещо защото искат да се занимават с него, а не защото от това ще паднат големи пари. ДОРИ, подозирам, в най-доходоносните професии. Ся, цинизмът е много хубаво нещо, ма не му е мястото в подобен спор.
Demandred wrote:Една голяма част от хората или са твърде мързеливи да се занимават с това, или ползата им от висшето е твърде малка, за да отделят години от живота си за него, или просто не са достатъчно умни, за да го постигнат дори и при ниски критерии. Хайде малко реализъм, моля. Един сериозен процент хора в момента средното не могат или не искат да си завършат, а вие ще ми разправяте, че всеки трябва да е висшист. Първо, не трябва, и второ, е практически неосъществимо. Щом сега когато студентите са многократно по-малко качеството на обучението е плачевно и няма пари, представете си какво ще стане, ако всеки се засили да учи. Да не говорим, че ще се наложи да се смъкнат стандартите за влизане в университе и вземан на изпити безкрайно ниско. Много по-добре е висшистите да са по-малко, но да бъдат наистина добре обучени, отколкото куцо и сакато да става висшист, като отбива номера.
Прочее, ако прочетеш какво е писала точно Амелия, ще забележиш, че тя е казал, че всеки трябва да МОЖЕ да следва, а не, че всеки е ДЛЪЖЕН да го прави. За по-долната реплика, че системата трябва да се базира на успех, ок. Макар че има специалности (моята, да речем), където половината предмети са толкова безсмислени и ненужни, че да си принуден да си скъсваш задника от учене по тях, само и само да можеш да продължиш да следваш онова, което ИСКАШ да учиш, е малко... грозно. Но вероятно неизбежно, уви...
And you can't dance with a devil on your back...