Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Dante
Mistborn

Post by Dante » Thu Jun 07, 2012 9:31 pm

Повече инфо? Гледам има издадени 15 книги в България, повечето от които са от един цикъл. От къде се започва?
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Jun 07, 2012 9:35 pm

Всичко, освен може би последната й фентъи поредица. Най-вече серията за Майлс Воркосиган, почни със "За честта на Вор".
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 07, 2012 9:35 pm

Първи резултат в Гугъл.бг на "Майлс Воркосиган хронология".

http://www.shadowdance.info/design/800/ ... 1Avtor.htm

(Който не е чел старите броеве, доста е изпуснал. :wink: )
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Dante
Mistborn

Post by Dante » Thu Jun 07, 2012 9:36 pm

Е, да, ама тя се пада 3-тата част, не е ли най-добре да започна от първата?
И струва ли си, наистина, да се захващам с поредица от 17 книги? Гледам в G нямат оценка под 4.20

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 07, 2012 9:38 pm

Отговорих ти на въпроса за хронологията в горния пост.

Пък дали си струва ти ще прецениш, не сме ти в главата. Пробвай и си решавай.
The Best of Mozart

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Thu Jun 07, 2012 9:38 pm

Ей тази е добро начало (не помня как е преведена на български). Май е първата написана и всеки случай е хронологично първото приключение на Майлс Воркосиган. Забавни книжки, но повече от една-две наведнъж стават скучни.

Поредицата за Шалион на Бюджолд е доста добра фентъзи трилогия.

П.П. Мдам, няколко човека ме изпревариха с по-точна информация.
Last edited by Ambartanen on Thu Jun 07, 2012 9:40 pm, edited 1 time in total.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 07, 2012 9:40 pm

Колко души не са чели бр.11 на ШД, да вдигнат ръка, ще има препитване! :mrgreen:
The Best of Mozart

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Jun 07, 2012 9:41 pm

Dante wrote:Е, да, ама тя се пада 3-тата част, не е ли най-добре да започна от първата?
И струва ли си, наистина, да се захващам с поредица от 17 книги? Гледам в G нямат оценка под 4.20
Аз първата така и не съм чел, но тя се пада 200 години преди другите и със съвсем различни герои. Струва си и още как, става дума за едни от най-интересните герои във фантастиката въобще. Да не говорим, че стилът на Бюджолд е много лесно четивен и предполагам, че ще ги глътнеш за нула време, стига да се зарибиш, разбира се. Аз лично съм препрочитал някои от бюджолдките десетки пъти.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Thu Jun 07, 2012 9:57 pm

Малко се обърках, защото, доколкото разбрах.
Първа хронологично е "Falling free” – “Без гравитация” (ИК Пан – 1999)
A първо е писана “Shards of Honor” – “За честта на Вор” (ИК Бард – 1996)

Обаче пък първа за главния герой е “The Warrior’s Apprentice” – “Наемниците на Дендарий” (ИК Лира Принт – 1995)

Wtf, сега? :lol:

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Jun 07, 2012 10:03 pm

"За честта на Вор" и "Бараяр" имат за главни герои бащата и майката на Майлс Воркосиган, който е протагонистът в почти всички останали книги от поредицата. Затова е най-добре да почнеш с тях, за да не си разваляш изненадата.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 07, 2012 10:07 pm

Ами то в постнатия по-горе линк уж си е обяснено.
passer-by wrote:Първи резултат в Гугъл.бг на "Майлс Воркосиган хронология".

http://www.shadowdance.info/design/800/ ... 1Avtor.htm

(Който не е чел старите броеве, доста е изпуснал. :wink: )
Книгите са разделени на няколко периода. Първият, обхващащ “Без гравитация”, ”За честта на Вор” и “Бараяр”, разказва за времето преди раждането на Майлс, като действието в първата се развива 200 години по-рано, поставяйки границите на вселената, където се развива действието, а другите две разказват за запознанството на родителите му и тяхната любов, породила се във време на война между техните светове и метежи на Бараяр.

Вторият период обхваща “Наемниците на Дендарий”, “Игрите на Вор”, ”Етан от Атос”, ”Сетаганда”, ”Границите на безкрая”, ”Братя по оръжие” и “Огледален танц”. Действието се развива между 17-ата и 28-ата година на Майлс. Това са приключенията му с наемническата флота “Наемниците на Дендарий”, където се подвизава под името Адмирал Нейсмит. В последната книга – ”Огледален танц” – след (това трябва да е в спойлър таг, впрочем)
Spoiler: show
убийството му и последвалото го криосъживяване, той се сдобива с нов недъг – през неравни интервали от време получава пристъпи, които се изразяват в гърчове и припадъци. Поради това му се налага да напусне “Наемниците на Дендарий”.

