Осветли ни, плз. За поведението на аниме феновете.
Конкретен пример май в момента нямам.
Едното от нещата - когато нещо 13 серийно свърши нормално и логично се почват някакви полемики "Защо не се случи това?", "Защо не се случи онова?", "Какъв клиширан финал!" (от човек който е пожелал клиширано разтягане на локуми в още 13 серии) и "Ама в толкова малко серии не може да се каже нищо!".
Имам чувството, че тези хора като пуснат момента в автомата за кафе, не очакват да излезе димяща чаша, а от тавана върху тях да се стовари цяло печено прасе.
Друго - кратките истории и аркове сякаш никога не са се случвали.
Примерно знаеш ли коя е най-разпространената критика към Cowboy Bebop? Твърде много пълнежни епизоди имало!

Само 3-4 били по основния плот, останалите били тъпи комедийни отклонения.
Подозирах, че гледането на дълги-предълги и супер-разводнени поредици може да ти създаде зрителски навици, които тотално прецакват гледането на по-кратки форми...обаче друго е да го преживяваш лично.
Те хората са настроени тача, че щом епизодът тръгне в странична посока да не му обръщат внимание, а при кулминационна битка очакват поне 10 неочаквани обрата (ако са само 3 - пфффф) и накрая да не може да познаеш географията на местността.
Това вече съм го преживявал с Dragon Ball (тогава наистина нямаше нищо друго по RTL 2 освен Pokemon и Monster Rauncher), но го бях позабравил.
Тук и гледам повече епизоди наведнъж, което ми дава по-добра представа за методите за манипулиране на публиката и фалшивото нагнетяване на напрежение.
Веднъж свикналият зрител, очаква всяко заглавие да се отнася така с него и когато не се случи - отбелязва го за недостатък.
Наскоро едни любители на сапунки ми наплюха Ghost Hunt-а. Нямало напрежение и конфликт, каквито се очаквало от история с привидения. Скучно било - значи дроп.
Това от хора, които могат да изтърпят 10-20 серии, където някакви хлапета се надприказват вместо да се бият, а после да я похвалят арката колко епична била.
Watching battle shounen soap opera is mind altering experience.