След последния си изпит за тази сесия, реших, че няма по-добра почивка от ударна доза аниме и седнах да изгледам целия Gundam Wing, остана ми да изгледам само OVA-та - Gundam Wing: Endless Waltz.
Определено, колкото и да ме боли, трябва да призная, че в някои отношения Уинг е по-добър от Сийд.
На първо място - по-многопластови герои, по-интересна като политика история, определено много по-добри женски персонажи (с едно исключение, което по неясно какви причини от самото начало ми лазеше по нервите).
Надявам се и Валсът да е толкова добър. Чувствам, че може да стана истински Гъндам фен, ако и другите сериали имат толкова добър сюжет и качествени герои.
Е разбира се има го моментът с анимацията, към която трябваше да попривикна, защото не е красива като тази на Сийд (а и героите не са такива красавци като Атрун и Изак). Мека битките също не са така добре нарисувани, но пък stock footage-ът в Уинг е с метри лента по-малко. Меките са малко прекалено шарени и нещо не ме радват особено, но аз и досега не съм особено влюбена в меките от Сийд, които бяха по-красиви, така че това не е изненадващо.
Музиката не е особено впечатляваща. ОР песните са добри и грабват (особено първата), ЕД е ок. Може би Сийд ме е поразглезил в това отношение, но след 2 Гъндамски сериала, които имаха музика, която беше с почти материално присъствие, тук някак ми липсваше това въздействие.
И като компенсация на Сийд вселената, където физиката беше на не особено голяма почит, тук физиката беше почти адекватна, но за сметка на това биологията беше видоизменена до непознати ми показатели. Явно във всяка Гъндамска история трабва да е прецакана поне една наука, за да се чувстват доволни създателите.
Ако сте Гъндам фен сигурно сте го гледали. Ако не сте фен, но сте готови да опитате - струва си. Аз определено ще го гледам поне още един път.
И едно последно сравнение със Сийд (не мога да го избегна, при положение, че това са единствените Гъндами, които съм гледала засега). Докато силата на първия е повече в историята и отношенията м/у хората, разделени от войната, то в Уинг силата е в героите като такива, особено Трейзе и Зекс, както и доста от второстепенните.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae
Обичам си аватара!!
Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving