Българският е твърд език, въпреки не малка част от диалектите си. В думите има много гласни, не чак като испанския, дето не могат да кажат две съгласни една до друга и им трябват гласни да ги разлепят, но пак са доста и изисква ясна и добре артикулирана реч. И съм сигурен, че масово народът познава повече хора с някакви говорни дефекти - р, л, дз, з, с, ц, както и "т" и "д" в думи и изречения.
С това казвам само защо е по-трудно, а не че това е причината да не се приеме. В крайна сметка ще се приеме. И то масово - титли и професии скоро ще са си имат равноправен женски род.
"свирка" - с-то е пред две гласни (в-то е било гласна, а сега е сигурно най-ясната звучна съгласна). Но ако не можеш да казваш "р" пак ше е смешно. Същото е и с "петарка", където езикът обаче е в спокойствие, защото "а"-то го дърпа надолу и отваря повече устата, което дава по-голяма площ за артикулация. Да си кажа, не съм сигурен, че "студентка" е лесна дума. Вярно, че след двете мъки "с-т" имаме "у", което е устнена съгласна, демек всичко си е там отпред, ма знам ли. Moже само на мен да ми сигнализира с червено.
Но това са бели кахъри, дето интересуват доста малка част от хората и просто само на тях им е забавно и интересно да видят кое във фонетичния състав на думата "путка" я кара да звучи толкова грозно, вулгарно и, в същото време, мощно.
Това е много невярно. Най-вече, защото много учени са си правили кви ли не простотии с езика, без да го слушат. Къде от невнимание, където, щото "просто така казах и така трябва да бъде, а и съм баси големото име, та няма кой да смее да ми се опре" в езика ни има страшни чуднотии. И не малка част от граматиките и учебниците трябва да бъдат струпани на някой площад и церемониално изгорени, защото просто са препечатали вече написани, и недоказани, глупости.bsb wrote:ако оставим "езика" да вземе решение, една сериозна част от клавишите по клавиатурата щяха да са излишни (тези с препинателните знаци, както и няколко букви), а граматиките, речниците и учебниците по български език ще могат да се предадат за вторични суровини.
Следващите неща ги казвам само информативно, защото знам как веднага много биха ме овикали и окачествили като залупен бабуин и справедливо биха излели върху мен "тежките" си познания. И нямам нито нужда, нито интерес да се дърлям - просто казвам.
В момента се жули кво ли не у морфологията ни и се опитват да изчистят масата глупости, с които езикът ни е длъжен да живее от поне сто години, че и повече. Някои правила са по-нови. Но, на някои места, не са се задълбавали достатъчно, на други места - други, по-мастити учени са казвали тежката си дума и младият гений е трябвало да се подчини, ако иска да види граматиката си издадена в Русия или поради някаква друга причина, но имаме следните щуротии:
- пълен и кратък член в единствено число, мъжки род(не трябва)
- преизказността като наклонение (заради дъртия мастит учен, на който дължим и члена, де - лошото е, че е мастит с причина). Става въпрос за Андрейчин и Балан (на него дължим толкова много, в положителен и отрицателен смисъл).
- девет времена в българския, поне е по-добре от една друга граматика, дето стигат яките 109 (майче толкова бяха, ма и да не са 9, със сигурност бяха повече от 100). Времената всъщност са 3 (мин, сег, бъд), останалото са характеристики на други категории, които обаче са вкарани под шапката на категорията време.
Правилата си ги е имало, просто не са били написани. A годините са доста по-малко. Наистина ли смяташ, че учени и писатели като Евтимий и учениците му не са писали трудове, свързани с езика? Не е случайно, че Търновската и Софийската (книжовни школи) са най-проспериращите и плодотворни културни средища в късното средновековие. Още повече, че е трябвало да се мерят постоянно с Византия. Да не говорим, че все пак останалите славянски народи е трябвало да имат някакъв първоизточник на старобългарския, по който да правят редакции, че да могат да приложат правилата на техните езици върху него. Това най-добре става при руснаците, което е логично, тъй като най-много българи отиват там, след падането ни под робство.bsb wrote:Не че това е абсолютно лошо нещо - българският език се е развивал над 1000 години без правила