A Dance With Dragons [СПОЙЛЕРИ до 4-та книга вкл.]

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
lotfil
Commoner

Post by lotfil » Fri Jul 29, 2011 9:51 pm

Нещо,което ми прави впечатление,че отличава Песента от повечето поредици - не е съвсем ясно какъв ще бъде краят. Ще е тъпо да си правим каквито и да е прогнози кой ще оцелее и кой не, но в случая си нямам идея въобще накъде върви поредицата. Няма Последна битка или голям злодей. Да, имаме си някакви whitewalkers, зарад които се тормозят хорицата по Вала и отвъд, вероятно ще има сериозно развитие с тях, но иначе.. Крале и кралици с амбиции за една или друга територия. Какво да очакваме? Остават само две книги.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Fri Jul 29, 2011 11:26 pm

Споко, че са две. Толкова са две, колкото и ADWD щеше да излезе две години след AFFC. Залагам, че и двете ще се окажат прекалено дълги и всяка от тях ще се наложи да се раздели на още две, а наред с клетъчното деление между двата чифта ще изникне още една книга, за да се затворят всичките сюжетни линии.

Или поне така щеше да стане, ако Мартин беше безсмъртен.

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Sat Jul 30, 2011 12:13 am

Ех, днес и аз най-после успях да се доредя да си я купя ^^
На английски чета със скоростта на костенурка и сигурно ще ми отнеме векове да я довърша… Но първите три глави са просто страхотни, напълниха ми душата.
Spoiler: show
Моментът с Дани и костите беше разкошен…
But goddamn,
you got me in love again

Rentless
Scholar

Post by Rentless » Sat Jul 30, 2011 2:02 pm

Спокойно, и аз така чета. И без друго книгата трабва да ни държи топло поне още три години, няма смисъл да се изчита за два дена. :D
Колкото до това как ще свърши историята, имам смътна идея. Джон Сняг е Леда, Денерис пък е Огъня. Съответно без да съм чел петата книга предполагам, че Джон ще наследи Станис, ще застане начело на Нощната Стража, Севера и диваците, а Денерис ще стане Кралица на Юга заедно с драконите, Ланистърите на Тирион, плюс Дорн. И вече в последната книга тия двамата си обединяват армиите и пребиват разните гадинки идещи отвъд Вала. Естествено, всичко свършва в инцест, щото Джон и Денерис се женят. Ура!
Остава ми да дочета петата книжка и да се окаже, че греша отвсякъде.

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Sat Jul 30, 2011 3:30 pm

Мм, има някои неща в теорията които може и да не се навържат, но никога не се знае :> Надявам се Мартин наистина да поднесе някоя неочаквана развръзка.
Last edited by Drigan on Sat Jul 30, 2011 5:25 pm, edited 2 times in total.
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Jul 30, 2011 4:43 pm

Е той човекът ти каза, че не е чел пета книга, а със сигурност ще отвори спойлера ти, щото тук се спойли до четвърта, така че ти здравата го оспойлваш в момента. Земи да редактираш, а? ;)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Sat Jul 30, 2011 5:23 pm

Хмм, good point! Въпреки че тази конкретна линия май се беше разкрила и в предходни спойлери :>
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

Rentless
Scholar

Post by Rentless » Sat Jul 30, 2011 6:03 pm

Е, оспойлих се, ама нищо... Даже ми стана по-интересно.

Едва ли има смисъл да коментирам преди да съм прочел петата книга, но
Бран ще оправи нещата с Джон, споко... :lol:
Спирам със спекулациите дотук. :lol:

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Mon Aug 01, 2011 11:25 pm

Аз вече прочетох близо четвърт от книгата.
Харесва ми супер много, до момента не е имало нито една глава, която да не ме зарадва по някакъв начин. И все пак при Дани ситуацията ми е най-интересна, въобще не бях очаквал нещата с нея да поемат такава посока. Втората глава на Бран също беше жестока. И всички други са яки, въобще е страхотен начина, по който Мартин редува реалистични дворцови интриги с прекрасна мистика.
Малко е кофти, че не мога да я чета по-бързо, ама пък от друга страна така й се наслаждавам по-дълго.
But goddamn,
you got me in love again

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Wed Aug 17, 2011 1:18 am

Done and done.
I would give much and more to start reading volume six on the morrow, before breaking my fast.

Прочетох я, хареса ми супер много. Дори направо ми иде да кажа, че ми хареса най-много от всичките. Може би e важно обстоятелството, че аз почнах поредицата едва този Март и паузата между всяка книга ми беше по няколко седмици, не години.
Голямата троица на книгата - Дани, Тирион и Джон ми бяха супер готини, израдвах им се максимално и на тримата. Второстепенните герои също бяха яки. На Бран нещата бяха страхотни, а Церсей в двете си глави ми хареса повече отколкото в над 10-те си глави в предишната книга.
Реално за цялата книга имаше ЕДНА глава която не ме изкефи - една от тези на Виктарион. Просто ми беше супер скучна и ненужна. Но както и да е, за 960 страници една глава е напълно допустима.

Иначе много клифхенгъри, вярно, ама то всички книги досега са си завършвали с клифхенгъри.
На мен най-интересна ми е ситуацията с Джайм, Бриен и проклетото зомби Кейтлин. И все пак този отворен финал ми харесва повече от клифхенгърът на миналата книга, където Бриен висеше на бесило.

Джон едва ли ще умре. Или Мелисандра ще го съживи, или ще стане като героя от пролога на книгата и ще живее първо в Дух, после в разни други хора. Но едва ли е второто, защото все пак е важна таргариенската му кръв. Така че Мелисандра просто ще го съживи.
But goddamn,
you got me in love again

JohanVladimir
Sorcerer

Post by JohanVladimir » Wed Aug 17, 2011 10:11 am

Dr. Horrible wrote:
Джон едва ли ще умре. Или Мелисандра ще го съживи, или ще стане като героя от пролога на книгата и ще живее първо в Дух, после в разни други хора. Но едва ли е второто, защото все пак е важна таргариенската му кръв. Така че Мелисандра просто ще го съживи.
Не съм дочела още, но усещам накъде отиват нещата. Мартин е гадно копиле. Върти ги тия номерца само защото феновете разгадаха мистерията около произхода на Джон. Като нищо ще го утрепе, за да ни направи мръсно.
Що толкоз съм му набрала на тоз човечец? :roll:

Mementa
Commoner

Post by Mementa » Sat Nov 12, 2011 7:29 pm

Получих си я!! Да не повярва човек - два дена преди официалното й излизане на пазара! :ghostche: :yo:

И сега я гледам и си мисля, че не е възможно :-))).

Някакси доживах, все пак, това свръхестествено явление - петата "Песен" на български в дома ми и в ръцете ми.
Пълен потрес.

Само малко да се освестя и я почвам. :D :D :P

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Nov 13, 2011 11:12 am

Вече съм на втора глава и нямам търпение да стигна до края :mrgreen:
Прологът никак не ме грабна, сорка Емо, ама освен да разкаже някаква минимална информация за живота отвъд Стената, горе-долу нищо не стана, което е много странно, досега пролозите винаги слагаха някаква завръзка. А и тоя герой беше безкрайно антипатичен още в трета.

Главата на Тирион вдигна силно качеството, но самият той продължава да ме дразни, стана твърде зъл :?
This is it. Ground zero.

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Sun Nov 13, 2011 12:04 pm

Дет се вика, кво толкова е станало та да е толкова зъл :wink:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Nov 13, 2011 12:06 pm

Това ясно. Просто беше твърде рязко. Практически след като го осъдиха на смърт, все едно превъртя. Преди това въобще не беше толкова злобен.
This is it. Ground zero.