Точно разпадналата се Римска империя, в която повечето новозавладени земи не само не са се чувствали римляни, ами не са и били третирани като такива е много лош пример. Питай галите чувствали ли са се римляни примерно или само са си плащали данъците.

И все пак според посолството на Китай:
Доколкото аз съм чела (без да имам каквито и да е опити да достигна и 5% процента от времето) част от популярните диалекти неразбираеми за говорещите друг диалект и в различните части на Китай може да се намери (или е можело преди да направят всички членове на голямото комунистическо общество) съвсем различна култура. Разбира се, има групи диалекти, които си приличат. Някак отказвам да повярвам, че един милиард (или много милиони в миналото) могат да имат толкова хомогенна култура.Китай е единна многонационална държава, в която съжителстват 56 националности.
Тъй като по-голямата част от населението принадлежи към националността хан (91.6% от общия брой на населението в Китай), другите 55 националности в Китай е прието да се наричат национални малцинства. Въпреки, че представителите на националните малцинства са малобройни, те са разпръснати върху обширни територии и населяват приблизително 64.3% от територията на Китай, най-вече в граничните североизточни, северни и югозападни райони.