Гръмотен ли е Балгърина ?
Moderator: Moridin
Зависи за речници към и от кой език става дума, но не мисля, че положението е толкова плачевно.
Между другото, анализът е изготвен от членове на БАН. И това за което става дума, че сме били тооолкова изостанали е нещо, което е от комптенцията по-скоро на програмистите, не на езиковедите. И като хванах самия документ - доста е хипотетичен и изводите са яко произволни, макар конкретно в него да не видях гръмките изводи от статията. Самият факт, че 21 от 30 езика са определени като "заплашени от дигитална смърт", каквото и да значи това, е доста показателен.
Между другото, анализът е изготвен от членове на БАН. И това за което става дума, че сме били тооолкова изостанали е нещо, което е от комптенцията по-скоро на програмистите, не на езиковедите. И като хванах самия документ - доста е хипотетичен и изводите са яко произволни, макар конкретно в него да не видях гръмките изводи от статията. Самият факт, че 21 от 30 езика са определени като "заплашени от дигитална смърт", каквото и да значи това, е доста показателен.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Става въпрос за това, че по последната информация, която имам, най-големият ни езиков корпус е на листчета.
Просто правя сравнение с наличните средства за статистически (и не само) езиков анализ в английския примерно. Вероятно липсва човешкият ресурс, за да си ъпдейтнем нещата, но все нещо трябва да се прави по тоя въпрос. А за речниците говоря за липсата на разнообразие в сферата на тълковните и синонимните речници, както и за неналичието им на доста места, макар че не знам това доколко е работа на БАН. Но все е нечия работа.
Просто правя сравнение с наличните средства за статистически (и не само) езиков анализ в английския примерно. Вероятно липсва човешкият ресурс, за да си ъпдейтнем нещата, но все нещо трябва да се прави по тоя въпрос. А за речниците говоря за липсата на разнообразие в сферата на тълковните и синонимните речници, както и за неналичието им на доста места, макар че не знам това доколко е работа на БАН. Но все е нечия работа.
- Moridin
- Global Moderator
Със сигурност е работа на БАН, ако имаше кой да плати такава работа. Иначе логиката "липса на дигитализиран корпус" => "дигитална смърт" е толкова в джаза, че няма да я коментирам. Да не говорим, че само покрай приготвянето на последните два правописни речника, които очевидно са минали компютризирана предпечатна подготовка, е ясно, че има дигитализиран корпус, поне като лексика, ако не като фразеология.
This is it. Ground zero.
"Български национален корпус" - http://www.ibl.bas.bg/BGNC_bg.htm
Не виждам как може да има особено разнообразие в синонимните и тълковните речници. Като изключим чисто финансовата страна на въпроса, повечето думи не може да бъдат разтълкувани по съществено различни начини.
Вече отделен момент е, че основните езикови речници, като правописния и евентуално тълковния, издавани от държавата в лицето на БАН, трябва да са безплатни и качени в интернет за общо ползване. При това подобен подход силно намалява разходите за промяна.
P.S. Иронията, че домейнът на БАН е "bas", а сайтът на Института по български език - "ibl". Вярно, че "ibe" може да се възприеме двояко, но все пак...
Не виждам как може да има особено разнообразие в синонимните и тълковните речници. Като изключим чисто финансовата страна на въпроса, повечето думи не може да бъдат разтълкувани по съществено различни начини.
Вече отделен момент е, че основните езикови речници, като правописния и евентуално тълковния, издавани от държавата в лицето на БАН, трябва да са безплатни и качени в интернет за общо ползване. При това подобен подход силно намалява разходите за промяна.
P.S. Иронията, че домейнът на БАН е "bas", а сайтът на Института по български език - "ibl". Вярно, че "ibe" може да се възприеме двояко, но все пак...
Нейде из другите теми имаше възхвала на новинарските сайтове, но мисля, че мястото е тук. За доказателство имаме и включване от БЛИЦ.
http://www.dnes.bg/crime/2012/09/27/bas ... m.169295,2
Лоша новина, за капак и отразена лошо от некадърни жърналисти. Явно мъртвото тяло е открило бащата...21-годишно момиче е убито през нощта във Варна, съобщиха от полицията в града.
Трупът открил бащата на девойката тази сутрин, като сигналът при спешните медици бил получен в 8.44 часа.
I don't wanna die
http://123nameri.com/deal/questions/0rs95n
Два пъти му пишат коректно думата, ама нашият е упорит...Здравейте, с батерии ли са продуктите и какви?
Здравейте,
батерийте на чашите не могат да се подменят,а на шампаниерата е с подменяеми батерий и са от 1,5V.
Поздрави
БАТЕРИИТЕ НА ЧАШИТЕ ЗА ШАМПАНСКО СЛЕД ИЗТОЩАВАНЕ МОГАТ ЛИ ДА БЪДАТ ПОДМЕНЯНИ
Здравейте,
Батерийте не могат да бъдат подменяни,защото са капсуловани.Само батерийте на шапаниерите се подменят.
Поздрави
I don't wanna die
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Заковава начина на мислене на средностатистическия българин
.

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Е пак може да уцели буквите що годе, като за полицайче си е добре. Аз фиша за паркиране дет спечелих една дума не мога да разчета, направо като доктор е.
ей това също е силно.
ей това също е силно.

- Spoiler: show