Гръмотен ли е Балгърина ?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 25, 2012 4:02 pm

Четох го това, но ми се видя буря в чаша вода...
Last edited by Morwen on Tue Sep 25, 2012 5:25 pm, edited 2 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Sep 25, 2012 5:06 pm

Факт е, че доколкото ми е известно в дигитален план сме плачевни. (Неща като речници, лексикални корпуси и т.н.)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 25, 2012 5:28 pm

Зависи за речници към и от кой език става дума, но не мисля, че положението е толкова плачевно.
Между другото, анализът е изготвен от членове на БАН. И това за което става дума, че сме били тооолкова изостанали е нещо, което е от комптенцията по-скоро на програмистите, не на езиковедите. И като хванах самия документ - доста е хипотетичен и изводите са яко произволни, макар конкретно в него да не видях гръмките изводи от статията. Самият факт, че 21 от 30 езика са определени като "заплашени от дигитална смърт", каквото и да значи това, е доста показателен.
I don't wanna die

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Sep 25, 2012 5:43 pm

Става въпрос за това, че по последната информация, която имам, най-големият ни езиков корпус е на листчета.

Просто правя сравнение с наличните средства за статистически (и не само) езиков анализ в английския примерно. Вероятно липсва човешкият ресурс, за да си ъпдейтнем нещата, но все нещо трябва да се прави по тоя въпрос. А за речниците говоря за липсата на разнообразие в сферата на тълковните и синонимните речници, както и за неналичието им на доста места, макар че не знам това доколко е работа на БАН. Но все е нечия работа.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Sep 25, 2012 5:49 pm

Със сигурност е работа на БАН, ако имаше кой да плати такава работа. Иначе логиката "липса на дигитализиран корпус" => "дигитална смърт" е толкова в джаза, че няма да я коментирам. Да не говорим, че само покрай приготвянето на последните два правописни речника, които очевидно са минали компютризирана предпечатна подготовка, е ясно, че има дигитализиран корпус, поне като лексика, ако не като фразеология.
This is it. Ground zero.

bsb
Paragon

Post by bsb » Thu Sep 27, 2012 9:31 am

"Български национален корпус" - http://www.ibl.bas.bg/BGNC_bg.htm

Не виждам как може да има особено разнообразие в синонимните и тълковните речници. Като изключим чисто финансовата страна на въпроса, повечето думи не може да бъдат разтълкувани по съществено различни начини.

Вече отделен момент е, че основните езикови речници, като правописния и евентуално тълковния, издавани от държавата в лицето на БАН, трябва да са безплатни и качени в интернет за общо ползване. При това подобен подход силно намалява разходите за промяна.

P.S. Иронията, че домейнът на БАН е "bas", а сайтът на Института по български език - "ibl". Вярно, че "ibe" може да се възприеме двояко, но все пак...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Sep 27, 2012 1:13 pm

Нейде из другите теми имаше възхвала на новинарските сайтове, но мисля, че мястото е тук. За доказателство имаме и включване от БЛИЦ.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Sep 27, 2012 6:29 pm

http://www.dnes.bg/crime/2012/09/27/bas ... m.169295,2
21-годишно момиче е убито през нощта във Варна, съобщиха от полицията в града.

Трупът открил бащата на девойката тази сутрин, като сигналът при спешните медици бил получен в 8.44 часа.
Лоша новина, за капак и отразена лошо от некадърни жърналисти. Явно мъртвото тяло е открило бащата...
I don't wanna die

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Sep 27, 2012 6:36 pm

Трупът открил бащата на девойката тази сутрин...
Е айде стига. Някакъв санитарен минимум трябва да има!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Dec 19, 2012 3:08 pm

http://123nameri.com/deal/questions/0rs95n
Здравейте, с батерии ли са продуктите и какви?
Здравейте,
батерийте на чашите не могат да се подменят,а на шампаниерата е с подменяеми батерий и са от 1,5V.
Поздрави

БАТЕРИИТЕ НА ЧАШИТЕ ЗА ШАМПАНСКО СЛЕД ИЗТОЩАВАНЕ МОГАТ ЛИ ДА БЪДАТ ПОДМЕНЯНИ
Здравейте,
Батерийте не могат да бъдат подменяни,защото са капсуловани.Само батерийте на шапаниерите се подменят.
Поздрави
Два пъти му пишат коректно думата, ама нашият е упорит...
I don't wanna die

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Dec 19, 2012 4:04 pm

оправили са го :mrgreen:

това дори не мога да го преведа :)
Spoiler: show
Image
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Wed Dec 19, 2012 4:58 pm

Лепящи антени може би :roll: Трагедия просто :(

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Dec 23, 2012 11:02 am

Заковава начина на мислене на средностатистическия българин :).

Image
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Veritas
Scholar

Post by Veritas » Fri Feb 01, 2013 7:24 pm

The truth shall make ye fret.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Feb 01, 2013 8:14 pm

Е пак може да уцели буквите що годе, като за полицайче си е добре. Аз фиша за паркиране дет спечелих една дума не мога да разчета, направо като доктор е.

ей това също е силно. :(
Spoiler: show
Image