Този уикенд изгледах филма (изведнъж се оказа, че е на сървъра на моя Интернет доставчик

), но нещо останах с доста смесени впечатления. Може би трябва да отбележа, че прочетох книгата само преди седмица, така че впечатленията ми от нея бяха доста пресни. Та по въпроса: несъмнено сценария ще е обект на най-много дискусии (и евентуално критики). Сега, на всеки е ясно, че филмът не може да включи всичко, ама всъщност той включва далеч по-малко, отколкото очаквах. Повече в спойлера по-долу:
- Spoiler: show
- Накратко, филмът всъщност се занимава само с първата история в книгата. Не знам дали ще филмират и другите две, но това беше малко изненадващо, поне за мен. Все пак, накрая на фимла видях за кратко нещо, което ми изглеждаше като "Ночной дозор 2", така че може да се решили да направят отделен филм за всяка една част поотделно.
Оставайки върху сценария, всъщност няма голямо отклонение от книгата, с изключение на едно (виж пак по-долу

) Малко ми стана леко неприятно, че действието е съсредоточено най-вече върху Антон, докато останалите герои някак си остават доста на заден план. Сега, Лукянко сам казва, че имало няколко варианта на сценария, и бил избран не най-тъпия. Освен това, бюджета е бил ограничен, така че не са имали много свобода.
- Spoiler: show
- За да обобщя, направена е промяна в следното - фокусът е изместен от историята със Светлана и фунията на линията с Егор. Може би ще ви направи впечатление как започва филма. Е, има си обяснения по-нататък, но най-общо излиза, че Егор всъщност е синът на Антон, който той е искал да убие с помощта на вещица, мислейки си, че жена му, която го е напуснала, е бременна от друг. Така и преминаването на Егор към мрака е направено по-драматично, един вид защото баща му иска да го убие. Иначе историята със Светлана беше напълно претрупана, което ми е малко странно, тъй като тя все пак е основна героиня, най-вече в третата част.
Колкото до актьорите, подборът им ми хареса, може би само изпитвам известни съмнения относно Завулон. Иначе цялата атмосфера е страхотна, не е спестено нищо, и някак си много ме кефи, че действието си се развива в добре познатите панелки, не особено чисти улици, абе с една дума в напълно нормална обстановка. Визуално филмът също не изглежда зле, и хората са се постарали да вкарат прилични специални ефекти. Прави добро впечатление, че не се прекалява с компютърната анимация, което може и да е заради ограничения бюджет

Все пак, имайте предвид едно нещо - филмът не е направен да е филм на ужасите, така че не очаквайте да се изплашите. Но въпреки всичко, атмосферата е достатъчно мрачна, макар че може ха леко да се постараят да направят Сумрака по-интересен.
В заключение, филмът не е лош, но честно казано не е нещо велико. Не съм много сигурен дали си залужава да се гледа на кино, поне за мен е на границата да си дам паричките за билет. Все пак, филмчето си е комерсиално, и поне в това отношение руснаците са се справили доста добре. При всички положения, смятам че книгата е много по-хубава, и горещо препоръчвам всеки, който не я е прочел, да поправи този пропуск.