John Wick

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

John Wick

Post by Amelia » Sun Feb 19, 2017 6:54 am

Понеже вече излязоха два филма и стана ясно, че ще имаме поне трилогия, а и защото филмите са убер яки, пускам тема, да си приказваме за тях.

Ние таман се прибираме от гледането на Chapter 2. За втори път - гледахме го и миналата седмица. Филмът е прекрасен, също като първия. В някои отношения е по-добър - научаваме повече за света на асасините и той е супер интересен. В други е по-лош - на Киану са му дали повече реплики и той, милият, ги изпортва както винаги. И ако излъчването му на биоробот-терминатор работеше за първия филм, в този вече го бяха накарали да проявява редица емоции и поведения, с които този актьор просто не може да се справи. И все пак екшънът преобладава, а като опре до екшън, Киану е един от най-добрите евър.

Визията и музиката отново са убийствени. Режисьорите са бивши каскадьори, които са направили филма, който искат да гледат и това си личи от 100 километра. Тук екшънът въздейства щото е супер красив и изпипан, а не щото няква камера се тресе или имаме хаотични сцени, снадени от кадри от 25 ъгъла. Тоя филм е шибано изкуство.

Още в миналия филм го имаше усещането, че гледаш third person shooter, който някой убер-велик майстор играе за теб. Тук е още по-силно със сцените в античните подземия в Рим или пък в музея в Ню Йорк, където Киану даже трябваше да събира оръжия и патрони от падналите противници. Щото тука патроните свършват и Киану трябва да си бърка в инвентара и да си менка оръжията. Честно, единственото, което липсваше беше да почне да разбива някви дървени шайги с кози крак, за да си намери аптечка в тях.

Това е най-добрият гейм-филм на всички времена, а дори не е правен по игра. :cry:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
termit
Aes Sedai
Posts: 1744
Joined: Thu Jan 15, 2004 5:04 pm

Re: John Wick

Post by termit » Sun Feb 19, 2017 8:41 am

Чух аз, че има 2-ри Джон Уик, и съм се запалил предварително, което рядко ми се случва. (Ся, кога точно ще го гледам - едва ли тази година - е друг въпрос...).
Първият беше прекалено як, с изключително изпипани екшън сцени. Ако вторият е още от същото... ми няма нужда да се разваля нещо перфектно. Макар че ми е много интересно как ще надминат мотивацията на пича да почне да трепе от 1-я филм. Джон Уик още ли е машина за хедшоти?
Elves dig rocket launchers.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: John Wick

Post by Amelia » Sun Feb 19, 2017 10:52 am

Оооо, да. Хедшоти има в изобилие. Изобщо, прецизна стрелба без спрей енд прей изпълнения. Въпреки че като се сби с един дето беше на неговото ниво като умения имаше бая стрелба във въздуха. Това между впрочем достави и ебаси якия ръкопашен бой - два Джон Уик-а един срещу друг. Могъщество!

Иначе успяха да му измислят причина да гази като валяк пак и тя си е съвсем окей. Историята пак е простичка, но то това е една от причините филмите за Джон Уик да са съвършени в това, което са си поставили за цел.

Ама светът е толкова як! И из тая организирана престъпност има някои великолепни персонажи като италианската мацка, с която имахме сцена, от която настръхнах.

Изобщо, артистични естетически решения, които е трудно да повярваш, че са родени от някви си там каскадьорчета. Слагат в малкото си джобче бая Холивудски величия на жанра, при това го правят с Би муви сюжет.

В тоя ред на мисли, кино-залата беше абсолютно пълна миналия уикенд и почти пълна този. Народът упорито гледа тоя филм.

Бтв, досега гледахме екстрите на блурейката на първия Джон Уик. Доста от тях са посветени на екшъна и това как е хореографиран и сниман. Пичовете знаят много добре какво искат и как да го постигнат и това си личи и от самите филми.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: John Wick

Post by AlDim » Sun Feb 19, 2017 11:26 am

И двата филма са абсолютно гениални. Първият ми хареса от първи поглед с уникалния си подход към историята, светът и престрелките. Киану нямаше как да получи по-добро завръщане в екшън жанра.

