Рол, смешното е, че претендираш за обективност по тея въпроси, а никога не я постигаш. Ако Скарлет играе азиатски робот - ужас анатема, ама ако Елиото играе ... ъм, Елио, си първа писта. И всичките ти постове и писаници се изправят като дим.Roland wrote: ↑Sat Jul 20, 2019 8:15 pmАко имаш голяма група актьори-секвои, които не са каствани за ролите на секвои, щеше да е същият проблем впрочем, какъвто е с това, че РОС и ЛГБТ актьорите не им се дава равен шанс ДОРИ за роли на РОС и ЛГБТ герои, а за други почти никакъв нямат.
Всички сте по-умни от тоя спор в момента![]()
И същността на изказването на Скарлет не е "Аз трябва да мога да играя дървета", макар да не се изненадвам, че 15 годишните из туитър го схващат на това ниво. Същността е "в момента определени социални процеси влияят на методите, по които се осъществяват кастигни, политическата коректност придобива все по-голямо значение и не съм сигурна, че това е правилно, защото макар да разбирам как се е стигнало до тук, смятам, че това е вид ограничение на творческата свобода". И това е фактологически вярно. Но е сложно, не е черно-бяло, а да се постват картинки на дървета е по-забавно.
Лиц, разликата в критиката към това Скарлет да играе азиатски робот и критиката, задето чернокожата девойка да играе Ариел, е на няколко нива. Първо, никой не напада лично чернокожата девойка. Когато става дума за нейният кастинг, дори най-върлите му противници не обвиняват самата актриса, не казват "Тя е лош и глупав човек", не я нападат лично. Казват "Продуцентите ни пробутват неща, които не искаме" или "Холивуд ни кара насила да сме политически коректни, а не го щем." Докато нападките на толерантните борци за "социална справедливост" към Скарлет са изцяло лични, тя е тъпата овца, която лично краде роли от бедни азиатки. Освен това усещането за собствена правота е различно, поне в коментарите, които аз съм виждал. Критиците на каста на Скарлет вярват напълно, че тяхното усещане за правилно е обективно правилно, че техните принципи на кастване са по-морални, по-човеколюбиви и т.н. А като човек си повярва, че е толкова съвършен и започне да демонизира хората с противоположно мнение, се случват грешки. И да си ги признаеш е трудно, щото е по-лесно да хейтиш наизуст и да обясняваш как другите са морални изроди, нямат емпатия и са от грешната страна на историята. Или като Рол - че щом хората са свестни, значи не вярват в противоположното мнение на твоето, защото те са добри хора, по-добри от това, не може да вярват в нещо различно.
В трети сезон на Джесика Джоунс, впрочем, имаше една транс секретарка, която я играеше транс актриса. Образът беше забавен, щото през цялото време се виждаше, че въпросната секретарка е може би свестен човек, но въпреки това в голяма част от времето тя само мрънкаше и се сърдеше колко ѝ удължават работното време и как е ощетена и гледаше надменно, все едно другите са ѝ под нивото. И в една сцена, след като станаха разни гадости, Джесика се връща съсипана в офиса и вижда секретарката да си събира нещата в кашонче. И я попита "Какво правиш?", секретарката отвърна "Това е кашон, това са нещата ми. Човек с емпатия би схванал какво се случва." И Джесика я изгледа зло и каза "Аз съм в много гаден момент и имам нужда от помощ, човек с емпатия би схванал това." И чак тогава секретарката се усети колко нагло и самодоволно е било поведението ѝ и седна да помогне. И на мен много ми хареса този момент, беше хубав и в крайна сметка наистина доведе до сближаване.