Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Jun 09, 2012 2:02 am

@Ицо - нещо тотално не се разбираме. Въпреки че изразявам известно съмнение по въпроса за играчките-бомби, аз винаги съм вярвал в тях и продължавам да го правя в крайна сметка.

Изречението ми:
Ицо, ти сериозно ли мислиш, че пилотите на своя глава са пускали бомби играчки? Престани с тия абсурди, моля ти се.
беше фокусирано не върху "са пускали", както ти го разбра, а върху "на своя глава"

това за мен е абсурдно. независимо дали ги е имало, или не, тия бомби са пуснати по нечия заповед, а не по усмотрение на войниците, за които е паметникът. И да, смятам, че това намалява тяхната вина. Не казвам, че е ОК да го правят, но метафорично казано смятам, че ако някой ми опре нож в гърлото и ми каже да отрежа топките на брат си, ако искам да остана жив, нямам идея какво ще направя, тъй като ситуации като войната и военните действия не са просто въпрос на морал и разбирания и дори човешка емпатия, а са също така арена на много хормони, страх, паника, неясно мислене и променени приоритети.

Това е всичко от мен по темата.

Иначе да, изобщо не трябваше да вкарвам "макар че". Паметникът да си ходи, разбрахме се.
Last edited by Moridin on Sat Jun 09, 2012 9:57 am, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Jun 09, 2012 2:35 am

Разбрах го това за "на своя глава", и затова ти казах, че за мен няма значение. :)
Естествено, че ще е по заповед, баси, те тия играчки-бомби не са си ги правили сами в час по трудово и после да се забавляват самосиндикално. :wink:

За манталитета на някои хора по време на война не те разбрах, помислих че изразяваш съмнение в паметта на дядо си и баба си, благодаря, че уточни.

Силно се надявам да не отрежеш топките на брат си, дори мутра да ти опре патлак в главата. Или дори да си войник и да ти заповядат да убиеш невъоръжен цивилен отблизо или отгоре със самолет (някои пилоти не са знаели какво бомбардират, впрочем, и са се шокирали когато са посещавали целта си след години - поинтересувай се какво е било в Дрезден през 1945 г. като още един пример за невоенна цел)
Аз не бих, ако щеш вярвай. На мои възрастни роднини (някои вече починали) са им искали съдействието след Девети да помагат на новата власт и не са се прекършили. Пък какво е станало с тях после е отделна тема. Не им е било весело.
Така че войната, като други тежки преживявания, в крайна сметка показва кой колко струва. Някои войници са отивали на съд или са били разстрелвани на място за отказ да изпълнят някои заповеди като убийство на цивилни. И в наши дни става по някои краища, пиша за тях редовно.

Последното ти изречение силно ми напомни за топуркащ на многобройни крачета Паметник, тип Пратчетов Багаж. :mrgreen:
Last edited by passer-by on Sat Jun 09, 2012 2:57 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Jun 09, 2012 2:53 am

Добре, Ицо, съгласна съм че съм адорабъл :heart:, ама все пак обясни ми защо американците ще решат вместо прости, големи, унищожаващи всичко бомби да пускат дребни, неефективни, прикрити, трудни за поддържане бомби, таргетирани точно към най-малко пречещите ти? И да не е споменато в учебниците...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Jun 09, 2012 3:04 am

2 минути търсене в Гугъл.

http://www.stormfront.org/forum/t583091/

Първият пост. Вторият пример е с България. И аз точно за писалки бях чувал, впрочем. Но пък може пропаганда да е било, нали?

Касетъчните бомби (cluster bombs) също не подбират войници, цивилни, възрастни или деца. Други видове оръжия също.

И като стана дума:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of ... rld_War_II
The Best of Mozart

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Jun 09, 2012 3:14 am

Които показват, че се е казвало, че е така, а не че е било. Не е точно обективен източник.
I don't wanna die

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Jun 09, 2012 3:19 am

Ами освен да скочим в машина на времето и да се поразходим из София около 1943-45 г. И никой не е казал "вместо". Големите бомби са повече на почит, това ясно.

ОК, нямало е играчки-бомби, те са напълно безсмислена жестокост (съгласен с това, впрочем, и какво?).
Нищо, че и в наше време става дума за тях по време на съветската окупация на Афганистан, Израел в Ливан и др. Сигурно и там си измислят.
Съюзниците през Втората световна само смислено са действали, като в София и Дрезден. Поне за тия знам, не се интересувам толкова от ВСВ. Благородни рицари направо, пазят децата, те няма смисъл да умират.
Last edited by passer-by on Sat Jun 09, 2012 3:30 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Jun 09, 2012 3:30 am

Не, не казвам, че пазят децата, а само че не пазят възрастните, нали се сещаш. Но да, Ицо, това е начинът да се спори - да слагаш в устата ми иронични абсурдизми, които не съм имала предвид.
I don't wanna die

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Jun 09, 2012 3:35 am

Обичам да вадя цитати, документи и новини отвсякъде от ВСВ до наши дни и да ми се отговаря "Ми не, това някак не ми се вярва, щото ми се струва безсмислено жестоко". Войната и въоръжените конфликти са безсмислено жестоки поначало, ако не си забелязала.
Тия новини дето ги превеждам сигурно и те са измислени.

