Тия дни се зарибявам с
Crusader Kings III. Както обикновено с игрите на Paradox, като почне човек кампания и няма спирка, отива ти (почти) цялото свободно време. За разлика от повечето стратегии, тук играете персонажи от благороден род и главното предизвикателство не са само другите държави, а другите благородници в държавата на вашия герой - или правиш интриги, за да узурпираш някой престол, или спираш бунтовете и интригите на васалите си. Често и двете едновременно ако още не си независим владетел.
В моята сегашна кампания бързо направих Аквитания от херцогство на кралство, но после завистливите ми роднини ми спретнаха бунт и ме свалиха от престола. Бавно и полека събирах сили с десетилетия и върнах услугата на потомците на тия гадни бунтовници. След това пак ми спретнаха бунт, за да върнат свалената от мен кралица на трона и то в разгара на опитите ми да завладея Лангедок. Някак си събрах прилична армия с малко заеми, криво-ляво спечелих битката и най-хубавото беше, че в нея убиха конкурентката за престола и войната веднага свърши с моя победа.
Години по-късно пък наследница на престола ми се оказа внучката ми, която беше отгледана в друга държава и майка й я беше оженила за някакъв рандъмляк, като бъдещите им потомци щяха да бъдат от неговата династия, сиреч гейм овър за мен. Поканих ги в столицата ми, дойдоха и скоропостижно
някой прати наемни убийци и внучката ми стана вдовица. Колко тъжно, а?

Омъжих я за някакъв византийски гений и се роди правнук гений с високи оценки...но между временно тя му изневери с придворния лекар, от който пипна сифилис (който не би трябвало да е в играта, но карай). Но лекарят след това приложи някакво рисково лечение и я излекува. Въобще голяма сапунка става.
Има трески за дялане играта и липсват доста функции от двойката (защото тя имаше куп DLC-та), но интерфейсът е далеч по-добър, вече може буквално да качвате нива и да взимате пъркове като в RPG, графиката хваща окото, пък и можете да създавате каквито и искате религии - като адамизъм, където всички ходят голи, или религия, в която канибализмът е поощряван.