Разни

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Feb 16, 2015 2:03 pm

Първо, казах "принципно" и второ, въпросът е дали актьорът дотолкова е бил заблуден, че смята филма за лайно като краен продукт. Не ми се вярва Ейдриън Броуди да е бил на такова мнение за ТЧР. :wink:

При Ридли Скот сценарият дава някаква представа при все кастренето на сцени. Някак не мисля, че актьорите, които са играли в "Прометей" са очаквали шедьовър от ранга на "Пришълец".
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Mon Feb 16, 2015 7:01 pm

Пасър, за мен нещата се свеждат до два прости принципа:

1. Не мога да обвинявам никого за това, че е направил необходимото за да развие кариерата си.

Не мога да обвинявам актьор, взел роля в тъп филм, дори да го е направил съзнателно; не мога да обвинявам, да взема твоя пример от миналата страница, преводач, съгласил се да превежда ужасна книга. Ако сега, в момента, някой ми предложи работа като преводач, пък било то и на най-пропадналите литературни абоминации, ще се съглася и ще заеба университета на секундата. Би било крайно лицемерно да плюя по други хора за същия избор.

2. Не мога да обвинявам никого за това, че казва истината.

Мога да простя на актьор (или примерно преводач) ако лъже през зъби за качествата на филма (или книгата) си, защото му се налага по договор да го прави или защото се чувства задължен като професионалист. Но не мога да го обвинявам, ако реши да бъде честен. Казването на истината никога не може да бъде неетично. Ако честността е нарушение на някаква етична норма, значи самата норма не е етична.

Мисля, че тук просто имаме принципни различия по отношение на етиката и на това какво смятаме за лицемерие - на теб ти се вижда лицемерно човек да вземе пари за нещо и после да го наплюе; за мен е двойно по-лицемерно да продължи да го хвали, след като вижда, че е боклук.

Най-голямо разминаване като че ли имаме по въпроса за нормите на професионалното поведение, и по-точно за това къде започват и свършват задълженията на един актьор към проектите, в които участва. За мен тези задължения свършват с изиграването на самата роля. Не смятам, че който и да било актьор има каквото и да било морално задължение да защитава до гроб всеки филм, в който някога е участвал. На Крис Евънс е било платено да изиграе ролята на Джони Сторм. Изиграл я е. Дотук. Било му е платено да изиграе ролята на Капитан Америка. Изиграл я е. Дотук. Той изобщо не е длъжен да лъже феновете си и да се преструва, че е доволен от всяка роля, освен ако студията не продължат да му плащат месечни хонорари за перманентно промотиране на филмите им.

Litz, кой друг според теб играе добре във FF? (Говоря за първия филм, нямах сили за Сребърния сърфист.) Имам предвид конкретно в този филм, не по принцип.
А новият се очертава като епичен провал, факт. Не възнамерявам да го гледам на кино, освен ако не прочета някакви страхотни ревюта в сайтове, на които имам доверие (като например Шадоуденс :mrgreen: ).

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Feb 16, 2015 9:19 pm

Lyanna Stark wrote: Най-голямо разминаване като че ли имаме по въпроса за нормите на професионалното поведение, и по-точно за това къде започват и свършват задълженията на един актьор към проектите, в които участва. За мен тези задължения свършват с изиграването на самата роля. Не смятам, че който и да било актьор има каквото и да било морално задължение да защитава до гроб всеки филм, в който някога е участвал. На Крис Евънс е било платено да изиграе ролята на Джони Сторм. Изиграл я е. Дотук. Било му е платено да изиграе ролята на Капитан Америка. Изиграл я е. Дотук. Той изобщо не е длъжен да лъже феновете си и да се преструва, че е доволен от всяка роля, освен ако студията не продължат да му плащат месечни хонорари за перманентно промотиране на филмите им.

