Разни

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Litz
Ascendent

Re: Разни

Post by Litz » Tue Jan 23, 2018 8:00 pm

Кефи ме как непретенциозен филм като Get Out има номинации за Оскар, а псевдоинтелектуалната white trash боза на Джей Ло и гаджето й е номинирано за малинки. :lol:

Иначе на като отявлешен фен на Макдона, Билбордите са ми фаворит.

Тва, че Франко не е номиниран е смешно, но се радвам за пича от Скинс. Забавно и колко от децата в тоя сериал почнаха да ги изпономинирват и то все pocта.

Шаламе е прекрасен, но за 482832 път го имаме проблема с тва, че хетеро ще спечели оскар, щото играе ЛГБТ персонаж. Последно се сещам гей актьор да е бил почетен с нещо за Мат Бомър, но тва беше тв филм. А да разчитаме на Раян Мърфи да точно за правилна ЛГБТ репрезентация е мизерно.

penzata
Forsaken

Post by penzata » Tue Jan 23, 2018 8:29 pm

Litz wrote:
Tue Jan 23, 2018 8:00 pm
...непретенциозен филм като Get Out има номинации за Оскар.
Get Out е всичко друго, но не и непретенциозен филм.

Litz wrote:
...но за 482832 път го имаме проблема с тва, че хетеро ще спечели оскар, щото играе ЛГБТ персонаж
Това е толкова втф изказване, че не знам откъде да почна. :shock: Все си мисля, че актьор за дадена роля се избира по умения - и визуална характеристика за вписване в самата роля, когато произведението го изисква, - не по сексуална ориентация, раса, вероизповедание, пол и окраска на ирисите. Ама щом казваш, че гей персонаж трябва да бъде изигран от гей актьор, ок. :dunno:
The hardest battles are fought in the mind.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Tue Jan 23, 2018 8:54 pm

На фона на майката, Get Out е непретенциозен.

Са да поясня, в последните около 20 години, ЛГБТ ролите са фаворити на академията да спечелят, всяка година имаш поне по една две ЛГБТ роли номинирани за Оскар. И всеки път са изиграни от сиз хетеро актьори и актриси, ЩОТО ти носи мега добрия рейтинг. Актьорите ще дават интервюта за СМЕЛОСТТА на това да са играли ЛГБТ хора, колко е трудно, какво предизвикателство е било и тн и колко са достоверни и некви други клишета там, с които можеш да напълниш една пресконференция. Са сори, ама сиз хетеро мъж да ми играе транс жена ми идва малко като Орсън Уелс в Отело. В същото време ЛГБТ актьорите, не биват каствани в почти нищо, еле пък за гей роли. Всичките critically acclaimed LGBT роли на ЛГБТ актьори в последните години са от телевизията и са плод на Раян Мърфи, което не е адекватно.

И не искам да го обръщам на Сексистки хроники 2.0, но има значение кого кастваш във филмите си и то голямо и не мисля, че въобще има нужда да се дискутира тая тема, щото е дъвкана поне 10 пъти в тоя форум.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 23, 2018 8:58 pm

penzata wrote:
Tue Jan 23, 2018 8:29 pm
Litz wrote:
...непретенциозен филм като Get Out има номинации за Оскар.
Get Out е всичко друго, но не и непретенциозен филм.

Litz wrote:
...но за 482832 път го имаме проблема с тва, че хетеро ще спечели оскар, щото играе ЛГБТ персонаж
Това е толкова втф изказване, че не знам откъде да почна. :shock: Все си мисля, че актьор за дадена роля се избира по умения - и визуална характеристика за вписване в самата роля, когато произведението го изисква, - не по сексуална ориентация, раса, вероизповедание, пол и окраска на ирисите. Ама щом казваш, че гей персонаж трябва да бъде изигран от гей актьор, ок. :dunno:
Мня, @Litz е права в случая. Това с “актьорските умения” е било използвано откак има кино, за да оправдае игнорирането на малцинствата в кастинга. “Не бе, не че не искаме, черни, азиатци или куиърс, прост тоя бял мъж имаше най-добрите актьорски умения”. Шаламе е пич и аз много му се радвам, но тенденцията си остава. И тръст ми, това е по-голям проблем, когато твоята група човеци е игнорираната.

