God, are you there?

Мръсните страсти – на сапун
RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 19, 2011 2:06 pm

Така твърдиш ти, но дали е така не се знае.
Аз предпочитам на децата ми в специален час да им изяснят позициите на ислям за да не попаднат вместо това в интернет на
Ислям за българия

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu May 19, 2011 2:09 pm

Ватикана си е Ватикана. На него религиозния фундаментализъм му е в длъжностната характеристика.

Иначе, като човек минал през общообразувателната българска програма, трябва да кажа, че се осведомих за религиите сама от други източници, щото в училище НАИСТИНА не казват почти нищо. В часовете по история учехме много накратко за Великата Схизма, кръстоносните походи, Лутер и Вартоломеевата нощ. С две думи са ни казвали, че ислямът се е появил след християнството и го плагиатства в няква степен. По философия ни занимаваха със Св. Августин, т.е. нечии си там интерпретации на нещо си от Библията (единствено). По литература учехме житията на светците, което беше доста безумно и налудничаво и дори не е включено в Библията. А, да и Илиадата и Одисеята. По психология не са ни казали НИЩО. По разните изкуства сме минавали безкрайно транзитно през темата, под формата на заглавия на картини и музикални произведения. А за някакви мъртви религии или настоящи религии от азиатския регион не сме учили НИЩИЧКО.

А като се има предвид, че религиите продължават да бъдат ползвани като инструмент за контрол буквално навсякъде, музеите ни са пълни с предмети, чието създаване е вдъхновено от тях, и че битието ни е подчинено на някакви религиозни празници, е по-добре да сме осведомени за тях по един по-организиран и обективен начин. Помня, че бях преглеждала предложената от МОН програма за тея часове и тя изглеждаше доста смислено. Не помня подробностите, но не приличаше на християнска пропаганда за всеки случай.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu May 19, 2011 2:11 pm

Vex wrote:
Trip wrote: Единственото особено обстоятелство около Библията е, че е най-старият, богат и с единен комплекс от символика и повествователни връзки разказ за света, от началото му до края му
Това не е вярно.
Разбира се, че е :) Но все пак, пример с аргументация?

Иначе, Силвър, то от това особено обстоятелство (историческата и културна инерция, набрана от Библията) следват и останалите неща, но те са си баш това - следствия :)

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Thu May 19, 2011 2:13 pm

ррс,
И както обясних, и както ти не прочете - на децата ти това ще им се изясни в часа по история и философия. При това по много по-добър начин, отколкото в часа по религия, който ще се води от свещеник.

Ти виждал ли си програмата по религия, бтв? Дори в идеалния си вид е кошмарна, а всички знаем какво ще се случи с нея като мине през месомелачката на т.нар. българско образование.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 19, 2011 2:17 pm

Няма да се изясни защото само ще се спомене за бързо а за да се схване материята трябва да се изнясни както трябва и то на едно място а не нацепено.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Thu May 19, 2011 2:27 pm

Амелия,
Да, Ватикана си е Ватикана. И там - на Св. Петър - се изсипаха милиони поляци да празнуват обявяването на някакъв заблуден и вече мъртъв старец в светия.

За общообразователното училище... Много странно... аз придобих чудесна представа за религиите във всички аспекти, за които споменах. Ясно е, че това зависи от качеството на преподаването (може би съм имал късмет), но във всеки случай - програмата, поне по мое време беше така направена, че човек да придобие основата, която му е необходима. Цялата история за 7-ми и 8-ми клас беше водена от религиозни конфликти. И ти вече имаш представа защо, след като в 6-ти си минал през Библията и Древногръцките митове и легенди по литература. В редките случаи, в които преподавателят не се е оправял добре със задълженията си - имал съм учебник, от който да прочета. Час по религия не би ми дал нищо повече. Напротив, в критичен момент (6-7-8 годишна възраст) би ми наблъскал главата с неща, които после ще противоречат на половината учебна програма (биология, физика, история...)

Трип, естествено, че са следствия. Но точно те са важното, не дали Библията се чете на един дъх или на час по лъжичка.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 19, 2011 2:36 pm

Пак гадаеш май - и то след като уточнихме че час по религия не е равен на час по вероучение , ти отново продължаваш да ги разглеждаш като еквивалетни.

Интересно ми е да ми посочиш в кои часове по точно си научил какво означава джихад например и как се тълкува според исляма.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Thu May 19, 2011 2:44 pm

В часа по история в 8-ми клас научих какво означава джихад, както и неговото тълкуване според исляма.

От друга страна, без да гадая, защото съм наясно с програмата за часа по религия, в първи клас, ще се изучава историята с Авраам и неговия син. Има ли смисъл да говорим повече.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 19, 2011 2:48 pm

Какво имаш против за Авраам и сина му.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Thu May 19, 2011 2:52 pm

Сори, но вече наистина става нелепо.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 19, 2011 2:55 pm

Не сериозно - какво очакваш в първи клас да се учи - висша математика 4 или философията на Ницше?

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu May 19, 2011 3:04 pm

Силвър вероятно има предвид, че историята на Аврам и сина му е доста... хм, adult-ориентирана като за първолаци. Както и цялата Библия. И въобще, това четиво трябва да се учи от 11 клас нагоре, при това в специализирани класове от по-умни чавета с литературен или философски уклон.

Vex
Farmer

Post by Vex » Thu May 19, 2011 3:12 pm

Подкрепям горното мнение.
Такива часове, ако евентуално се появят някога, би следвало да са свободноизбираеми и да са за по-големите класове, не да бъркат децата с някакви неща, които не всеки иска или може да приеме.
За щастие такива часове още не са въведени, да се надяваме че няма и да ги въведат.

Трип, а относно моя/твоя въпрос няколко поста по-горе - ще проверя тази вечер из книжките, че не ми се говори наизуст. Устройва ли те? :)
Bosnia... they don't have roads, but they have Facebook.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu May 19, 2011 3:15 pm

Става :)

JohanVladimir
Sorcerer

Post by JohanVladimir » Thu May 19, 2011 4:01 pm

Trip wrote:Силвър вероятно има предвид, че историята на Аврам и сина му е доста... хм, adult-ориентирана като за първолаци. Както и цялата Библия. И въобще, това четиво трябва да се учи от 11 клас нагоре, при това в специализирани класове от по-умни чавета с литературен или философски уклон.
Историята за Аврамовата жертва е прекрасна притча като за първолаци според мен. Първо е достатъчно "страшна", за да е по вкуса на децата, второ съдържа простичка поука, която те са способни да схванат, за разлика от много други библейски сюжети, трето, като старозаветна история е интеркултурна, така да се каже.
А що се отнася до Библията - именно затова има вероучение за деца има и академични философски курсове - може да се изучава на различни равнища. Нищо не пречи на децата да схванат неща като 10-те заповеди и да им се обясни какво всъщност празнуваме на Коледа и на Великден. И според мене е НАЛОЖИТЕЛНО! Предвид общата култура на варненския Общински съвет, например, който лично аз преди години спасих от резила да бъде публикувано в регионалния всекидневник празнично поздравление към гражданите:
"Честит Великден, честито Рождество Христово!" Та така.