Не, не е "дотук". В договора на един актьор измежду главните в някой филм, чието име е фактор за реклама на заглавието, хич не влиза само "изиграй си ролята и нямаш друг ангажимент към филма". Сума ти хора отиват да гледат даден филм, защото на афиша с едри букви е изписано името на актьора Х и актрисата У. Това е нещо, което носи отговорности доста отвъд изиграването на ролята.

Участието в промоционални кампании (включително международни) и интервюта по правило си е заложено, цели документални филми снимат по темата, гледал съм някои и мога да ти кажа, че актьорите са като музиканти на интензивно турне. А и в случаите, когато не е, на актьора със сигурност не му плащат сериозни кинти, за да плюе по филма си публично. Ако не го кефи, поне да си трае, когато е с микрофон под носа. Ако обаче е договорно задължен да участва в рекламирането му - ще го рекламира и хоро ще играе. Ако не ще - няма да подписва договора и следващият кандидат, моля.

Нещо много идеалистично си представяш киномашината на Холивуд май. Хвърляните милиони за маркетинг на нов филм понякога са колкото снимачния му бюджет и не се дават току-така, възвръщаемост се иска, контакт с публиката си трябва - много и редовно. А актьорски плювни действат контрапродуктивно.

Е, има актьори, които са си надвили на масрафа и не им дреме какво ще говорят, но дори и тогава повечето избягват публично да хулят филм, в който са играли, от едната колегиалност и благодарност, че навремето са им предложили ролята. А който прекали с клатенето на лодката, има интерес да е много трудно заменим като рекламен фактор за филми с името си, за да го канят и в бъдеще, защото ако е един от многото в дадена категория, ще потърсят друг за ролята (Меган Фокс така я отсвири Майкъл Бей за следващите Трансформъри например, ама и тъпата патка бая се оля да го сравнява с диктатор на снимачната площадка, а това е лоша реклама за франчайза). Но и да е трудно заменим си остава фактът, че това име не си го е изградил от въздуха, а с покани да играе във филми.
The Best of Mozart

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Mon Feb 16, 2015 11:08 pm

Тук се е получило едно малко объркване, защото няколко пъти си пренаписах поста и без да искам съм изтрила нещо важно. През цялото време говоря не за договорни задължения, а за морални задължения. Изтрила съм едни скоби, в които това беше подчертано - "Не смятам, че който и да било актьор има каквото и да било морално задължение (договорните задължения са друг въпрос) да защитава до гроб всеки филм, в който някога е участвал." Извинявам се за объркването.

Ясно е, че ако актьорът е задължен от договор да промотира филма, ще го промотира. Но ако няма такава клауза или договорът е изтекъл, не виждам проблем да каже какво мисли. От гледна точка на студиото, продуцента, режисьора, може да има проблем. От моя гледна точка като зрител няма. Такива изказвания не влияят по никакъв начин на мнението ми за актьора. (Макар че могат да повлияят на мнението ми за филма или режисьора. Точно онези истории с Меган Фокс затвърдиха решението ми никога да не гледам филми на Майкъл Бей.)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Feb 16, 2015 11:24 pm

А, така по става. :wink:
Макар че като говорех за професионализъм, имах предвид личното поведение на актьора и извън договорните отношения, но карай, явно сме на различни мнения по въпроса, ще го преживеем някак. :P
Lyanna Stark wrote:Точно онези истории с Меган Фокс затвърдиха решението ми никога да не гледам филми на Майкъл Бей.
Понеже преди това се колебаеше дали да не метнеш и следващите Трансформъри, а? :mrgreen:
Аз не чаках чак толкова, стигна ми да гледам първия и забравих за франчайза оттам нататък. :lol:
А точно пък тъпата пача Меган Фокс няма да я съжалявам, че е взела вероятно нелоши пари покрай Трансформърите и се разхленчи колко тежко й било на снимките. Аре у лево!

