Проблемът като цяло е, че хората са задръстени и зачитат само това, което (си мислят че) представляват.
Не знам защо си мислиш, че аз искам да дам какъвто и да е аргумент, за да им се откажат подобни роли. На абсолютно същото мнение съм като @Demandred. Обаче не мисля, че би била добра услуга, за когото и да е, конкретна гей роля да бъде дадена на гей актьор, само защото е гей, а не защото е добър актьор.
Обобщаваш за пукането, но те разбирам. И напротив, тъй като съм израснал "в среда, изцяло фокусирана върху хора, близки до мен като външност, култура и житейски опит", това малко или много ме е отвратило от самите тези хора и начина, по който се държат с всички други, извън тази среда. И изпитвам страшен дискомфорт точно в такава среда, колкото и парадоксално да звучи. И не казвам, че е същото като твоето усещане.
Филмите за мен са висша форма на ескейпизъм и неща, които за много хора са важни да ги има в даден филм/сериал, за мен са ирелевантни. Самото произведение живие в собствен микрокосмос, необвързан с реалния свят.
The hardest battles are fought in the mind.