ОК, Морве, карай си на вяра. Аз от хората по време на конфликти не очаквам рицарски изпълнения - нито към възрастни, нито към деца. Съвсем целенасочено при това, не неволно. Някои хора са бая изобретателни. Само ще ти кажа, че ти е бедна фантазията за някои реални неща, което може би е по-добре.
Last edited by passer-by on Sat Jun 09, 2012 3:37 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Jun 09, 2012 3:37 am

btw играчките бомби са съвсем реален исторически факт, използван в по-нови дни и в бомбардировките над Бейрут, а вероятно и на други места. И събитието не е по-малко малоумно от концлагер или от ръсенето на бягащи деца с напалм.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Jun 09, 2012 3:38 am

Ами и аз покрай ВСВ споменах Израел и Ливан по-горе с все СССР в Афганистан, ама то не е за вярване, Марфе, сигурно се е объркал някой, твърде безсмислено жестоко е.

Ръсене на бягащи деца с напалм ли? А, не, САЩ във Виетнам не са ги правили тия неща. Соцпропаганда е това, а снимките са преправени сигурно.

(Не е за чувствителни хора! )
Spoiler: show
Image
Image
Втората снимка е една от най-известните във Виетнамската война.
Last edited by passer-by on Sat Jun 09, 2012 3:53 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Jun 09, 2012 3:52 am

Не бе, Ицо, не безсмислена , неефективна. Да, сигурна съм, че играчки бомби съществуват също както и коли бомби. Просто не мисля, че ще ги хвърлят ВМЕСТО бомби от самолет. Няма и доказателства освен пропагандни материали. Също така не бъркай война с етнически конфликт, при който целта е именно да видиш сметката на другия етнос и децата са логична цел.
Дори в нашата информационна епоха успя да се създаде истерия покрай птичия грип, на нас 45 години ни наливаха в главата как сме били под фашистко робство и СССР ни е освободило, но това с бомбите няма начин да не е буквална истина...

А втората снимка съм я виждала, знам и историята около нея, как тя доказва играчките бомби? Щом трийсет години след това в други хора от същата държава в друга война на друго място са правили други жестокости, значи и играчките бомби са исторически факт?
Last edited by Morwen on Sat Jun 09, 2012 3:56 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Jun 09, 2012 3:54 am

passer-by wrote:И никой не е казал "вместо". Големите бомби са повече на почит, това ясно.
Виетнам, Афганистан и Ливан били етнически конфликти значи. Евала, Морве.

Не, снимките показват, че хората умеят да са безсмислено/неефективно жестоки. По най-различни начини. Понеже ти заяви, че не ти се вярва да е имало играчки-бомби, понеже били безсмислено/неефективно жестоки.

А за играчки-бомби се говори в много държави в най-различни години, а не само у нас по комунистическо, ама като гледам, толкова и ми четеш постовете.
Птичият грип..................... не, пас съм вече.
Last edited by passer-by on Sat Jun 09, 2012 3:59 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Jun 09, 2012 3:58 am

Ливан в основата си е бил.
И в останалите ли е имало играчки или продължаваме с идеята, че всяка жестокост доказва играчките, които всъщност били писалки?
I don't wanna die

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Jun 09, 2012 4:00 am

Израел бил в етнически конфликт с Ливан. Не знаех.
Да, и за Ливан, и за Афганистан се е говорело за играчки-бомби. Виетнам го споменах покрай ръсенето на напалм на Марфето, която също мисли, че въпросните-играчки-бомби са исторически факт.
passer-by wrote:А за играчки-бомби се говори в много държави в най-различни години, а не само у нас по комунистическо, ама като гледам, толкова и ми четеш постовете.
Не, аз не продължавам. Логиката "Морви" ме оставя безмълвен.
Last edited by passer-by on Sat Jun 09, 2012 4:13 am, edited 2 times in total.
The Best of Mozart

Vash
Paragon

Post by Vash » Sat Jun 09, 2012 4:11 am

Не искам да се хвърлям в спора, за някои неща съм съгласен с passer-by, но това е безумно:
passer-by wrote: 2 минути търсене в Гугъл.

http://www.stormfront.org/forum/t583091/
Даваш акъл на хората да гледат в интернет и после пускаш тема от най-популярния неонацистки сайт. Може в това, което си посочил да има вярна информация, но не мислиш ли, че можеш да отделиш три минути и да дадеш по-нормален източник? На голямото лого отгоре пише "white pride world wide", за бога.
Last edited by Vash on Sat Jun 09, 2012 4:17 am, edited 2 times in total.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."