Плюс, не е чак такъв stretch of the imagination, че куиър актьор е способен да придаде повече автентичност на куиър роля. Все пак ние го живеем тоя живот, не го само играем.
And you can't dance with a devil on your back...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 23, 2018 9:00 pm

И не знам кога гей актьорите ще почнат да получават Оскари заради смелостта нон стоп да трябва да играят хетеро персонажи...

penzata
Forsaken

Post by penzata » Tue Jan 23, 2018 9:45 pm

Roland wrote:
Tue Jan 23, 2018 8:58 pm
Плюс, не е чак такъв stretch of the imagination, че куиър актьор е способен да придаде повече автентичност на куиър роля. Все пак ние го живеем тоя живот, не го само играем.
Абсолютно несъгласен. Да вземат тогава за трилърите и филмите за серийни убийци истински убийци - и те не само го играят, но и го живеят. Или за филмите за инвалиди - истински инвалиди. И т.н., и т.н. И киното ще заприлича на гротескова версия на "Synecdochе, New York".
Един превъзходен актьор би трябвало да може да придаде автентичност на всяка роля, която играе, без значение от пола, расата или сексуалността му.
Не разбирам, защо сам се буташ в същия малцинствен инкубатор, от който искаш да се махнеш. Не е това начина.

п.п. Претенциозността на Get Out на фона на претенциозността на mother! е бахти и изсмуканото от пръстите сравнение. Това, че единия бил в пъти повече от другия, не премахва претенцията на първия.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Tue Jan 23, 2018 10:01 pm

Сравнението с убийците е абсолютно неадекватно в случая.

И е странно как твърдението за най-добрия актьор за дадена роля важи тогава и само тогава, когато става въпрос за бял хетеро мъж, обратното не важи като че ли.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Jan 23, 2018 10:25 pm

Litz wrote:
Tue Jan 23, 2018 10:01 pm
И е странно как твърдението за най-добрия актьор за дадена роля важи тогава и само тогава, когато става въпрос за бял хетеро мъж, обратното не важи като че ли.
:shock:
Дори тук, мисля, това беше споменато, когато стана ясно, че Идрис Елба ще играе главната роля в "Тъмната кула", примерно - че е най-добрият, най-подходящият и най-всякаквият за ролята.
Както и да е, разбирам те и теб, и Роланд, но съм съгласен с Пензата.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 23, 2018 10:43 pm

Въпросът е и социален, не само актьорски. От нас се очаква да си даваме парите за тези филми все пак. Знам, че звучи твърде фантастично, но опитай се да си представиш как през целия ти живот можеш да преброиш на една ръка успешните филми за бели мъже, но всички роли в тях са играни от други раси. Усещането е сходно.

Това за психопатите ще се направя, че не съм го прочел, щото е от по-слабите доводи в тоя форум. Тук не става въпрос за психическо отклонение или физически недъг (или поне разчитам, че никой от участниците в този разговор не мисли така), а за житейски опит, който често се отклонява в уникална посока още от предучилищна възраст, и води до светоглед, който просто е различен от този на хетеро мнозинството. А това, че хетеро мнозинството може да не е съгласно с подобно твърдение, честно казано нищо не променя.

Ако телевизията е дораслада каства гей актьори за гей роли и транс актьори за транс роли, и това не само без спад, ами и с видимо повишаване на качеството, айде да не защитаваме турбо консервативния Холивуд, че още му треперят партенките да не вземе Джо Мидуест да се обиди и да не им гледа куиър филмите...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Jan 23, 2018 11:05 pm

На мен ми се вижда съвсем логично гей актьорите да са предимство при кастване за гей герои. Разбира се, това не трябва да е единствения критерий, но ако кандидатите са на подобно ниво като актьорски качества, съвсем логично е да се избере този, който има голямо предимство от гледна точка на житейския опит.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

penzata
Forsaken

Post by penzata » Tue Jan 23, 2018 11:12 pm

:shock: Втф, това за убийците, психопатите, го дадох като някакъв пример (просто се сетих за такива филми), а не като довод или още повече сравнение с хомосексуалността. Какви отклонения, какви недъзи. Примерът беше точно за житейски опит. Пичове, малко по-серизоно, нека не се хващаме за всяка дума и да я обръщаме с хастара навън.