Третият период разказва за късните му приключения като (това също)
Имперски ревизор на Бараяр
и обхваща “Императорската гвардия”, ”Комар”, ”Цивилна кампания” и “Дипломатически Имунитет”.
Плюс хронологията в края на линка - най-добре да караш по нея без повече въпроси, че има риск от оспойлване.
The Best of Mozart

Ordo Malleus
Mistborn

Post by Ordo Malleus » Fri Jun 08, 2012 4:02 pm

Ангел с часовников механизъм от Касандра Клеър (книга първа от поредицата Адски устройства)
Image
Поредицата Адски устройства се явява някакъв spinoff/prequel на друга известна поредица от г-жа Клеър - Реликвите на смъртните (която вече стана сексталогия, първите четири са издадени у нас).

Накратко за света - ангелът Разиел е пич, който смесил кръвта си с тази на смъртните и така са се пръкнали нефилимите - общо взето хора, които имат 133t skillz в трепането на демони. Тоест - това са "добрите". Лошите са.. ъм, да, демоните, а с малко неизяснен статут са т.нар. "долноземци", които се явяват бъркоч от вампири, върколаци, магъосници, феи - всеки от тия пръкнал се някъде по скалата на междувидовите сношения на ангели-хора-демони.

Нефилимите са представени като красиви култаци, нашарени с татуировки - последните всъщност се явяват "руни", които полуангелите рисуват по кожата си и в замяна получават я бързина, я сила, я лечебно въздействие и т.н. и т.н.

Нефилимите и долноземците са сключили крехко "Споразумение", според което първите не се бъркат в работата на вторите, а вторите се задължават заниманията им да не включват пищящи и умиращи хора. Ъфкорс, някой задължително мъти водата и цели ТОТАЛНО СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО!

Ангел с часовников механизъм общо взето повтаря успешната формула от Реликвите на смъртните, макар да се развива във викториански Лондон (Реликвите е в днешно време). Млада дама, която доскоро се е мислила за ordinary girl, изведнъж бива светната за Невидимия свят и разбира се - получава централна роля в поредната интрига, която цели да наруши Баланса и всички да умрат. По пътя се влюбва, преживява разни трепети и бла-бла.

Героите са някакъв ripoff на тези от оригиналната поредица, имаме си наивното, но със смело сърце и неподозирани умения младо момиче, имаме си бедес нефилим-младеж, който я дърпа за плитките, прави се, че е богоподобен, но всъщност носи сърце от злато, имаме си и обичайните съпътстващи персонажи. И всеки крие по някоя мрачна тайна за себе си, разбира се.

Дали става? Дам, за YA е перфектна. Написана е леко, увличащо, историята е сносен двигател (не че не виждате завоите му от предишния хълм) и най-важното - има уловено тийнейджърското мислене, което рядко се отдава на по-възрастните писатели. Хуморът също е ок, Уил (точно като Джейс в оригинала) винаги е готов да метне поредния лаф, който да изтъкне превъзходството му над всички останали и о, Чудо - дори успява да бъде забавен. Имаше два-три момента, на които с глас се изхилих.

Общо взето успява да напипа златната среда Клеър - има любов, но в нито един момент нямаме овчето блеене на Бела (например), има екшън, без да изпада в неколкостранични кютеци, има история, която държи интереса поне в минимална степен, и има младежи, които се държат доста правдоподобно като младежи. Сетингът не е супер-оригинален, нито митологията като цяло, но личи, че е МИСЛЕНО за тях и тук-таме прозира някоя добра авторска идея. Уютна книжка, общо взето, ако на някой му е писнало от Достоевски и десеттомни епични саги.

И да не забравя да похваля Ибис за оформление, превод и качество. Каквото съм чел тяхно, винаги е на ниво в техническо отношение, дано продължават така.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

Killua
Ascendent

Post by Killua » Fri Jun 08, 2012 7:50 pm

Гео - юнският брой!
Много яки статии имаше.
Покрай статиите ми се дочетоха две книги: едната е за руския математик Перелман на Маша Гесен (Perfect Rigor). Дори предизвика у мен някакъв интерес към математическата част, да не повярва човек!
Другата е на Пламен Петков, "Българите". Вкъщи всъщност я има, Жоро тъкмо я четеше, та мисля и аз сега да я захвана.
Винаги ми е кеф да чета списанието, този път особено много.
Знам, че не е книга, но нали темата е какво четем в момента :)
shadow dance nikoga ne luje

Dante
Mistborn

Post by Dante » Sun Jun 10, 2012 8:50 pm

Момиче на пружина - брутална фантастика. Отдавна не се бях кефил толкова много на сетинг.
Ревю, на който му е интересно - Тук

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Fri Jun 15, 2012 2:11 pm

Matrim wrote: Струва си и още как, става дума за едни от най-интересните герои във фантастиката въобще. Да не говорим, че стилът на Бюджолд е много лесно четивен и предполагам, че ще ги глътнеш за нула време, стига да се зарибиш, разбира се. Аз лично съм препрочитал някои от бюджолдките десетки пъти.
И аз така, това е една от поредиците, която си седи закотвена на Киндъла, да е винаги на една ръка разстояние за препрочитане :)
Спомням си, че навремето и 15те книги ги изчетох за пет дена, не знам как шефа не ми ги писа отпуска, щото нон-стоп давах заето :lol:

Но не знам, някакси "хиперактивния дребен гадняр" влиза някакси под кожата :lol: :lol: