Минах най-накрая Mass Effect 3!
Следват спойлъри, ако някой се притеснява...
Първо да кажа - не съм съгласен, че краят е боклук, било то в оригинален или разширен вариант. Че има дупки, през които може да мине цялата Цитадела - има. Че е далече от обещанията на Bioware - факт. Но със сигурност не е ебати драмата, за която се вайка народа.
Тези, които просто искат Шепърд да им е жив, органичен и доволно да си прави малки Шепърдчета - еми сори, но това е край без тежест. Или да го кажа с други думи - в контекста на тази поредица не може хем да е безплатен хепи енда, хем да има масивен ефект.
Изборите много напомнят за тези в оригиналния Deus Ex (макар че са опростени по подобие на Human Revolution). Естествено, това е правено и по-добре (тук реално имаше 3 идентични кътсцени с минимални разлики според избора), но не смятам, че с нещо обезсмиля 100-те часа цъкане. В края на краищата това бяха 100 наистина страхотни часа.
На мен най-много ми хареса завършека със синтезата между другото. Не че е много ясно как работи.

Една промяна, която бих направил в него, е как Джоукър някак успява да пилотира Норманди извън обхвата на зелената вълна и екипажа запазва органичността и синтетичността си, оплесквайки целият план за галактически мир и разбирателство. В краят с унищожаването на синтетиците пък би било добре все пак да покажат и цената на решението - измирането на всички гети, EDI и прецакването на всички космически кораби и т.н. в галактиката. В сегашния му вид си стои като най-малоумния вариант.
Иначе играта беше под нивото на първите две. Интеракцията със света и персонажите в него беше прекалено ограничена и постна. Битките бяха страхотни на места, но вкарването на мултиплейър тип нива в сингъла е доста не на място според мен. В това отношение нищо не може да бие Mass Effect 2 и невероятните му мисии, кулминиращи в епиката накрая. Не че Лондон беше лошо ниво, просто нямаше нищо специално в него, ако не броим ръшкането с повече мега мощни противници едновременно. А и го има моментът, че преди все пак повече миксвах екипа, а сега има само едно струващо си комбо - Лиара и Гарус. Солджърите са скука, а EDI и Тали са малко слаба бира в повечето ситуации. Оръжията са по-разнообразни, но пак повечето са безсмислени и кефът от откриването на нови варианти отмира към средата на играта.
В края на краищата Mass Effect 1 си остава частта с най-добра история.
Mass Effect 2 има най-добрия геймплей със страхотни битки и мисии.
Mass Effect 3 е по средата.
Но това, че ME3 е по-слаба игра в никакъв случай не означава, че не е много, много добра. Поредицата определено е една от най-титаничните в историята на гейминга!
8.5/10
п.п. За малко да пропусна - много е разочароващо, че Шепърд не си направи групов секс със всички на борда. Мега анти-климактично е и ограничава избора!!