Епик фейл.Moridin wrote:Както казах, съветската армия поне не е убивала български войници. .
Споделете пак
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
- Moridin
- Global Moderator
хм?
Независимо от тези обстоятелства на 5 септември Съветския съюз обявява война на Царство България. Въпреки това, правителството на Константин Муравиев обявява война на Нацистка Германия на 8 септември 1944 г., като същия ден войските на СССР навлизат в страната. Муравиев е свален на следващия ден в Деветосептемврийския преврат.
Така на практика, военните действия започват след идването на власт на правителството на Отечествения фронт. То е ръководено от Кимон Георгиев („Звено“) и незабавно подписва примирие със Съветския съюз, като се включва във войната срещу Германия.
This is it. Ground zero.
- RRSunknown
- Elder God
Ми идеята ми се вижда напълно безсмислена жестокост, да не говорим, че не знам какви ще са тези играчки, които ще издържат на хвърляне от самолет. Няма да трепеш работната ръка, която в момента воюва с теб, а ще трепеш хората, които евентуално след 15 години могат да са заплаха, при това на някакви дребни порции с многократно по-скъпи оръжия. Йе, райт.Moridin wrote: Бомбите-играчки са една теза, която аз малко съм се разубедил да взимам за чиста монета, тъй като като малък дядо ми и баба ми точно това са ми разказвали, но когато тая тема се повдигна тук преди известно време, някой (Дем?) изнесе някакви текстове, че може би е легенда от пропагандата по соц-време.
С историята е трудно да се каже как е било наистина. Това е положението, уви. Изобщо не се съмнявам, че е в способностите на американците да пускат такива бомби - хората два града гръмнаха с атомни бомби, ние за едни куклички и гребенчета-играчки да се съмняваме.
Но явно има и тезата, че е пропаганда.
Last edited by Morwen on Fri Jun 08, 2012 5:29 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
От една страна, технически е напълно изпълнимо. От друга страна, и по-големи идиотизми са вършели западните съюзници (макар и да не могат да стигнат японците).Morwen wrote:.....
Моята текуща хипотеза е, че с годините са се смесили събитията. Като че ли у нас наистина е имало подобни взривяващи се вещи, но те са били следствие от диверсии 15-20 години по-късно.
Ако науча повече, може да си променя мнението.
Moridin wrote:Бомбите-играчки са една теза, която аз малко съм се разубедил да взимам за чиста монета, тъй като като малък дядо ми и баба ми точно това са ми разказвали, но когато тая тема се повдигна тук преди известно време, някой (Дем?) изнесе някакви текстове, че може би е легенда от пропагандата по соц-време.
ОК, преставам с "тия абсурди". Вие явно сте по-наясно.Moridin wrote:Ицо, ти сериозно ли мислиш, че пилотите на своя глава са пускали бомби играчки? Престани с тия абсурди, моля ти се.
Текстове (писани кой знае кога и от кого), които казват, че нещо може би не е баш така >>> спомени от дядо и баба (съвременници на събитията).

А дали американските пилоти са правили едно или друго на своя глава или по заповед не ме интересува. Коментирах факта, че за тези им действия над цивилна София им е издигнат паметник на софийска земя (бомбардировките не ги смятате за легенда от пропагандата по соцвреме, надявам се). Ти ми излизаш с лафа "ама те са изпълнявали заповеди, не са правили това на своя глава". Без коментар.
"Чужденците ни обичат заради джаза. И ни мразят не заради тъй
наречената ни свобода, справедливост и т.н. Те ни мразят заради наглостта." Кърт Вонегът
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Аз така и не можах да разбера глорифициранетио на войната и войниците. Тук 11 ноември се води Rememberance Day. Хората ходят с едни червени платнени макови цветове (попис както им викат), закачени на реверите. Правят го масово, включително мои приятели, които не са загубили членове от семейството си през някоя от войните. Питала съм ги защо честват с такъв апломб смъртта на хора, умрели докато убиват други хора, ама не съм получила отговор до момента. Да не говорим, че местната армия е професионална - т.е. отиваш там, ако желаеш. Никой не те насилва. Еми тогава, като си желал, отишъл си там, убивал си и си умрял - майната ти.
Да, разбрах, че не харесваш паметника, но след това добавяш, че щом тъй и тъй е издигнат, не трябва да се разрушава. Да си го отнесяли в къщи. Ама номерът е, че за тях той има смисъл само тук, в София. Иначе щяха поначало да си го издигнат в САЩ, а не тук.
След което казваш "ма те са изпълнявали заповеди". Защо го казваш, за оправдание ли?
Нищо против самите войници нямам. Имам против, че някой е сметнал действията им над цивилна София за заслужаващи паметник, и то баш в София (то и в САЩ да беше, все си е абсурд).
"Ма те така и така са изпълнявали заповеди" тук не ми е аргумент за нищо.
И какъв значи е манталитетът на хората по време на големи войни? Да не би да намекваш, че си измислят несъществуващи неща като играчките-бомби?
(За такова недоверие към баба си и дядо си заслужаваш един зад врата.
)
ОК, абстрахирай се от играчките-бомби, щом смяташ, че са измислица. Другото и без тях е достатъчно.

