Гледано напоследък, Part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

kalendarа_ska4a
Misting

Post by kalendarа_ska4a » Wed Nov 02, 2011 3:11 pm

Това общото положение със смъртта, дето го обясняваш - през тая призма ли го гледа филмчето?
Не, просто ми се набиваше в очите, не съм бил предварително нагласен, ако това имаш предвид?

Целта за посплашване точно не проработи при мен (нека отбележа, тъй като вече станаха няколко поста, че не доглегах филма, а това рядко го правя; просто не можех да го изтрая; тоест, да ясно, нямам пълна представа), а точно ме раздразни колко клиширано беше показано (ако разбираш какво имам предвид) Cигурно онези 3 неща нищо не ти говорят нищо, защото не мога да се изразя добре (наистина не мога, опитвам се) или защото не съм дал примери; макар, че за захаросаност не виждам какво трябва да се обяснява - ясно е, че е субективно и варира при всеки. За мен захаросаност е "нещо", което за цел е било поставено да бъде cute/touching, а всъщност излиза претруфено/преиграно (в по-големи количества от нужните и зле представено).

Ако достойнството му е само да бъде визуално изобретателен, тогава добре (ма зе мен това не е достатъчно). Иначе не го оспорвам този факт. Тогава се разочаровам, че само това са му били амбициите - да е визуално красив/stunning. Ако тук пък тръгна да се дефинирам, сигурно съвсем ще се оплета и усещам, че някой ще каже, че това е единствената цел на изкуството (става ми прекалено абстрактно).

Филмът, който ти дадох да гледаш (Mary & Max) за мен също е visually stunning (но не това му е главната сила; даже в този случай повечето хора сигурно ще предпочетат Коралайн). Давам го за пример, защото той успява да бъде touching без да ми е захаросан, демек успял е да намери точно тази честота, през която да комуникира идеите си, така че да индуцира силен емоционален отклик/симпатия (?) в мен към всеки нов добавен елемент и с течение на филма (без да ме дразни) това чувство ескалира и кулминира с душевен оргазъм (бтв, това изречение бая се мъчих как да го направя, така че да изразя какво точно имам предвид, дано се разбира)

Коралайн ме дразни, изкуствен ми е, не е мой тип филм. Красивият арт ми е напълно недостатъчен, за да го харесам.

coldie
Forsaken

Post by coldie » Fri Nov 04, 2011 12:14 am

Тримата мускетари
http://www.imdb.com/title/tt1509767/
Всеки пореден филм затвърждава усещането, че програмата за насаждане на омраза, кръвожадност, да учи как честните биват прецаквани и ако искаш да успееш трябва да си мерзавец е в много напреднала фаза. Извратена идея да го направят с Тримата мускетари е нагла.
"Знаеш ли какъв ти е проблема, момче, прочел си много книги и си им повярвал" - реплика от филма.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Nov 05, 2011 2:21 pm

^Този филм го очаквах с нетърпение, понеже кастът е адски точен, а все си мислех, че дори Пол Андерсън би се справил прилично с историята. После видях трейлъра и дори го харесах, нали, понеже си падам по безмозъчен екшън. После видях малоумния олигофрен - Андерсън, де - да обяснява в някакво интервю, че всяко поколение трябвало да си има своя версия на "Тримата мускетари". Това ме вбеси, честно казано. Понеже от всичките холивудски филми, които съм гледал, един-единствен е верен на книгата и той е правен преди повече от шейсет години. Става дума за филма с Винсент Прайс от 1948 година, който е доста приятен, въпреки че препуска през историята със свръхсветлинна скорост. Буквално ВСИЧКО друго, излязло от Холивуд и базирано на тази история, е или напълно негледаемо, или освен имената на главните герои няма почти нищо общо с оригинала. `щото, нали, всяко поколение трябвало да си има своята версия, та гледахме как непълнолетният Луи ХІІІ поваля с юмрук кардинала в някаква локва, как Д`Артанян научава кунг-фу от Планше, за да отмъсти за убития си баща, и тъй нататък... Толкова ли е трудно да направят филм, следващ поне малко историята на книгата?
Та така и не го гледах филма и даже не знам дали ще го изпиратствам.

Както и да е, гледах "Зеленият фенер" и, честно казано, ми хареса повече, отколкото очаквах. Гледах го преди няколко седмици, де, просто не бях писал от бая време тук. Категорично не заслужаваше да се провали така грозно в боксофиса.

Гледах и новия "Капитан Америка". Хубав филм беше, обаче "Зеленият фенер" е по-хубав.

