Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Dante
Mistborn

Post by Dante » Sat Feb 25, 2012 4:48 pm

Не се споменава или ако се споменава е индиректно и аз не съм го забелязал. Прочее, аз не съм го минал целия том, а около 2/3 за 2-3 дена. Ама не знам дали ми се чете повече, защото нашата история след Симеон (и то преди да започне с фикс идеята си за Константинопол) ми действа супер депресиращо, ядосва ме и ме натъжава едновременно.
Прочее, имаме ебаси отвратителната и трагична история. Като започна да чета за следосвобожденските години и за световните войни, когато нашата политика няма едно правилно взето решение, заради което сме на това диридже, ще ми се иска да се самоубия.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Feb 25, 2012 4:54 pm

1. дередже
2. в историята ни има доста катастрофални решения, но да не забравяме, че:

а) някои от тях са били най-добрите в контекста на случващото се, т.е. не сме имали по-добър информиран избор
б) понякога (междусъюзническата война) нещата не са зависели от нашите усилия
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Feb 25, 2012 6:27 pm

Цанев го критикуват предимно за вторите два тома

Dwight
Misting

Post by Dwight » Mon Feb 27, 2012 5:54 pm

Доколкото си спомням (чел съм книгата преди време) Цанев твърдеше, че прабългарите са от индоевропейски произход. Честно казано не ми се отваря отново това "четиво", за да правя справка :):):)
If we did not have bad luck, we would not have luck at all.

Martix
Archmage

Post by Martix » Fri Mar 09, 2012 12:02 am

Прочетох Аурелион: Храмът
Започваме с ужасната анотация, написана като от личен приятел на авторите без грам обективност и пълна с смислови грешки. В самия роман такива неща няма, или не са ми направили впечатление. Езикът е още по-добър, въобще не си личи къде се сменя разказвача. Историята е безинтересна и страда от проклятието на средната книга в трилогия. Всичко интересно е оставено за третата книга, само да бяха подсказали какво е това интересното, щото дори с моето развинтено въобръжение не мога да си представя какво би аргументирало трета книга, освен обстоятелствата около написването (колективен роман и пр.)
Сюжет и герои: ще гледам да не спойля. Почти нищо не се случва и без това. Любимите ни герои продължават пътешествието си към храма на Некрос. Някои от тях преживяват вътрешна драма. Има един два по-добре развити персонажи. Накрая стигат храма и там им се сервира големия шокър.
Ето и няколко маловажни за качеството на книгата плюсове и минуси. Тези от ревюто на Монетата важат и тук:
+Илюстрациите са още по-добри. Някои даже са наистина качествени.
+Корицата
+На храмът й го начукват
+елфи дупедавци, междурасова любов и други тежки адълт теми са засегнати
-заглавията на главите ме дразнят силно "5-ти Арсион от сухия сезон. джуджешкото селище Неквотам и тн. и тн." - възстановка по спомен
-героите и те, повечето поне, дразнят
-интересните идеи от Монетата не са развити достатъчно, светът също може да понесе още доста билдинг. Усещането е за пуст фон, обратното на очакванията ми от new-weird свят
-личи си, че е писана от деца, нищо че са студенти и са големи колкото мен, а някои повече
6/10 заради илюстрациите и щото се познавам лично с една от авторките(как мислите се сдобих с това бижу)

В момента чета Дивна(не автобиографията на певицата с вокалите)
Може да драсна едно по-пълно мнение като я дочета. Засега съм напълно шашнат. Наистина е добра. засега м/у 7 и 8. Ще видим.
There are no rules! I'm gonna get you!

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Sat Mar 10, 2012 2:54 pm

Прочетох The Great Gatsby. Останах с доста смесени впечатления, очаквах по - сюжетен роман, а то се оказа атмосферичен period piece. На места имаше гениални пасажи и интересни моменти, на други щях да умра от скука. И аз не знам какво да мисля. Все пак ми се струва че има потенциала да ми хареса повече, затова ще си купя сборничето с разкази The Diamond as Big as The Ritz and Other Stories.
Зачетох За ползата от алкохолизма на Булгаков и отново се потвърждава тезата ми че от руските класики май нищо няма да ме разочарова. Откровено абсурдни или трагикомични, всички разкази до там където съм стигнал са хубави.
I’ve never seen myself
And I hope I never know
I’m nothing but a shell
Nothing but dust,
in an inferno

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Mar 11, 2012 7:32 am

Разнообразявам четвъртия Мартин с първия том на Wild Cards. Засега съм прочел само пролога и първата история, която е на Зелазни. И двете бяха много добри и дават заявка за доста силна поредица, ако нивото се задържа нататък.
And you can't dance with a devil on your back...