След което казваш "ма те са изпълнявали заповеди". Защо го казваш, за оправдание ли?
Нищо против самите войници нямам. Имам против, че някой е сметнал действията им над цивилна София за заслужаващи паметник, и то баш в София (то и в САЩ да беше, все си е абсурд).
"Ма те така и така са изпълнявали заповеди" тук не ми е аргумент за нищо.
И какъв значи е манталитетът на хората по време на големи войни? Да не би да намекваш, че си измислят несъществуващи неща като играчките-бомби?
(За такова недоверие към баба си и дядо си заслужаваш един зад врата.

ОК, абстрахирай се от играчките-бомби, щом смяташ, че са измислица. Другото и без тях е достатъчно.
Морве, you're adorable.Morwen wrote:Ми идеята ми се вижда напълно безсмислена жестокост, да не говорим, че не знам какви ще са тези играчки, които ще издържат на хвърляне от самолет. Няма да трепеш работната ръка, която в момента воюва с теб, а ще трепеш хората, които евентуално след 15 години могат да са заплаха, при това на някакви дребни порции с многократно по-скъпи оръжия. Йе, райт.

The Best of Mozart
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
- Ordo Malleus
- Mistborn
Може би ако се замислиш, че стандартът ти на живот е следствие от убиването и умирането на те тия същите, ще ти бъде по-лесно да разберешAmelia wrote:Аз така и не можах да разбера глорифициранетио на войната и войниците. Тук 11 ноември се води Rememberance Day. Хората ходят с едни червени платнени макови цветове (попис както им викат), закачени на реверите. Правят го масово, включително мои приятели, които не са загубили членове от семейството си през някоя от войните. Питала съм ги защо честват с такъв апломб смъртта на хора, умрели докато убиват други хора, ама не съм получила отговор до момента. Да не говорим, че местната армия е професионална - т.е. отиваш там, ако желаеш. Никой не те насилва. Еми тогава, като си желал, отишъл си там, убивал си и си умрял - майната ти.

What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.
Ето замислих се и продължавам да не разбирам. С какво точно се подобрява стандарта ми на живот от, примерно, канадските или българските войници в Ирак и Афганистан? Стандарта ми на живот в Бг беше косвено повлиян от това, че някви руснаци, немци и прочее са умряли в бой някъде си, някога си. Все още се дебатира по въпроса към по-добро или по-лошо е бил повлиян въпросният стандарт, нали.
Изобщо, всичкото това са едни забавни такива неща. Някви хора са умрели грозна ненавременна смърт, причинявайки грозна ненавременна смнърт на други хора. Вместо да се засрамим масово от постъпките им и да се стараем повече никой да не умира по тоя начин, ние сме седнали да ги величаем като герои и да се гордеем с поведението им.
Не, изобщо не мога да разбера това.
Изобщо, всичкото това са едни забавни такива неща. Някви хора са умрели грозна ненавременна смърт, причинявайки грозна ненавременна смнърт на други хора. Вместо да се засрамим масово от постъпките им и да се стараем повече никой да не умира по тоя начин, ние сме седнали да ги величаем като герои и да се гордеем с поведението им.
Не, изобщо не мога да разбера това.
- Ordo Malleus
- Mistborn
Предполагам, че няма да те интересува, но все пак бих ти препоръчал Възход и падение на Великите Сили, автор - Пол Кенеди.
Иначе темата е толкова обширна, че сигурно форумът няма да ни стигне, но най-общо и клиширано - войната е катализатор на промени както в обществото, така и в науката откакто се е пръкнало човечеството. Причината Европа да е толкова по-напред в материала от останалите части на света след 15-ти век е именно щото дедите ни са били твърде алчни и твърде кръвожадни.
А да питаш какво те касаят теб войничетата, когато САЩ, Канада и въобще НАТО проповядва доктрина peace through superior firepower e странно. Обяснявам - ако страната, в която живееш, не беше доминираща сила в международните отношения, доста от нещата, които смяташ за даденост там, нямаше да бъдат такива. А доминацията общо взето винаги е била свързана с дълбока кесия и димящи дула.
Иначе темата е толкова обширна, че сигурно форумът няма да ни стигне, но най-общо и клиширано - войната е катализатор на промени както в обществото, така и в науката откакто се е пръкнало човечеството. Причината Европа да е толкова по-напред в материала от останалите части на света след 15-ти век е именно щото дедите ни са били твърде алчни и твърде кръвожадни.
А да питаш какво те касаят теб войничетата, когато САЩ, Канада и въобще НАТО проповядва доктрина peace through superior firepower e странно. Обяснявам - ако страната, в която живееш, не беше доминираща сила в международните отношения, доста от нещата, които смяташ за даденост там, нямаше да бъдат такива. А доминацията общо взето винаги е била свързана с дълбока кесия и димящи дула.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.