Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Tue Jun 05, 2012 5:49 pm

Още помня като един приятел ми каза че гледал сериала и по - малкият му брат влязъл и казал "Ха, тоя умира!" за Вие-знаете-кой и той се изнервил и му набил шамар. :lol: Аз се правя че спойля, както днес казах на един че Теон умира, но ще разбере истината чак по - късно.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

ProxyFantasy
Paragon

Post by ProxyFantasy » Thu Jun 07, 2012 9:17 pm

Хм чудя се дали да ходя на изпращането на Уорлик с цигански оркестър. Този човек толкова ме нервира, особено с намесата във вътрешната ни политика, че ми се иска собственоръчно да му извия вратлето преди да тръгне за Америка... хД...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 07, 2012 9:19 pm

Уорлик като цяло има доста точни коментари за политиката и политиците ни - макар и не винаги от най-дипломатичните, ама човекът е американец, а чувам, и бивш (?) разузнавач - но това, с което ще го запомня, е издигането на ОНАЯ паметна плоча в двора на посолството. :vomit:

http://www.segabg.com/article.php?id=00 ... ectionid=5
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jun 07, 2012 11:56 pm

плочата ще падне първа, когато вдигнем революцията

макар че не бива да се пипат паметници на загинали!
This is it. Ground zero.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Jun 08, 2012 12:14 am

Тия загинали са бомбардирали цивилни райони и са хвърляли играчки-бомби за българчетата - от тия дето откъсват няколко пръста или цялата ръка при по-малки деца. Айде точно в София да няма техен паметник.

http://www.vmro.org/index.php?option=co ... latestnews
Публикуваме със съкращения текст от блога „Стара София“, спомен за бомбардировките от зимата на 1944 г.
„Американската авиация хвърляше малки бомби под формата на детски играчки, които избухваха при взимане в ръка. Кой ставаше жертва на тези «играчки»-мини? Естествено, децата. Каква нечовечност, какъв цинизъм, да използваш естественото влечение на невинното дете към играчките, за да убиваш. Нито едно българско правителство не пожела да издигне малък паметник на хилядите невинни жертви на тези безсмислени бомбардировки над София. Не беше бомбардиран нито един военен обект, по простата причина, че такива в София нямаше“, пише авторът на текста Крикор Асланян.
Иначе да вземат японците да издигнат паметник на загиналите свои летци в Пърл Харбър, а? (Който за разлика от София е бил военна цел.) Или германците един паметник на свалените летци на Луфтвафе в Лондон?

Не знам да има паметник на загиналите българи при тия бомбардировки. Нито на българските летци, които са загинали в небето ни, включително при влизания "на таран".

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 0%BA%D0%B8
Капитан Димитър Светозаров Списаревски е български летец-изтребител. Родът му е от Кюстенджа. Загива при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.
Може би една от най-точните оценки на извършения от капитан Списаревски военен подвиг са думите на един от спасилите се от боя на 20 декември 1943 г. американски пилоти. Разказвайки за стореното от Списаревски, той казва: „Наистина страшна смърт дори и за най-смелия пилот!". Подофицер Робърт Хенри Ренър, единственият оцелял от екипажа на сваления с таран бомбардировач по-късно моли да се види с майката на Списаревски, за да ѝ предаде своите медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига на нейния син.

Вижте също
Бомбардировки на България
Герхард Венгел, германски летец-изтребител, капитан, загинал, защитавайки София на 10 януари 1944 г.
Любен Кондаков, български летец-изтребител, капитан, загинал на 17 април 1944 г. в бой с имащи огромно числено превъзходство американски изтребители.
Мито Дисов, български летец-изтребител, загинал при защитата на София през 1943 г.
Неделчо Бончев, български пилот-изтребител, втората жива торпила.
Симеон Михайлов, български пилот-изтребител, загинал при защитата на София при с. Мало Бучино.
Според първия линк няма.
Непосредствено след издигането през 2010 г. на скандалния паметник на американските летци, разрушили София, ВМРО изпрати официално искане до американския посланик Джеймс Уорлик да изгради паметна плоча, посветена на българските летци, бранили София, и мирните жители, загинали при бомбардировките. В София все още няма такъв паметник. Няма и паметник на основателя на българската държава на Балканите, хан Аспарух. Няма и паметник на хан Крум, владетелят, пръв превзел град София за България. Няма и паметник на цар Самуил, роден в София и храбро бранил държавата ни от коварния византийски враг. Няма паметници и на други могъщи и достойни български владетели и държавници. А тези, който ги има са в окаяно състояние.
The Best of Mozart

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jun 08, 2012 6:38 am

Ице, в случай, че първото ми изречение не беше достатъчно ясно, НАПЪЛНО съм съгласен.