Около Хелоуин пък гледах "Fright Night" - не римейка, обаче, а стария филм, който се оказа най-осемдесетарската хорър-комедия, която може да съществува. Страхотна атмосфера и сцени, на които съм се смял с глас толкова силно, че сигурно съм огласял целия квартал. Продължението, обаче, не може да му стъпи и на малкото пръстче, ако и да си има моментите.

Пак около Хелоуин гледах и "Army of Darkness". Не съм гледал другите зли мъртви. Доколкото знам, са доста по-сериозни и по-кървави от този. "Армията на мрака" се оказа откровена пародия, при това от тип, който не обичам много, но пък ми хареса. И то доста. Скелетите изкъртват.

После гледах анимацията на Ралф Бакши и Франк Фразета от преди трийсетина години "Fire and Ice". Доста се разочаровах... Страхотно нарисуван и може би с най-добре анимираните на ръка битки с мечове, които съм виждал през живота си, обаче сценарият беше пълна тъпотия. Не че исках нещо велико, де... Точно обратното, подходих без никакви претенции или очаквания. Просто ми се щеше поне един от героите да има някаква личност. Да изглежда все едно е вкаран във филма по причина, различна от това, че Франк Фразета го е нарисувал готино едно време. Филмът изглежда - буквално - като раздвижен албум с картинки. Даже не като раздвижен долнопробен комикс. Калпавото озвучаване - както откъм звукови ефекти, така и откъм voice acting - доразваля всичко.

Преди около половин час гледах и новия Конан. Много ми хареса, обаче за него бих писал по-подробно в темата на филма.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

coldie
Forsaken

Post by coldie » Sat Nov 05, 2011 7:15 pm

Аз нямам нищо против една "модерна" гледна точка на историята, въпреки, че както казваш и нискобюджетките дори не са се придържали много към книгата, която с право е определена за шедьовър.
Относно каста нямам претенции освен това, че Д'Артанян - прекалено е детско това личице особено с тая дълга коса.
Но филмът беше просто с извинение за думата - повърня. Точката през която беше пречупена историята за доблестните мускетари, лъхащата от всяка една сцена егоцентризъм по-скоро егоизъм. В добавка цялата идея, че виждате ли досега живота и това, че сме били доблестни и добри ни е носело само негативи, но в момента в който станем гъзове всичко идва ОК. Затова и казах нагло, това е нискоинтелигентна демагогия да го направиш с мускетарите. Най-малкото при това положение името на филма най-малкото би трябвало да бъде различно.
За мен не е маловажно и това, че книгата кой ли тийн ще я е чел, но все пак ще е чувал нещо за мускетарите. Какво впечатление ще му остави една такава " супер"-продукция. На какво ще го учи и към какво ще го притегля.
Честно казано аз ако бях някой потомък на Дюма щях да ги съдя.
Да, честно се съмнявам че има смисъл от това мнение, но мн бързо забравихме че филмите не са просто филми. Така да вдигаш пръстче и да сочиш не било много интересно, и особено ние у нас в България не обичаме речи, освен ако не са подплатени с нещо друго, обаче реално старата максима накъде отиваме придобива все по-голяма сила. Независимо, че от толкова повтаряне тя се е изтъркала точно в неподходящия момент.
Какво става с киното, до преди съвсем скоро година може би, все пак имаше и нещо свястно между високобюджетните *айна, а сега и сред нискобюджетните не може да се намери.