Razaelski
Paragon

Post by Razaelski » Sun Mar 11, 2012 7:52 pm

Прочетох The Great Gatsby. Останах с доста смесени впечатления, очаквах по - сюжетен роман, а то се оказа атмосферичен period piece. На места имаше гениални пасажи и интересни моменти, на други щях да умра от скука. И аз не знам какво да мисля. Все пак ми се струва че има потенциала да ми хареса повече, затова ще си купя сборничето с разкази The Diamond as Big as The Ritz and Other Stories.
This. Много съм съгласен с теб. Отделните цитати правят книгата великолепно четиво. Драматургичният обрат накрая също не беше зле, все пак пича се е опитвал и в киното. Като цяло доста спорна книга и много хора буквално я презират и се чудят, аджеба от къв зор е нарочена за една от най-големите класики.

Това сборниче ако се не лъжа у нас е преведен като "Трохите на Щастието" а лично на мен Димантът ми се стори тъп като гъз (макар и да биеше леко на фентъзи). Като цяло разказите му са пълна скръб. Сигурно щото ги е бичил на конвейр и то заради пари.

В момента чета "Дом на Края на Света", великолепно четиво. Филма беше потресаващо тъп, но това е една от най-интересните книги за мен в близко време.

Random
Ascendent

Post by Random » Sun Mar 11, 2012 8:38 pm

The Great Gatsby е преди всичко изтъкана от символи. Някои, от които, изобщо не личат, ако човек не прочете книгата внимателно поне два пъти и ако не е запознат с доста бекграунд информация. Не случайно се изучава в почти всеки университетски курс, въвеждащ в Американската литература на 20 век. Това си е КРИТИКАТА на Американската мечта, никое друго произведение в литературата не е достигнало подобен статус.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Mar 11, 2012 9:43 pm

Както всяка класика и тази не става за четене ей, така неподготвен.

Един съвет към всички които за някъкъв норматив или любопитсво четат класики - поинтересувайте се предаварително, преди да почнете да четете - има достатъчно анализи в интернет. Така се избягват много фрустрации.

Razaelski
Paragon

Post by Razaelski » Sun Mar 11, 2012 10:37 pm

Хм, така е. Доста съм "стъннат" от оценките на някой книги давани от пишман разбирачи в Goodreads :)

Trip
Moderator

Post by Trip » Sun Mar 11, 2012 10:38 pm

Ниски оценки на заслужили класики или високи оценки на незаслужили класики?

kalendarа_ska4a
Misting

Post by kalendarа_ska4a » Sun Mar 11, 2012 10:45 pm

То хубаво нека има, ама докато намеря някой надежден се начитам на сума ти глупости, които колкото и да се опитвам да ги игнорирам ми влияят. Тези, които са по големите вестници The Guardian, Times определено не ми вършат работа, защото обикновено засягат някакъв проблем свързан с издаването или ъпдейтването на едишъни, а не конкретни анализи на произведението. Би ли ме насочил към сайт с разнообразна критика (демек, повече от 1 човек, който да пише за всяко произведение) ?

Razaelski
Paragon

Post by Razaelski » Mon Mar 12, 2012 1:17 am

Trip wrote:Ниски оценки на заслужили класики или високи оценки на незаслужили класики?
Не съвсем. По-скоро идиотски ревюта на читатели олигофрени...

http://www.goodreads.com/review/show/14 ... t_46295435

Това трябва да си мегатъп, че да го направиш. Коментарите надолу са толкова епични, че си изплюх кафето от смях докато ги четох.
Kasia Tom wrote: "I guess it goes a bit beyond Harry Potter and therefore difficult for some to comprehend....."
Както и да е. Стига оффтопик. Почти приключих със "Дом на Края на Света". После се захващам с Хоук и Фишер на Грийн и Перла в Черепа на Муркок - първите две дето са в едно. Прочетох първите страници, но още не ми е ясно защо всичко се случва в Европа и как хората са я докарали до там.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Mar 12, 2012 1:39 am

Razaelski, струва ми се, че си имал намерение да дадеш връзката към GoodReads без #comment-... частта накрая :) Така де, това е, ако си имал намерение да дадеш връзка към ревюто, а не към един определен коментар.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.