просто също така смятам, че не трябва да се свалят паметници на загинали. това са хора, които са изпълнявали заповеди, така и така. и в двете страни на войната.

компромис е да си го занесат в Америка.

п.п. във Виена има паметник на Червената армия и за разлика от тук, където тя не се е била с нашата, там се е.
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jun 08, 2012 6:40 am

Липсата на паметник поне на Аспарух наистина е абсурдна бтв.
This is it. Ground zero.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Jun 08, 2012 6:43 am

Moridin wrote:п.п. във Виена има паметник на Червената армия и за разлика от тук, където тя не се е била с нашата, там се е.
Червената армия бомбардирала ли е цивилни райони и пускала ли е играчки-бомби над Виена? Или е водила сражения срещу вражеска армия?

Не търси оправдания точно на тоя паметник в София, моля те. Мисля, че горният ми пост е достатъчно пространен и даже предлагам подобни абсурдни варианти за други страни.
Moridin wrote:това са хора, които са изпълнявали заповеди, така и така. и в двете страни на войната.
Айде точно за бомбардирането на София, където не е имало военни обекти, да не ми говориш за двете страни на войната като равнозначни.
За изпълнението на заповеди даже няма да коментирам, в Нюрнберг си казаха мнението по въпроса. Международният наказателен съд в Хага пък тепърва си го казва.
The Best of Mozart

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jun 08, 2012 6:50 am

В никой случай не му търся оправдание, мисля, че казах това достатъчно ясно. За останалото lets agree to disagree.
This is it. Ground zero.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Jun 08, 2012 6:51 am

Съжалявам, тук и за "останалото" няма да agree-на да disagree-ваме, щом приемаш конкретно станалото със София и някои от софийските деца като нормална част от войната, понеже американските летци "са изпълнявали заповеди, така и така".
The Best of Mozart

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Jun 08, 2012 9:59 am

Между другото запазването на пемтника във Виена не е ли било част от споразумението за оставане на Австрия под западно влияние?
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jun 08, 2012 10:53 am

За паметника във Виена не знам точната история, но знам че го има и че се почита.

Ицо, ти сериозно ли мислиш, че пилотите на своя глава са пускали бомби играчки? Престани с тия абсурди, моля ти се. Казвам за последен път - цивилните бомбардировки в София са ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, паметникът на войниците от американските ВВС в София е НЕДОПУСТИМ ЗА МЕН, същевременно съм в състояние да не смесвам това си мнение с вярването си, че обругаване и унищожаване на паметници също е недопустимо и да разбирам в някаква степен войниците, които изпълняват заповеди. Те не са източникът на проблема.

Паметника да си го занесат в Америка или най-малкото да го скрият някъде по вътрешните дворове на посолството дето си е тяхна територия.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Jun 08, 2012 1:53 pm

И аз съм на мнението на Мор общо взето, но смятам че все пак е въпрос на елементарна дипломатичност този паметник да си го издигнеш на своя територия. Бтв, сигурна съм, че половината велики победи на българската армия в други страни се изучават като зверски нападения.

Какви са тези бомби-играчки?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jun 08, 2012 1:57 pm

Те още не са махнали гигантския монумент на съветската армия вие очаквате американския паметник да махнат....

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jun 08, 2012 2:57 pm

Както казах, съветската армия поне не е убивала български войници. В крайна сметка за Х месеца от войната сме се били на една страна.

Американският е много по-брутална гавра.

Иначе бъди сигурна Морви че специално в Македония, българската окупация от 40-43 година е буквално най-големия геноцид в историята на човечеството. И за съжаление го твърдят далеч не съвсем без основание.

Бомбите-играчки са една теза, която аз малко съм се разубедил да взимам за чиста монета, тъй като като малък дядо ми и баба ми точно това са ми разказвали, но когато тая тема се повдигна тук преди известно време, някой (Дем?) изнесе някакви текстове, че може би е легенда от пропагандата по соц-време.

С историята е трудно да се каже как е било наистина. Това е положението, уви. Изобщо не се съмнявам, че е в способностите на американците да пускат такива бомби - хората два града гръмнаха с атомни бомби, ние за едни куклички и гребенчета-играчки да се съмняваме.

Но явно има и тезата, че е пропаганда.
This is it. Ground zero.