Иначе аз пък се кефя на филмите като краен резултат, а какво е ставало на снимачната площадка не ми е критерий дали да гледам дадено заглавие, нито какъв е даден актьор/режисьор в личния живот.
Сега например се сещам за някакви истории, че Клинт Истуд се отнасял зле с жена си (или една от жените си, не съм проверявал, защото не ме вълнува), а дали даже нямаше и физическа разправа, не помня, но бяха неприятни приказки. Но ще продължа да му гледам филмите като... ъъ... стой, та гледай.
Личните конфликти - в съда, ако трябва. Аз съм зрител, гледам творбата.
The Best of Mozart

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Tue Feb 17, 2015 12:51 am

passer-by wrote:А, така по става. :wink:
Макар че като говорех за професионализъм, имах предвид личното поведение на актьора и извън договорните отношения, но карай, явно сме на различни мнения по въпроса, ще го преживеем някак. :P
Да, това се опитвах да кажа - че явно имаме различни критерии за професионализъм, но не се изразих добре. :)
Иначе аз пък се кефя на филмите като краен резултат, а какво е ставало на снимачната площадка не ми е критерий дали да гледам дадено заглавие, нито какъв е даден актьор/режисьор в личния живот.
По принцип и за мен е така. Само ако имам наистина сериозен проблем с поведението на някой творец (писател, режисьор или какъвто и да е), може да откажа да плащам за творбите му (но може да ги изпиратствам). А на Майкъл Бей всъщност никога не съм гледала цял филм от начало до край, и допусках възможността някой от филмите му да не е толкова зле, ако го гледам както трябва. Затова имаше шанс, ако например приятели ме поканят на Трансформърс, да отида. После някои негови изказвания и статии за него ме доведоха до заключението, че е доста неприятен човек irl и че не искам да гледам нищо негово. В смисъл, мога да пренебрегна личните недостъци на човека, но само ако продуктът има качества, а оставам с неприятното усещане, че единствените качествени продукти свързани с Бей са клиповете на Cinema Sins и Honest Trailers за филмите му - и, разбира се, рап битката. :lol:

(Сериозно, ако не сте гледали рап битката с режисьорите, гледайте я СЕГА. :lol: )

(Оф, сега ще взема да сваля първите два Трансформърса, за да мога да се изказвам информирано за Майкъл Бей. :lol: )

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Feb 17, 2015 1:23 am

Не знам, за мен в повечето случаи какъв е човек в реалния живот има малко до никакво значение за начина, по който ще възприема творенията му, особено ако не е някакъв престъпник - в криминалния смисъл на думата. Би ми пукало, ако познавах човека лично или ако оказваше някакво пряко влияние върху живота ми. При Майкъл Бей това го няма, но пък и филмите му не ми харесват, та...

При Крис Евънс обаче го има един друг проблем. Той може да е прибрал големите пари за ролята на Капитан Америка, обаче с това е станал и на практика собственост на Марвел за много време напред. Шест филма са ангажимент за поне десет години, през които не просто играе една и съща роля дотолкова, че нищо чудно да я намрази, но и не може да си позволи драстични промени във външния си вид, примерно, нито пък участие, влизащо в конфликт с графиците на Марвел, а за да е подходящ да изиграе капитана, а и за промотирането на филмите после, сигурно е подложен на диети и тренировки с режим, близък до този на сериозен спортист. Той сигурно затова и не е поел първоначалния ангажимент за още повече филми... Мисълта ми е, че, за разлика от повечето роли, които един актьор би могъл да поеме, тази се намесва доста грубо в живота на Евънс извън снимачната площадка. В този смисъл, нищо чудно, ако вече не се чувства добре като супергерой - но докато това не дава отражение във филмите, не виждам защо трябва на зрителя да му е проблем.

