Jaime влезе в лудница!

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Zheko
Adept

Post by Zheko » Mon Nov 13, 2006 7:02 pm

Генерализираме поради липса на подходящи термини. В просторечното понятие "лудост" се вписват няколко групи състояния, като то далеч не покрива напълно термина "психична болест" в който влизат всички състояния, кодирани с буквата F в десетата ревизия на Международната Класификация на Болестите. Това води до сериозно объркване, защото всички психични болести се лекуват в психиатрични звена, които сред хората са известни като "лудници", докато не всички от тези болести се вписват в широкото разбиране за "лудост". Още повече, някои състояния ту влизат, ту излизат от разбирането за лудост, а човекът е болен през цялото време.
А когато въведем и понятието "опасност", вече става твърде сложно.
Морви даде много добър пример с депресията. Ето едно състояние, което не се вписва в общоприетия вид на лудостта. При депресия, човек е опасен предимно за себе си поради високия риск от самоубийство. Но, човек с тежка депресия потенциално би могъл да бъде опасен и за околните. Описани са случаи на дългогодишна депресия, при която пациентът е стигал до опити за убийство на близките си "за да ги избави от това мрачно и нещастно съществуване", налудно въобразявайки си, че изпитваното от него се споделя и от всички останали.
"Обратното" на депресията се нарича мания. Тя вече си изглежда като "лудост". А пациентите в състояние на мания са опасни до толкова, че могат да похарчат цялото си имущество буквално за една вечер и да оставят семейството си на улицата. И, между другото се чувстват напълно щастливи.
При биполярното разстройство има редуване на депресия и мания, сиреч, на две състояния, едното от които минава за "лудост", а другото - не.
Ето защо, с Ланис си позволяваме да генерализираме. За толкова ни стигат данните. Забивайки се в излишен детаил само показва, колко относително е всичко. :)

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Wed Nov 15, 2006 6:55 pm

Mnogo kapaciteti imalo tuka obace :)

Maitapia se, kato cialo ste pravi, no...
SCH, bratia, 90 % ot diagnozite sa takiva...

A i az ne znam mnogo, vse oshte, taka ce niama da se vpuskam v nenujni sporove i izkazvane na mnenia.
No problemut e seriozen i go ima, a e fakt ce poveceto hora gledat da zarejat bolnia ot psihicno zaboliavane rodnina...
....
........
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Nov 15, 2006 7:25 pm

Абе, аз не разбирам много нито от болести, нито от мед терминология. Но определено се уверих че съм родена полу-инвалид; тва да нямаш предразсъдъ(?)ци излежда някак старо и демоде за света, глобално имам предвид! Една от най-добрите ми приятелки е биполярна, а и който не знае какво е депресия (особенно хора около моя възраст) да си дигне лявото ухо :lol: . Друг мой гъст приятел е шизофреник (предполага се че доразвит от тежка автомобилна катастрофа).

Толкова ми са малко предразсъдъ(?)ците :mrgreen: че почти година ходих с психопат (не като Лектър, а просто човек без съчувствие към другите).

По принцип в испанският език да ползваш думата луд не пасва когато се говори за психо болни; нормалното е "ментално болни", категория типифицирана като инвалидност, което им помага да си намерят работа (моята биполярна приятелка не можеше много да се задържи на никакъв пост до диагнозата - от там нататък има право на държавна помощ, не парична но понякога има предимство за дадени работи). Тук "локо" (луд) е по-скоро приятелско обръщение или позорно име на тези които например карат като луди и пр.

И освен тежките клинични случай (много пъти дегенерирали поради липса на медицински грижи) каквито винаги има и понякога убягват на психологическият надзор - аз не виждам какъв е проблема с тези хора, стига да занеш горе долу диагнозата им и какво да направишв случай на криза (ако са от този тип болни).

А че институционално и държавно има голям проблем е вярно. При нас, защото средствата не стигата и хората имат ммного предразсъдъ(?)ци; а в Швеция - защото се смятат с правото да ги стерилизират без тяхно или каквото и дабило разрешение!!

Офтопик Живко, не мога да се сдържа от темата за никовете - ¿Как ти викаха в Испания?? :mrgreen: Енд на офтопика
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Nov 17, 2006 1:45 pm

BaYa wrote:
И освен тежките клинични случай (много пъти дегенерирали поради липса на медицински грижи) каквито винаги има и понякога убягват на психологическият надзор - аз не виждам какъв е проблема с тези хора, стига да занеш горе долу диагнозата им и какво да направишв случай на криза (ако са от този тип болни).
??? :shock:

Ne si prava, ama hic... :(
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Sun Nov 19, 2006 5:13 pm

JaimeLannister wrote:
??? :shock:

Ne si prava, ama hic... :(
Пардон за спамчето :roll:

Ама, Джайми, не се и съмнявам. Нямам абсолютно никакъв опит (само дето в София живея до 3ти Километър :lol: ). Единственият ми опит в случая е с мой приятели и приятелки. Така че, предполагам, любовта (приятеслтвото) ме заслепява! :mrgreen:

За мен даже не са луди, просто болни - и в повечето случай тази болест даже е сезонна; биполярната ми приятелка най-яко я хваща през ранна пролет (и не е майтап)!
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Zheko
Adept

Post by Zheko » Sun Nov 19, 2006 8:18 pm

Нормално. Те тия неща си имат сезонност.
Отучете се от навика, когато не знаете какво да правите, да не правите нищо!