A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 04, 2012 4:18 pm

Trip wrote:Ти разбираш ли от swordfighting? И усета си към филмовата естетика на swordfighting-а откъде си го добил?
ОК, приемам това като знак да спра дотук, че имам опит как продължава диалогът от предишни случаи. :wink:
RRSunknown wrote:Схватката на Сирио е пълен фейспалм.
И на мен така ми се видя, ама може би не разбирам от "филмова естетика" на средновековния бой с оръжия.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri May 04, 2012 4:28 pm

Сериала - двама глупаци в на земята въртят ефектно оръжията си , Лорас е без щит, с топор за две ръце, Бриен с верига и щит.

В книгата се акцентира как Бриен с физическа сила надделява над ловкия но слаб физически Лорас , в сериала си въртяха абсолтно безмислено оръжията докато просто не го блъсна (нещо което можеше да направи още с началото защото според сериала останаването с гръб към противник е безнаказано).
Да не говорим че никой не използва такива триъгълни щитове в двубои и че Бриен изобщо не си пазеше главата и една камара други подробности които е излишно да споменавам , как реално се ползват Веригата и Брадвата.
Аз написах:
щото там го побеждава по същия начин.
А ти си изгледай пак сцената. Лорас я обезоръжава методично и, останала без оръжия, тя го връхлита. Гледам да си формулирам мнението внимателно, защото знам, че боят не протича целият по еднакъв начин. Предвид, че може би си пропуснал тоя момент с обезоръжаването, почвам да се съмнявам как си определил кой, как и дали си пази главата и разните ти други критики - при все, че с внимателно гледане със сигурност ще видиш повече от мен. Само че, виж долу.

Ицо: Ако щеш продължавай, сигурно пак нещо съм направил както не трябва. Просто за мен познаването на оръжия и бойни техники не е равно на способност да оцениш как стоят тези неща във филм/сериал. Всъщност основно е равно на това какви филми/сериали си гледал.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri May 04, 2012 4:33 pm

Гледах я няколко пъти - нищо не обезоръжава - НЕ Е ВЪЗМОЖНО да обезоръжиш човек с триъгълен щит и верига - ако не вярваш тествай да те ударят по дясната ръка с брадва и после виж дали ще си в състояние да събаряш някой с нея и да вадиш кинжал.

Ако за теб това че в книгата се бият на коне със всъвсем различни оръжия а в сериала пеша пак с различни оръжия не е разлика няма за какво да си говорим . :lol:
Last edited by RRSunknown on Fri May 04, 2012 4:34 pm, edited 1 time in total.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 04, 2012 4:34 pm

Trip wrote:Просто за мен познаването на оръжия и бойни техники не е равно на способност да оцениш как стоят тези неща във филм/сериал. Всъщност основно е равно на това какви филми/сериали си гледал.
:shock:

Ами някои хора не разчитаме само на филми и сериали за формирането на познанията си за оръжия и бойни техники. То и здравият разум е достатъчен за някои от въпросните бойни сцени, де.

Ама ти ако смяташ, че почукването с тренировъчна (дървена) сабя по рицарска броня или шлем сваля противника с един удар (при това удар с една ръка), ОК. На мен това не ми е нито адекватно, нито естетично, а просто смехотворно.
В книгата въпросната схватка беше далеч по-кадърно описана, впрочем, странно защо не са използвали текста, направо за инструкции "стъпка-по-стъпка" ставаше.

Просто сериалът не набляга на добрата бойна хореография, което вече казах, че не ми е фатално, ама не смятам да го посочвам сред качествата на Играта.
The Best of Mozart

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri May 04, 2012 4:39 pm

b.t.w. Ето един от професионалните сайтовее от които черпя знание по темата

http://www.thehaca.com/

Изгледайте и това
http://www.youtube.com/watch?v=MfTY_c273D4

Също така съм виждал как тестват оригинална броня барабар с ръждите по нея - счупиха рапира в шлема без да му стане нищо , тука ме убждават че с дървен меч ще направиш нещо .....
В казармата сме чупили тояги в каски - гарантирам ви 100% - на човека под каската нищо му няма.

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri May 04, 2012 4:50 pm

Значи, и при двата цитата по-долу се дзверех известно време в монитора, чудейки се как да отговоря, по простата причина, че и двата не отговарят на реалната действителност...
Гледах я няколко пъти - нищо не обезоръжава - НЕ Е ВЪЗМОЖНО да обезоръжиш човек с триъгълен щит и верига - ако не вярваш тествай да те ударят по дясната ръка с брадва и после виж дали ще си в състояние да събаряш някой с нея и да вадиш кинжал.
В интерес на акуратната дискусия:

10:01 - Лорас събаря щита.
10:04 - Лорас избива flail-а от ръката й с тъпото на брадвата, без да я удря по нея.
10:06 - Бриен прави същото като в книгата. Както казах и аз.
Ако за теб това че в книгата се бият на коне със всъвсем различни оръжия а в сериала пеша пак с различни оръжия не е разлика няма за какво да си говорим . :lol:
Тук се подзверих повече, преди да измисля какво да напиша. Не казах ли, че разлики в двата боя има? Защо ми се присмиваш, задето съм казал, че ... няма? И защо ми се присмиваш въобще?

