Абсурдистан: Възраждането

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Litz
Ascendent

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Litz » Mon Oct 31, 2016 9:22 pm

LightOne wrote:Силно съм притеснен, че Вашата скромна личност е горецитираната от Вас квалификация, ако не гласува с Да.Да.Да.
Първо, това не е референдум, а лексикон. Второ, мажоритарнa система в България е ВТФ. Ама тотално УАТ ДА ФЪК, Слави кокаина ти е лош. Това означава, че в парламента вовеки веков ще си хортуват ГЕРБ, БСП и ДПС, а мен тая идея не ме кефи.

Трето, защо по дяволите се пита дали подкрепя въвеждането на задължително гласуване, при положение, че това решение вече е взето и гласуването е задължително???

И четвърто, точка две.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Nov 01, 2016 8:34 am

Абе пичове, я дайте линк с инфо за това какво точно мажоритарно гласуване предлага тоя референдум, че в момента не ми е много ясно, а съм толкова заета, че нямам време да търся никви такива работи из нета. Засега ми мяза на системата в Канада и САЩ, а тя според мен е бая наакана, щото вотът на бая народ остава глас в пустиня по тоя начин, а и цялата политика се превръща в няква малоумна бипартизанщина (в Канада избива на трипартизанщина). Пропорционално е по-добре, сякаш, но пък тогава осъмваме с клъстерфъка на България, където има 7 милиона партии на 6 милиона човека и накрая точно нищо не се случва....

Ненам. И за това за държавната субсидия от 1 лев тотално не знам кво да мисля. Я дайте някво инфо за и против.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Nov 01, 2016 8:55 am

На референдума се предлага мажоритарно гласуване в два тура да се въведе и за парламентарния вот, както е в момента за местните и президентските избори. Ето тук има описание, на английски ще намериш и по-добри: http://www.wreview.eu/s/izbiratelni-sys ... atyci.html

Накратко, страната се разделя на 240 едномандатни района, и във всеки има кандидати. Ако някой на първи тур вземе 50% + 1, той става депутат от този район. В противен случай двамата (или Х на брой, това подлежи на модификация и не е уточнено от референдума, но вероятно ще са двама, по традицията от местните избори) с най-висок процент отиват на балотаж.

Стандартно, това води до отрязване на малките партии, но не винаги, например в някой район, където те имат много силно присъствие, биха могли да вкарат депутат, друг е въпросът доколко един депутат е нещо смислено в Парламента. В общия случай критиките са, че местните дерибеи имат достатъчно влияние върху населението в района си, особено в провинцията, че да го търгуват на партиите и съответно богатите партии продължават да са на върха -и остават зависими от мафиоти, подобно на САЩ през 19 век и не само.

При сегашната система малките партии имат шанс да правят кампания поне в големите градове и високото процентно население там им дава възможност да намажат достатъчно видимост, че да минат процентната бариера.

Така или иначе, именно както казваш, основният проблем на мажоритарната система е непредставителността.

За държавната субсидия - тезата е, че е неоправдано висока. В момента е мисля 11 лв на глас. Но защо се смята, че 1 лв на глас е по-добра оценка, не съм чел да е защитено или анализирано някъде. Доста е популистко. Като цяло смисълът на субсидията е партиите да не са зависими от бизнеси и да могат да правят по-ефективни политики и кампании. Но е факт, че в БГ субсидиите са в такъв размер, че реално за някой с достатъчно капитал е напълно работещ бизнес модел да купи достатъчно гласове за да вземе 1% и субсидията да избие и надхвърли вложението.
This is it. Ground zero.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Nov 02, 2016 4:07 am

Мерси, Жоро! Не че това улеснява въпросния избор. Май по-скоро ще гласувам против мажоритарния вот, а с тая еднолевова тъпотия нямам представа какво да правя. Очевидна популистична полюция е.

Иначе за Ел Президенте вече тотално не ми се гласува - из Фейсбук плъзнаха някви новини за пресконференциите на Трайков и връзките му с шистовия газ. Просто не знам... Тоя май е единственият про-европейски кандидат, което е ебаси страховития ужас при наличие на 20+ кандидата. Нещо ми се ходи за гъби май...

Oui. Je suis garbage.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Nov 02, 2016 10:00 am

Изобщо не трябва да има субсидии - партиите трябва да се финансират само от членски внос.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Nov 02, 2016 11:01 am

Добър вариант е matching fund - има субсидия, но тя само дублира частните микродарения.
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Nov 02, 2016 11:48 am

Moridin wrote:Добър вариант е matching fund - има субсидия, но тя само дублира частните микродарения.
Не не е - БСП - един милион члена, зелените 100000. Два варианта Лев членски внос, лев субсидия, лев членски внос, субсидия курец. В единия случай БСП може да изхарчи 200000 лева за да контрира ПР на зелените и да и останат 1800000, в другия и остават само 900000. Което значи, че по силният става значително по силен. Което противоречи на идеята за баланс на силите.

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Wed Nov 02, 2016 2:56 pm

Това някой да гласува за теб и да ти даде пари далеч не са едно и също нещо, да не говорим че за разлика от гласовете, микродаренията не са равностойни.

ProxyFantasy
Paragon

Post by ProxyFantasy » Thu Nov 03, 2016 2:35 pm

Зависи кое приемаме за истина - самият той казва, че такава опция не са му предложили.

Относно БХК ще кажа, че каквато и организация да е, с каквито и пари да се финансира, след като сезира разни съдилища спрямо законите, на които всички ние сме подвластни, това не е никакъв негатив. Напротив. Подобни действия трябва да се предприемат от прокуратурата без да е нужно допълнително съдействие от НПО-та. Особено след като подобни НПО-та нямат пряка сила, а те оперират спрямо ЕС или така нататък.

Мен това, което ме дразни в "побоя" върху Кънев, е реакцията на масовата неофашистка пасмина т.е. Когато някой не е нашето мнение за мигранти/бежанци/гейове/цигани то той е противник на отечеството, боклук и така нататък гнусни изрази, които в някакъв момент ще избият на агресия и удобряването им на подобен акт, независимо дали е инсцениран или не (ако бъда честен, смятам, че в България има достатъчно отайка, за да бъде истински), е ясен знак, че в България започват да играят съвсем различни фактори от правосъдието, закона и така нататък. Навлизаме малко по-малко в DIY съдебна система, което е страшно.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Nov 05, 2016 8:44 pm

Ок, кви са тея поредни предизборни математики, според които тея дето са против мажоритарното гласуване не трябвало да гласуват на референдума? Така като гледам, след като никой няма проблем Орлов мост да му е затворен за 24 часа, заради концерт на оня с голата тиква, явно хората ще идат да гласуват в големи количества с "да" на референдума. Тея с "не"-то ще издухат супата ако не си гласуват не-то.

Oui. Je suis garbage.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Sat Nov 05, 2016 9:09 pm

Аз няма да гласувам на референдума, за да не вдигам броя. :lol:
Някак си не мога да повярвам, че Цецка и Генерала водят. Специално Цецито, разбирам че цяла България си обича ГЕРБ, ама Цецка с това абсолютно просташко и махленско поведение. ВТФ?

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Nov 05, 2016 9:36 pm

Другите комуняги да не са по-добре ?

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Nov 06, 2016 3:27 pm

Резултатите so far са очарователни ...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Nov 06, 2016 3:51 pm

Какви са до момента?

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Nov 06, 2016 4:16 pm

RRSunknown wrote:Какви са до момента?
Независимият Радев води с малко ...