Amelia wrote:Не знам как им преподават тук в гимназията, ама съм убедена, че се стараят да направят учебния процес по-забавен от тоя в България. И въпреки това, нещо се бъгва по трасето и накрая от системата излиза малко консуматорче, което има като основна цел в битието си да консумира. Не мисля, че е въпрос само на образователна система - проблем на обществото като цяло е. Хората, които обичат да знаят и научават не са особено популярни още в училище - ние им викаме зубъри, тея тук си имат думата nerd за целта. Май сексуалното съзряване ебава майката на ландшафта, щото тогава става важно да си хубав и атлетичен и мажоретките и футболистите в даскало се превръщат в местните звезди, а зубърите и грозноватите деца стават някви подигравани ауткасти. За порасналите пък е важно да имат пари и власт, а научните работници като цяло не разполагат с нито едно от двете и съответно кариерата им не е кой знае колко привлекателна, щото пък на всичкото отгоре изисква и години системно умствено блъскане, което не е по вкуса на всеки. И т.н.
За жалост това е тъжната, отвратителна и горчива истина... Хората с някакви интереси извън обичайните коли/пари/отсрещния пол/дрехи се взимат на прицел, подиграват ги, надсмиват им се. Само не съм съгласен с това за "грозничките". Има една популярна поговорка - beauty is in the eye of the beholder. А и аз съм забелязвал огромно количество хора, които по общоприетия стандарт не са твърде привлекателни, дето си имат много приятели/харесват ги/справят се добре като цяло...Защото са уверени в себе си и нямат вътрешни съмнения и комплекси. По-скоро когато малко по-странния външен вид (например комбинацията очила+акне+немодни дрехи) се набие на очи, такива епитети започват да се използват. Тези зубъри, на които сега им се присмиват, по-късно, ако са достатъчно целенасочени, могат да постигнат много неща...Това са хора, които имат ясна цел и я следват с твърд и нестихващ устрем.
Друг проблем, който съм забелязал сред моите връстници, (аз съм ученик все още) е, че, видиш ли, оценката е била най-важна, по-важна от науката, по-важна от самото знание. Зубрят си профанчетата, изкарват 6-ци, а имат по-нисък от нулев интерес по дадения предмет и не знаят нищо извън учебния материал. Което е изключително глупаво и самонадеяно. И това ги кара да се мислят за "умни". Даже съм забелязвал, че често такива хора са баш от този "атлетичен, популярен" тип, сякаш за тях е достатъчно да са доволни мама и тате, да си имаш парички и момичетата да ти се лепят заради незаслужено скъпата кола, марковите дрехи от мола в съседния град, оскубаните веждички и псевдомъжкарските маниери. И това в...елитните провинциални училища. Гнусотия...стига толкова мизантропия.