Много, много рядко човек може да види перфектно продължение, което е на или над нивото на оригинала, но с Chapter 2 са го постигнали. Екшънът е още по-радващ, историята е чудесно вплетена в още по-добре развития свят на асасините. Филмът е заснет с невероятен усет и отново показва битките в пълната им красота без опити за маскиране с клатеща се камера или нон-стоп кътове. По-спокойните моменти също са прекрасни. Както жената спомена, сцената с италианката беше нечовешки въздействаща. Музиката също допринесе много. Цялата част в Рим, съчетана с бесния концерт, беше размазваща.
Но да си дойдем на думата - екшън сцените. Мисля че най-добре могат да бъдат описани като свръх-реални. Въпреки невероятните неща, случващи се на екрана, огромно внимание беше обърнато на мунициите, реалистичното презареждане и дори кои пълнители отиват в кои пистолети. Примерно на второ гледане забелязах как във финалната престрелка г-н Уик използва пистолет след пистолет, взет "назаем" от противниците си, докато най-накрая не попадна на пълнител за пистолета, с който дойде в началото и си го прибра с огромно задоволство. Освен това storm trooper синдромът е почи изцяло елиминиран благодарение на специалното "тактическо" костюмче на Уик, с което той има доста сериозна защита срещу куршуми. Враговете го уцелват много пъти, просто той е далеч по-добре екипиран и добър в хедшотовете от тях. А битките му срещу двамата противници, които са почти на негово ниво (Касиън и Арес), са почти като схватки между терминатори и успяват да са едновременно много забавни и въздействащи.
Краят на филма ни подготвя за поне още един Джон Уик, та нямам търпение!

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4445
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: John Wick

Post by трубадур » Sun Feb 19, 2017 11:55 am

Аз до тоя филм още не мога да стигна, щото ми изглежда безбожно тъп, а и The Raid все пак съществува, но режисьорите са маса пичове и в общи линии като гледах това клипче, донякъде ме убедиха в каузата.

https://www.youtube.com/watch?v=3DNQJE8eHjw

Просто шитни като the equalizer и the accountant парят твърде много и без значение колко е по-добре направен екшънът в основата си one man army глупостите ме втрисат.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: John Wick

Post by Amelia » Sun Feb 19, 2017 12:21 pm

Просто ходи и го гледай. Изпускаш два от екшън филмите на десетилетието. Много различни са от The Raid. Бойните изкуства са по-повлияни от джудо и джуджицу и ги няма бързите ритници в торса и лицето, дето са си трейдмарк на по-дребни азиатски актьори. Боищата изглеждат по-тежки някак (въпреки че продължават да са високоскоростни), но това може да е щото Киану е почти 190 санта висок и всяка тупалка или ритник, произведени от него имат могъществото на 190-санта човек зад тях. Те са съобразили бойния стил с това, което Киану може да направи - следователно нямаме някви супер флаши азиатски тупаници и ритници. Киану, оказало се, се справя с граплинга и затова му правят бая сцени с такъв. И като се завъргалят по земята е баси якото. Аз по принцип не обичам граплинг особено, но тук е направен много динамично и яко.

А стрелбата.... Стрелбата, копеле. Създателите на филма му викат gun-fu дето на моменти избива на gun porn. Отново, Киану е тренирал до спукване и даже човек може да си намери клипчета от негови тренировки, където той Е Джон Уик. Ебати якото е, не помня някога престрелки да са ме кефили до такава степен. Такава поредица от хедшоти НЯМА НИКЪДЕ ДРУГАДЕ. Кефът е неописуем.

Така че не се прави и ходи да го гледаш и като го изгледаш, ела да си кажеш.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: John Wick

Post by AlDim » Sun Feb 19, 2017 12:32 pm

The Raid има много добър екшън със страхотна хореография, но не може да стъпи на малкия пръст на двата Джон Уик филма.

Като става въпрос за екшън филмите на десетилетието, за мен топ три са Mad Max: Fury Road, Pacific Rim и John Wick 1/2. Има други готини ленти като Dredd, The Raid, 13 Assassins и т.н., които със сигурност заслужават внимание, но не са баш на върха.

Що се отнася до екшъните с "gun-fu" престрелки в модерен сетинг слагам Уик наравно с Hard Boiled (който до скоро считах за най-добрия филм в жанра си).