Martix
Archmage

Post by Martix » Thu Nov 10, 2011 10:22 pm

Операция Шменти Капели (който израз съм чувал като шминти, но явно зависи от кой край си)
Продължавам да си причинявам бг кино с надеждата нещата да се подобрят в бъдеще. Но ще си отговоря с цитат от филма - "Вие строихте комунизма. Ние живяхме в него."
Все пак не съжалявам за дадените 5 лв. Дано наистина помогнат на Влади да си върне заема, а не да отидат в нечий дълбок джоб. Човекът не е направил филма, за да отбие номер. Наистина се е вложил в проекта и аз уважавам това.
А сега и за самия филм. Идеята е била да се направи черна комедия. Влади Въргала е направил това, което умее най-добре и резултатът е, че първо филмът не е дори малко черен и второ, тотално fail-ва като комедия. Вече загряхте, че проблема на филма е, че не знае какво иска да бъде.
Самият Въргал пък от своя страна fail-ва първо като режисьор, и второ като актьор(и то в две роли, едната е главната - скромно, Влади, скромно, добре, че си толкова талантлив, че да изнесеш на гърба си ролята на изтормозения от системата беден гражданин без да правиш изпълнения в стил скеч по нова)
Филмът започва с една брутална сцена, която взе, че ми вдигна очакванията(за production value), но нататък нещата само се влошават. Ефектите са убедителни, колкото предизборна реч (на мястото на двете компании, отговорни за CGI-я щах да махна саморекламата ;-)) бойната хореография, доколкото има такава е смях в залата, експлозиите завършват с fade to white.
Специално внимание искам да обърна внимание на оператора, който не спря да прилага похватът lame shaky cam и то не като търсен ефект. Също така цялостното слабо качество на картината не ми се понрави. Доста често картината излизаше от фокус (а като се има предвид, че Въргала е решил да се прави на про режисьор с множество кадри с обекти на различно разстояние от камерата, гледахме доооста blur)
Character writing-а не ме изкефи отникъде, но си има пътници и за комедийни изцепки като видяните тук. Освен заекващия полицай имаме и горила, перманентно надишала се с хелий, мутри, толкова тъпи, че се хвалят с тях и пр. и пр.
За актьорска игра мога да похваля Малин Кръстев(чиито дрезгав глас и сериозна игра ми се понравиха на фона на всички останали) и Захари Бахаров(който ме кефи, и аз незнам защо :D ). А самият Влади с тая мазна коса и тая слаба игра и тоя пикняно жърт филтър на камерата ми беше най-нетърпимата част от филма(естествено той имаше два пъти повече екранно време от всички останали актьори, взети заедно).
Историята беше невероятно накъсана, с флашбекове и несвързани с действието сцени, наподкрепена от подходяща за такъв тип стори телинг фабула.
За финал искам да похваля множеството дребни детайли, които ми харесаха(в бг киното само за дребни детайли се хващам, но какво да се прави). Сякаш Влади Въргала има талант като режисьор, но само да не режисира комедии. Ако филмът беше сериозен крими екшън с история,
Spoiler: show
невключваща табелка 999, която се обръща, става 666 и стават едни забавни обърквации
за Бога :shock: и даже можеше да става за гледане.
There are no rules! I'm gonna get you!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Nov 12, 2011 11:36 pm

Гледах "Войната на боговете". Значи, взимате 300, ампутирате и малкото мисъл вложена в него и получавате "Войната на боговете". Кръв, гръцката митология през погледа на деветгодишен двойкаджия, Атина, богинята на мъдростта и войната, като модел на Плейбой, куп неща, които се случват без никаква логика, кръв, единственият главен женски персонаж има само функцията да бъде осеменен, още кръв, много високопарни, но пък нелогични приказки, край който крещи "чакайте втората част" и споменах ли за кръвта? За мен този филм беше епик фейл. Определено епик, но и определено фейл.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sun Nov 13, 2011 12:30 am

И преди някой да е казал нещо за "мъжки филм", ще ме извинявате, ама този филм беше направо смешен. Имаше два-три момента, които мога да определя като добри, имаше някакви ефекти, имаше бойни сцени, за които смятам, че бяха докарани гоооооре-долу добре, макар че и там имаше забавни изцепки (за голямата битка между Тезей и Хиперион изобщо не ми се говори (и, не, това не го броя за спойлер))... но това би могло да докара филм наааай-много до 2/10. Най-много. Ако има и поне мъничко нещо друго. Е, в този нямаше.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Nov 13, 2011 1:34 am

Още от трейлъра беше ясно, че е на светлинни столетия от каквото и да е сравнение с 300 освен наличието на епика, кръв и цици като такива :mrgreen: по-скоро не смятам да го гледам, пък и киномания има уж...
This is it. Ground zero.

Robert Jordan fan
Farmer

Post by Robert Jordan fan » Sun Nov 13, 2011 4:32 am

Аз пък ще го гледам поне три пъти на 3Д. А може би и пет, колкото и 300. Ха да видим.
Morwen wrote:единственият главен женски персонаж има само функцията да бъде осеменен
Да, това е една достойна цел, проблем? Но всъщност по-важното е да се направят здрави бът-нейкид шотове на мис Пинто от Слъмдога. Все пак филмът е забранен до 17 в Щатите - трябва да си заслужава.

Жоро, не се излагай, има МНОГО общо с 300 (не само продуцентите, а всичко). Да не говорим, че реакциите на 300 на Морв и компания бяха точно същите, тва би трябвало да ти рингне камбанка.