А ги има и доказано класни актьори, които обаче се снимат във всякакви боклуци заради парите и дори не се опитват да го крият. Ерик Робъртс е такъв. Или Майкъл Кейн. Или оригиналният мистър Грей - Джеймс Спейдър, който, по собствените си думи, дори не гледа продукциите, в които участва. Те пък съвсем да си говорят каквото си искат... Но пък и участието им в някой филм или сериал няма да ме накара да го гледам. Нито пък ще ме откаже, всъщност.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Feb 17, 2015 1:42 am

tigermaster wrote:доказано класни актьори, които обаче се снимат във всякакви боклуци заради парите и дори не се опитват да го крият... Джеймс Спейдър... Но пък и участието им в някой филм или сериал няма да ме накара да го гледам. Нито пък ще ме откаже, всъщност.
Джеймс Спейдър е Алън Шор в Бостън Лигъл, бе, осъзнай се! :P
Той е една от трите основни причини тоя сериал толкова да кърти (другите две са нивото на сценариите и Уилям Шатнър).
Спечелил е две Емита с тая роля (плюс още едно за същата в The Practice - почти уникално) в период, когато конкуренти са му били актьори като Джеймс Гандолфини и Хю Лори - то затова и вторият не е видял Еми, двамата Джеймсове са обрали повечето, заедно с хора като Брайън Кранстън.

А Крис Еванс е знаел всички тия неща, които изброяваш - и пак се е съгласил на шестте филма. Очевидно си е направил сметката.

Lyanna Stark wrote:(Оф, сега ще взема да сваля първите два Трансформърса, за да мога да се изказвам информирано за Майкъл Бей. :lol: )
Ама защо непременно Трансформърите, човекът и други филми е правил все пак. :)

Пробвай тия по-скоро, все са над Тенекетата:

1995

Bad Boys (Will Smith, Martin Lawrence)

1996

The Rock (Sean Connery, Nicolas Cage, Ed Harris)

1998

Armageddon (Bruce Willis, Ben Affleck, Liv Tyler, Steve Buscemi)

2001

Pearl Harbor (Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale)

2003

Bad Boys II (Will Smith, Martin Lawrence)

2005

The Island (Ewan McGregor, Scarlett Johansson)
The Best of Mozart

Super M
Warmage

Post by Super M » Tue Feb 17, 2015 7:57 pm

Скандализиран съм от тъпотията на "Дякон Левски". Отидох с високи очаквания и много позитивна нагласа, но останах крайно разочарован. На който му се чете, ревю в блога:
https://troshanov.wordpress.com/2015/02/17/levski/
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Tue Feb 17, 2015 9:49 pm

Ся, аз може и да съм изтърсака на невежеството в случая ама... квото и да е, КВОТО И ДА Е, това е първия филм за Левски който аз приживе виждам и да е. Независимо кой го прави, как или защо оставете го. Филм за българин, правен от българин в момента заслужава само тиха тишина. Аз Левски лично не го познавам, не знам пял ли е като малък, не е ли, но не тези неща са важните гледайки встрани от нещата. Нека основите да са положени, пък оттам насетне може само да се надгражда. Това в никакъв случай не означава да провъзгласим Максим Генчев за новия месия или да го наречем режисьор от класа, но трябва поне да му се отдаде някакво уважение за това което се е опитал да направи.

Това в никакъв случай не го казвам в опит да се конфрортирам Super M, казвам го в опита си на родител на дете което в момента е във възрастта в която децата биват запознавани с герои като Левски, Ботев и Раковски и съм наясно с трудностите които съм претърпял с опитите си да го "запленя" с концепцията за ако не друго - българизъм, квото и да означава това!

Съществуването на каквото и да е, спрямо несъществуването на каквото и да е ми се вижда абсолютно оправдано.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Feb 17, 2015 11:01 pm

Super M wrote:Скандализиран съм от тъпотията на "Дякон Левски". Отидох с високи очаквания и много позитивна нагласа, но останах крайно разочарован. На който му се чете, ревю в блога:
https://troshanov.wordpress.com/2015/02/17/levski/

Благодаря за подробното ревю. Натъжен съм, но не изненадан.