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3709
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: John Wick

Post by Killua » Sun Feb 19, 2017 2:46 pm

Мисля че това е единственото, което знам за този филм: https://www.youtube.com/watch?v=wDEWKx0PtUg
Става ли да се гледа двойката направо, дори да не си гледала първата част?
shadow dance nikoga ne luje

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5590
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: John Wick

Post by tigermaster » Sun Feb 19, 2017 2:50 pm

Първият е култов.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: John Wick

Post by Amelia » Sun Feb 19, 2017 8:17 pm

Според мен единицата трябва да се изгледа преди двойката. Двойката си е естествено продължение, дето се случва броени часове (или може би няколко дена) след единицата и започва с недовършения бизнес от единицата (колата на Джон). Освен това първият филм ми изглежда като по-добра интродукция на митологията на тоя свят от втория. Във втория вече разчитат, че знаеш някои работи.

Като стана дума за митология, светът на Джон Уик и легендарните умения на Джон навяват ебати комиксовото усещане. Това не е правено по комикс, оригинална концепция е, но за мен е също толкова комиксов филм, колкото и гейм-филм. И в двата филма виждаме как околните се посират от шубе само при споменаването на името Джон Уик и почват да разправят някви легенди за него. А ние като зрители почваме да очакваме Джон да е някакъв извънземен. И ОЧАКВАНИЯТА НИ СЕ ОПРАВДАВАТ. ТОЯ ФИЛМ СИ ОПРАВДАВА ОЧАКВАНИЯТА. И знае какво иска да бъде.

Абе просто си дръпнете първия филм, ако не сте го гледали, гледайте го и ако ви хареса, ходете на кино да гледате втория, щото яки неща като това трябва да се поощряват финансово. А, пичовете от Честните трейлъри имат и много яко интервю с Киану и режисьорите, откъдето можеш да видиш кви пичове го правят това и що е толкова яко.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: John Wick

Post by AlDim » Sun Feb 19, 2017 8:51 pm

Струва си да се отбележи, че дотук John Wick Chapter 2 се представя поне два пъти по-добре от първия филм в бокс офиса и е доста вероятно да стигне 100 милиона в САЩ, та считам третата част за неизбежна. Също единият от създателите му ще режисира Deadpool 2 (!), а другият - рибуут на Highlander. Естествено и двата проекта са изключително обещаващи. Хубаво е, когато истински талантливите хора в Холивуд успеят да се реализират.
https://www.youtube.com/watch?v=X__81cb0Xno
Last edited by AlDim on Sun Feb 19, 2017 8:57 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3709
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: John Wick

Post by Killua » Sun Feb 19, 2017 8:56 pm

Ами аз го изгледах първия всъщност, но не съм особено впечатлена, да си призная (може би щото след него гледах Мунлайт и контрастът ми беше много голям, нищо, че разбира се двата филма нямат нищо общо помежду си и не бива да се сравняват етц, но като изживяване просто)
Ако вторият е по-добър, както чувам, ще го гледам де. Само че май го няма в България още на кино или аз не съм разбрала? Уж 10 февруари беше премиерата, сигурно са отложили?
shadow dance nikoga ne luje

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: John Wick

Post by Amelia » Sun Feb 19, 2017 9:18 pm

Ами вторият е още от същото, така че ако първият не те е трогнал особено, няма нужда да си губиш времето с втория.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: John Wick

Post by AlDim » Tue Feb 21, 2017 10:16 am

Вдъхновихме се да гледаме още екшън филми и най-накрая стигнахме до The Raid 2. Беше огромно разочарование и загуба на време. От далече му личеше, че се опитва да е по-дълбок и смислен, но от два часа и половина най-много 1 час беше гледаем. Останалото бяха клишета, зле снадена история и тонове абсолютно безсмислени сцени и персонажи с много филър. Докато първата част беше супер целенасочена и прекрасна в простотата си, тук се опитаха да разширят света и фейлнаха с мощ. Само ме убеди колко уникален е John Wick: Chapter 2 с качеството си като продължение на култов филм.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4445
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: John Wick

Post by трубадур » Tue Feb 21, 2017 10:27 am

The Raid 2 е болката. Опитали да вкарат Infernal Affairs в боен филм :lol:

Но си заслужава заради двата боя в затвора (в кенефа и мазалото на двора), нашият срещу пичката с чука и пичока с бухалката и накрая копаньето с другия качествен побойник в кухнята. Обаче като цяло са 2 пропилени часа за глупости вместо стегнат, здрав екшън. И тва да ти дойде след като за втори път с жената сте се извърнали на чудесността на първия, че да се подготвим за нова доза великолепие... Като го гледахме през цялото време беше трудно да повярваме как са успели да се омажат толкова колосално.

Този екип знае как се прави тупаник. Там трябваше да си останат.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests