Морви, предмониторен проблем=задклавиатурен проблем= некадърен юзърMorwen wrote:Какво е предмониторен проблем?

Moderator: Moridin
И други неща произлязоха. След като на няколко пъти попаднах на названието "лапис лазули" в епоса за Гилгамеш, реших да проверя кво е тва нещо в нета. Оказа се полускъпоценен камък с изнтензивен тъмно-син цвят, който е бил много на почит в Месопотамия някога:Amelia wrote:Изчетох епоса за Гилгамеш и разни есета върху него. Много як мит, който естествено няма нищо общо с блещукащия сноб от анимето (Fate/Zero). Всъщност може би има малко общо - нещо от Гилгамеш в началото на епоса, преди да си е намерил другарче и да го обземе страх от смъртта.
Та поне едно смислено нещо произлезе от тоя Фейт шит. Освен почти напълно гръбначномозъчния кеф от Зеро, де.
За Артур, гледай оседемсетарския филм Екскалибур - няма да съжаляваш.Claymore47_Fen wrote:Странно, винаги съм си мислел, че lapis lazuli и лазурит са едно и също. А коя версия на епоса си чела? Надъхал съм се тва лято да изрина малко преразказана класическа митология - Mabinogion, Tain Bo Cualinge, някои от нордическите саги... Плюс някаква фентъзи вариация на мита за крал Артур, че единствената ми представа за него е изградена от разни евтини сериалчета и филма на Холмарк.Ще ми се да намеря и аборигенска митология, записана на книга, ако ще и като суха фактология, ама май няма...
За Артур - The Once and Future King на T. H. White и поредицата на Mary Stewart са класики, не знам колко се основават на стабилни проучвания. Ако се въоръжиш с повече нерви, може да погледнеш и Le Morte d'Arthur на Томас Малъри. Иначе The Broken Sword на Poul Anderson, Grendel на John Gardner, древногръцките митове и легенди на Робърт Грейвс.... Все неща, които и аз трябва да прочета някогаClaymore47_Fen wrote:Странно, винаги съм си мислел, че lapis lazuli и лазурит са едно и също. А коя версия на епоса си чела? Надъхал съм се тва лято да изрина малко преразказана класическа митология - Mabinogion, Tain Bo Cualinge, някои от нордическите саги... Плюс някаква фентъзи вариация на мита за крал Артур, че единствената ми представа за него е изградена от разни евтини сериалчета и филма на Холмарк.Ще ми се да намеря и аборигенска митология, записана на книга, ако ще и като суха фактология, ама май няма...
От ревютата по-долу. Ще взема да си я купя да я видя и нея.This was the first translation of Gilgamesh that ever really grabbed me. I had waded through plodding, tedious translations (mostly in prose) before, and been left feeling like Assyriologists must be the most bored people in the world.
George's translation, however, is in verse and adds vigor to what appeared to me, for years, to be a bland jumping off point for bigger and better epics of later eras. I flew through this translation, hanging on every word, and was almost sad to see it end.
Users browsing this forum: Google [Bot] and 2 guests