Roland wrote:
Tue Jan 23, 2018 10:43 pm
Въпросът е и социален, не само актьорски. От нас се очаква да си даваме парите за тези филми все пак. Знам, че звучи твърде фантастично, но опитай се да си представиш как през целия ти живот можеш да преброиш на една ръка успешните филми за бели мъже, но всички роли в тях са играни от други раси. Усещането е сходно.
Аз като цяло съм си мизантроп и ми е през дедовия колко "успешни филми за бели мъже" има, ама изиграни от други раси или за кози, ама изиграни от гъби. Не ми пука и не виждам как ми е релевантно цялото това нещо с кино произведението, за което реално си давам парите, а не примерно, че било натъпкано с бели мъже или тем подобни, но разбирам защо повечето (всички) хора са докачливи на тази тема. Разбирам те какво казваш, също и Лиц. Просто не мисля, че това трябва да е подхода.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 23, 2018 11:20 pm

Въпросът е, че *не знаеш* дали ти пука, или не, понеже киното е основно бели мъже, и винаги е било. Ти може да се чувстваш като мизантроп, но пак си израснал в среда, изцяло фокусирана върху хора, близки до теб като външност, култура и житейски опит. Този комфорт много хора го нямат. И в крайна сметка няма добър аргумент да им се отказва в произведения, за които от тях се очаква да си дават парите.

Запитай се какъв е проблемът куиър актьорите да са предпочитани за куиър роли в киното така, както са в телевизията?

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Jan 23, 2018 11:47 pm

Куиър актьорите нямам наблюдения да са предпочитани за куиър роли в телевизията. Транс актьорите напоследък са предпочитани за транс роли - и за това причината е, подозирам, най-вече във визуалните разлики между човек, минал през операцията за смяна на пола, и човек, който не е.

Иначе, на твое място не бих искал ориентацията на актьора да е съществен определящ фактор за това дали да поеме някоя роля или не - защото това би означавало куиър актьори да не играят хетеро роли, а се съмнявам да искаш това.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

penzata
Forsaken

Post by penzata » Tue Jan 23, 2018 11:51 pm

Проблемът като цяло е, че хората са задръстени и зачитат само това, което (си мислят че) представляват.

Не знам защо си мислиш, че аз искам да дам какъвто и да е аргумент, за да им се откажат подобни роли. На абсолютно същото мнение съм като @Demandred. Обаче не мисля, че би била добра услуга, за когото и да е, конкретна гей роля да бъде дадена на гей актьор, само защото е гей, а не защото е добър актьор.

Обобщаваш за пукането, но те разбирам. И напротив, тъй като съм израснал "в среда, изцяло фокусирана върху хора, близки до мен като външност, култура и житейски опит", това малко или много ме е отвратило от самите тези хора и начина, по който се държат с всички други, извън тази среда. И изпитвам страшен дискомфорт точно в такава среда, колкото и парадоксално да звучи. И не казвам, че е същото като твоето усещане.

Филмите за мен са висша форма на ескейпизъм и неща, които за много хора са важни да ги има в даден филм/сериал, за мен са ирелевантни. Самото произведение живие в собствен микрокосмос, необвързан с реалния свят.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 23, 2018 11:53 pm

tigermaster wrote:
Tue Jan 23, 2018 11:47 pm
Куиър актьорите нямам наблюдения да са предпочитани за куиър роли в телевизията. Транс актьорите напоследък са предпочитани за транс роли - и за това причината е, подозирам, най-вече във визуалните разлики между човек, минал през операцията за смяна на пола, и човек, който не е.

Иначе, на твое място не бих искал ориентацията на актьора да е съществен определящ фактор за това дали да поеме някоя роля или не - защото това би означавало куиър актьори да не играят хетеро роли, а се съмнявам да искаш това.
Честно казано изобщо не ме е еня дали ще играят хетеро роли, но това не е двупосочна улица, когато става дума за репрезентация. Хетеро роли винаги ще има в излишък. От куиър актьори се очаква да играят хетеро роли така или иначе, щото друго не им се предлага. Но куиър ролите са малко и ми се струва неправомерно постоянно да се използват за бууст на хетеро кариери, щото това бие на експлоатация.

Също така, добре дошъл си да ми посочиш как Джейми Клейтън е очевидно транс. И ако ще си говорим за физически разлики, чисто на ниво език на тялото Шон ПЕН е смехотворно неправдоподобен като Харви Милк...