Ицо:
Ами някои хора не разчитаме само на филми и сериали за формирането на познанията си за оръжия и бойни техники. То и здравият разум е достатъчен за някои от въпросните бойни сцени, де.
Тук също - перифразираш ми мнението, така че да значи друго. Защо го правиш? Ако не съм се изразил ясно, повтарям: филмите и сериалите формират преценката и интуицията на човек, що се отнася до боеве във филми и сериали. Каквото, струва ми се, обсъждаме сега. Допълнителните познания, струва ми се, първо ги притежават около 1% от зрителите (за разлика от разни работи като експлозии в Космоса, нали, за които 99% от хората знаят, че са безумни). Второ, наистина не става въпрос за очевидни неадекватности като в 80-арски сериал, където канарите отскачат от земята, когато паднат, заради което ме доядя на епитетите, които РРС използва. Трето, в 90% от случаите тия познания служат, единствено за да намериш несъответствия с това, което познаваш, а не за да ти обогатят естетическата преценка. Така мисля - ако някак я обогатяват, не мога да си представя как.

И накрая, схватката със Сирио не я помня добре. Приемам, че си прав. Още преди два поста попитах, показателна ли е за останалите 10-15 схватки до момента? На теб беше ли ти показателна? За тази с Йорен? Джейми и Нед? Бриен последния епизод? Честно.

Знам, че не ти е толкова важно и изначално неразбирателствата ми са с РРС. От самото начало, it wasn't about you. Окей?

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri May 04, 2012 4:54 pm

Ми не е същото като в книгата, и изобщо не ти се присмиват - не знам защо се вживяваш толкова.

В Сериала Бриен го БЛЪСКА в книгата го хваща за дръжката на брадвата и му я изтръгва след което от интерцията падат и понеже Лорас пада от долната страна така се контузва че не може да продължи.

Ако продължаваш да не разбираш какво е глупавото в логиката от сериала - то е че Бриен с Щита си можеше да го блъсне по същия начин още в началото без изобщо да се мотае а Лорас нямаше как да се защити защото в сериала няма щит.

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri May 04, 2012 4:57 pm

Така е, но липсата на коне предполага падането да се случи по друг начин. Лол-смайлито какво значеше в предния ти пост?

А Бриен поначало успя да го блъсне, защото той не го очакваше (иначе нямаше да може, нали?), и защото не и оставаше какво друго да направи.
Last edited by Trip on Fri May 04, 2012 4:58 pm, edited 1 time in total.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri May 04, 2012 4:58 pm

лол смайлото го слагам като добронамерен символ да не се вживяваме прекалено но явно се е възприело по обратния начин.

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri May 04, 2012 4:58 pm

Мда. Еми, извинявай, ще знам, че при теб това значи :)

Иначе, недей се вживява и ти толкова, като сме тръгнали да се съветваме ;)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri May 04, 2012 5:01 pm

Разбрахме се значи , аз главно против това мрънкам в сериала - като ще се казва Игра на тронове и акцента ще е върху политическите интгриги( които обожавам и затова Пир за врани ми е любимата в поредицата) поне да ми спестят битките в сериала или те са зад кадър както беше боя в който удариха Тирион по главата в началото.

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri May 04, 2012 5:05 pm

Е, не може съвсем без битки.

Да, големите ще се скипват понякога (то честно казано и няма кой знае какво за скипване, и в книгите масовките са кът), но иначе примерно на Йорен last stand-ът ме изкефи много. Добър ми се стори и двубоят на Нед и Джейми и като цяло от битките, от които съм останал с някакво впечатление, то е било положително. А и събарянето на Бриен повече акцентира на физическата й сила, което също беше готино.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 04, 2012 5:33 pm

Девети епизод как ще се гледа под лупа, отсега си представям. :lol:
The Best of Mozart

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri May 04, 2012 5:40 pm

Не и от мен :) В смисъл, не знам на кого говориш, де, но аз май ясно демонстрирах, че точно боищата не ги гледам под лупа. Ако пък става въпрос за аргумента ми с тайм-кодовете - и двамата достатъчно отдавна съществуваме в Интернет, за да знаем прекрасно колко точно време отнема една такава проверка ;)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 04, 2012 5:47 pm

Не бе, имах предвид, че има високи очаквания от феновете-читатели точно към ставащото в този епизод. :wink:
Имам чувството, че и НВО си дават сметка, че някои фенове искат ВСЕ ПАК и мощен екшън поне от време на време, понеже доста се говори за въпросния епизод и как бюджетът на сезона е увеличен главно заради него. (Отделно от това, че го е написал самият Мартин.)
Last edited by passer-by on Fri May 04, 2012 6:00 pm, edited 2 times in total.
The Best of Mozart