Този филм щеше да мине съвсем незабелязано за мен, ако не бях видяла негов трейлър когато ходих да гледам Огън в кръвта. Наистина дори не бях чувала за него, а уж се интересувам от кино и следя новите заглавия. Както и да е. За какво става дума във филма. Лондон, 2027 година. Британия е залята от нелегални емигранти и правителсгвото е предприело крайни мерки за да се справи с проблема – нелегалните са събирани в клетки, пазени от тежко въоръжени полицаи, от където ги натоварват на автобуси и ги откарват в специални бежански лагери. Картината е наистина потресаваща. Повече от ясно е, че когато властите предприемат бруталните мерки, ще се появи и съпротива в лицето на различни нелегални организации. На този фон се добавя проблем засягащ цялото човечество – вече 18 години не се раждат деца. Бившата съпруга на Тео Фарън, Джулиан, се свързва с него и го моли да изведе едно момиче, имигрантката Кий, до проекта Човечество. Момичето е много важно и непременно трябва да бъде опазено живо.
Честно казано и аз не съм съвсем сигурна кое събитие на кое беше фон. Имигрантския проблем в GB съществува и сега (
http://banks.dir.bg/2006/11/20/news964227.html ), та нищо чудно до 2027 да достигне размерите показани във филма. Относно раждаемостта, засега май не ни грози такава опасност, но знае ли човек. Що се отнася до самия филм, впечатленията ми не са еднозначни. Не обичам апокалиптичните представи за развитието на света. Не обичам и военни филми, а във втората си част, Децата на хората си беше почти такъв. Много брутален, но и много трогателен с отворен финал. Невероятно добри образи, перфектно изпълнение на Клайв Оуен, не мога да не му го призная, макар този актьор да не е сред любимците ми..
Препоръчвам да се гледа.
P.S. В сцената на първата сбирка на Рибите, когато избираха нов водач някой каза нещо и публиката в залата избухна в смях. Аз май бях единствината, която не разбра какво казаха. Моля някой ако е разбрал въпросната реплика, да мe извади от неведението. Thx.