Само дето този е далеч по-красив, щото е 5 години напред и е на Тарсем Сингх, все пак.
Life's too short to take it seriously.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Nov 13, 2011 5:26 am

Ние току що изгледахме Война на Боговете (тука се води The Immortals, неясно що, при положение, че безсмъртни в тоя филм немаше). Не съм вярвала, че ще го кажа, ама новия Конан беше по-добре от това. Ебаси помията неземна... :shock:
Last edited by Amelia on Sun Nov 13, 2011 5:43 am, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sun Nov 13, 2011 5:40 am

Жоро, не се излагай, има МНОГО общо с 300 (не само продуцентите, а всичко). Да не говорим, че реакциите на 300 на Морв и компания бяха точно същите, тва би трябвало да ти рингне камбанка.

Само дето този е далеч по-красив, щото е 5 години напред и е на Тарсем Сингх, все пак.
Глупости. Филмът смърди. Нека оставим настрана, че няма нищо общо с митологията освен някое-друго име. Той е просто тъп. Драмата, която окупира около 2/3 от продължителността му, е жалка и елементарна. Сюжетът е супер разпокъсан и безцелен. Екшънът е яко hit & miss. Финалната Mortal Kombat битка (с ебахти и "титаните" бтв) почти кефи, но повечето други просто присъстват. Като цяло я има, я няма 5-10 минути, които стават за гледане - останалото е едно голямо нищо.

Иначе 3D-то беше също толкова безцелно и почти толкова зле реализирано, колкото в Конан (и пак се оказа единствения избор).

п.п. Не е ли особено комично, че God of War (поредица, която не е като да има кой знае колко велика история всъщност) е може би единствената добра измишльотина, направена по гръцката митология от някакви десетилетия?

LynnaMerrill
Smallfolk

Post by LynnaMerrill » Sun Nov 13, 2011 6:17 am

Ние с Алекс наскоро гледахме "Source Code" и "Moon" на режисьора Дънкан Джонс. Свеж полъх, в сравнение с повечето филми, които излизат напоследък, които са пълни със специани ефекти без кой знае какво друго. Особено "Moon" е много различно нещо -- научна фантастика, в която играят само няколко актьора и няма кой знае какъв екшън, но има интересни въпроси, по които да се замислиш. Също, главният актьор е много добър, играе двама много различни човека едновременно.
http://www.lynnamerrill.com : writer, programmer, etc.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Nov 13, 2011 9:00 am

И двата така и не успях да ги изгледам :(

За титаните - както казах е далеч под 300 още на ниво трейлър. Патосът му е безцелен, жален и имитаторски, визията му е едно към едно, но без вкус, за сюжета не мога да говоря, но АлДим вече го е направил.. и така :mrgreen: Връзката му с 300 е единствено в евтиния опит за реклама на големия гръб на първия.
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Sun Nov 13, 2011 10:46 am

Жоре, защото можеш да приказваш такива неща и да звучиш напълно сериозно, та обичам.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Nov 13, 2011 11:32 am

Може ли да станем пак чисти от тролове, моля? Мисля, че Симеон вече веднъж говори с Алекс за невъзможността му да се въздържа и да спазва обещанията си.

Иначе, единственото, което мога да му призная е, че 3Д-то наистина е добро. Не толкова визията, която колкото и да е красивичка (ама не навсякъде) на моменти е нелепа. Но е един от малкото филми, в които 3Д-то не ми стои изкуствено, колкото и да е самоцелно.

Проблемът е липсата на всякаква мисъл и цел в персонажите. Хиперион е жесток до степен на тежка психопатия, непредизвикана и от концентрационни лагери и какви ли не страдания, защото боговете не му пратили чудо, разбираш ли.

Тезей е обичайният сирак, който е смел, защото е смел и който по някаква ирония фейлва нон стоп да постигне висшата си цел (да защити хората, които обича), освен като беше със свръхтехнологичния лък на Епир и като боговете му помляха противниците.

Федра наистина е някакъв абсолютно безцелен образ, който би било ок да се появява само заради задника си, ако това беше по-долнокачествен порняк, ама то не е. Разбира се, това да стане майка (а не самото осеменяване) е достойна цел, но някак не оправдава водещ персонаж във филм, а и беше доста случайно и внезапно.

Титаните бяха малки, черни, пакостливи и жестоки духчета, омг.

Боговете нямат право да се намесват, защото сценаристът не е чел древногръцка митология.

Единственият персонаж, който се опитваше да мисли (царят на онзи град-цитадела, къвто беше там) беше брутално наказан за това, защото също като тоталитарният режим този филм наказваше всички мислещи:)

И Алекс, не знам какво визираш под "Морв и компания", но аз смятах 300 за приличен, но ужасяващо оувърхайпнат, а Амелия, Алдим и Мор се кълняха в него. Сега всички са на светлинни години от това.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either