Mindcrime wrote:Ся, аз може и да съм изтърсака на невежеството в случая ама... квото и да е, КВОТО И ДА Е, това е първия филм за Левски който аз приживе виждам и да е. Независимо кой го прави, как или защо оставете го. Филм за българин, правен от българин в момента заслужава само тиха тишина. Аз Левски лично не го познавам, не знам пял ли е като малък, не е ли, но не тези неща са важните гледайки встрани от нещата. Нека основите да са положени, пък оттам насетне може само да се надгражда. Това в никакъв случай не означава да провъзгласим Максим Генчев за новия месия или да го наречем режисьор от класа, но трябва поне да му се отдаде някакво уважение за това което се е опитал да направи.

Това в никакъв случай не го казвам в опит да се конфрортирам Super M, казвам го в опита си на родител на дете което в момента е във възрастта в която децата биват запознавани с герои като Левски, Ботев и Раковски и съм наясно с трудностите които съм претърпял с опитите си да го "запленя" с концепцията за ако не друго - българизъм, квото и да означава това!

Съществуването на каквото и да е, спрямо несъществуването на каквото и да е ми се вижда абсолютно оправдано.
Абе понякога несъществуването е за предпочитане. :(

Майорът във форплея пусна сбор от мнения на гледали филма, не са никак възхитени, с изключение на един от коментарите.

http://afera.bg/%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0% ... D0%B1.html

Въпросният положителен коментар (на Дея Симеонова, която отбелязва, че се гордее с филма като българка и като човек на изкуството и е "поне малко съ-участник в това събитие в съвременната ни култура") е в отговор на правнучката на Левски, която е изразила възмущението си от филма.

http://www.lentata.com/page_6625.html?item_from=5

Кинокритичката на "Сега" също е... ъъ... критична:

http://www.segabg.com/article.php?id=739374
The Best of Mozart

Litz
Ascendent

Post by Litz » Tue Feb 17, 2015 11:35 pm

Ахаха аз този филм знаех, че ще е провал още преди две години. Целият каст е сменян поне 3 пъти, Максим Генчев просеше пари по Фейсбук, което е ебаси жалката история, а клетите патриоти са се кефели как Левски псува турци. :lol:

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Feb 17, 2015 11:44 pm

Litz wrote:Филмът за Левски щял да има премиера.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1383229

Да се смея ли, да плача ли? След като 300 пъти сменяха актьора, режисьора просеше пари по фейсбук и нямаше никаква кампания от типа на тая за "Рапсодията/Марасмето" или дори "Виктория". В началото в тоя филм имаше такива имена, ся никой няма. :lol:
Litz wrote:Ахаха аз този филм знаех, че ще е провал още преди две години. Целият каст е сменян поне 3 пъти, Максим Генчев просеше пари по Фейсбук, което е ебаси жалката история, а клетите патриоти са се кефели как Левски псува турци. :lol:
Ами може актьорите да са прочели сценария... :mrgreen:

Впрочем от линка на Дарик:
Най-мащабната сцена в продукцията включва участието на 500 статисти. Филмът е заснет на 40 локации в България - Видин и Бабини Видини кули, Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири, с художествен екип от 250 човека.
И четиричасов филм. Добре е попросил режисьорът (а както се оказва - и сценарист на филма) Максим Генчев.
The Best of Mozart

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Feb 18, 2015 12:00 am

Не знам, мен принципно ме кефи това, че филмът не е правен с държавни пари, обаче един свестен режисьор би трябвало да е наясно, че не може да се направи мащабна историческа продукция, продължаваща над три часа и половина, с бюджет колкото на "Мисия Лондон". Вероятно с парите, с които е разполагал, е можел да направи нещо свястно и мащабно откъм визия... Ако беше направил филма двойно по-кратък.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Litz
Ascendent

Post by Litz » Wed Feb 18, 2015 12:04 am

Те Генчев почнаха с Тарковски да го сравняват :lol:
Но любимото ми е как всички разкритикували филма са родоотстъпници и мърша.