Гръмотен ли е Балгърина ?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Zee
Adept

Post by Zee » Sun Feb 27, 2011 9:47 pm

Искам да има колежки, директорки, прокурорки, министърки, премиерки, президентки също. :free: И хлебарки. Хлебарки винаги е имало, какво ни заблуждаваха учителките едно време, че нямало!

Правило, което задължва човек да се чуди какъв е произходът на наименованието на дадена професия, преди да я произнесе - роден или чужд - и има ли в чуждия език женски род и оттам, има ли в българския, е тъпо. :evil:

Репортер роди момиченце :free:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun Feb 27, 2011 9:52 pm

:free: И аз въставам срещу тая простотия, Zee! Освен това ти ме вдъхнови да си пообновя бложеца. Крайно време беше. :-)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Feb 27, 2011 10:02 pm

Това е малоумие. Не знам дали е обикновенна неграмотност или някакъв криво разбран политически корекност :)
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Zee
Adept

Post by Zee » Sun Feb 27, 2011 10:03 pm

Въстанието изисква активни действия, но и партизанските могат да са от полза. Следващия път, когато ти се изпречи Ангелова на пътя, наречи я с бунтовното "колежке" :mrgreen: , така че да се чуе от повече лица, които евентуално да станат поддържници на каузата! :)

Брей, словото наистина имало сила. Статията в линка в горния ми пост може също да ти даде идеи. :)

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Sun Feb 27, 2011 10:45 pm

Мдаммм, неграмотността отдавна е излязла от рамките на правописа и се шири в общата култура:
Image

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Feb 27, 2011 11:34 pm

И аз не знам кво им пречи женския род на професиите. Не виждам и по какъв начин може да се тълкува като политическа коректност. Ок, не показва, че си жена. Що да не показва, че си жена обаче? Кво общо има очеизбождащият факт, че си жена все пак, с дискриминацията и оттам - с политическата коректност?
Аз не искам да не се знае, че съм жена. Аз искам кат се знае, че съм жена (а тази информация я изисква родният ми език и още ен на брой езици, заради спрежения най-разни) да не бъда третирана по начин, различен от тоя, с който се третират мъжете. Ей тва е липса на дискриминация според мен.

ПП. Марфе, УЖАСНО МНОГО се смях на откъсчето от Труд в среден род. Вих и ревах. Не си справедлива! :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Mon Feb 28, 2011 12:31 am

Zee wrote:Искам да има колежки, директорки, прокурорки, министърки, премиерки, президентки също.
А какво ще кажеш за бояджийки, кофражистки, трамбовачки или миньорки? :lol:

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Mon Feb 28, 2011 1:07 am

И аз не мога да си обясня защо трябва все да вървим като овце след тъпите англоговорящи - посочвам тях, щото английският е най-простият език, да ме извинявате, а те освен всичко друго се опитват да го направят още по-прост, което мен не ми пречи, само да не се опитват и нашия език да направят такъв. Почти всички нормални езици си имат родове, не мога да си обясня каква е тази мания, боже! :?

ninja_senso
Scholar

Post by ninja_senso » Mon Feb 28, 2011 7:58 am

Не съм казал, че не съм съгласен с вас :) Просто това ми е останало от у-щето :mrgreen: Иначе съм с две ръце за равнопровието, но не криворазбраното такова.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Mar 02, 2011 10:04 am

Марфе, знам че ще те развълнува тази статия
http://www.dnes.bg/world/2011/03/02/ne- ... sym.112495
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Wed Mar 02, 2011 7:35 pm

В книжовния украински език също няма думи като „депутатка” или „президентка”.
Но да се протестира само заради това е – чисто и просто – нищо повече от мрънкане, на което никой не би обърнал сериозно внимание.
Виж – в Украйна са доста напред с материала.
Вчера организацията за равноправие на жените ФЕМЕН в Украйна е излязла на протест срещу някакво новозеландско рок-радио, организирало състезание, в което наградата е била свaтосване с момиче от Украйна.
Това действително заслужава протест – защото жената не е вещ или животно, че да я даваш като награда.
Ето го и протеста.
Не за пръв път ФЕМЕН протестира по този начин:
Ето протеста им срещу Путин.

А ето го и протеста им срещу Евро 2012.

Изобщо – така се прави!

Това наричам аз протест!

ФЕМЕН са казвали, че липсата на думи като „депутат”, президент” и пр.в женски род в украинския език е дискриминация.
И Александра Шевченко сега има много сериозни шансове да влезе в следващата Върховна Рада на Украйна и с гордост ще се нарича ДЕПУТАТКА.

А у нас правозащитничките само мрънкат.
Шегата настрана – човек, скъпи дами, има точно толкова права, колкото успее да си извоюва. :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Mar 02, 2011 10:15 pm

Темата е за българския език, а не за феминизма. Българският език не понася простотии като "учителят Петрова" или горепосоченото "репортер роди момиченце".

Темата е за български правоговор и правопис, а не за терзанията на някакви украинки досежно нещо си с някакви новозеландци. На мен "лечителят Атанасова" ми звучи точно толкова тъпо, колкото и "секретарката Караасенов". Нашият език позволява родовото определение, което е нещо чудесно, то е богатство и улеснява упражняващите същия тоя език, като им спестява постоянното обяснение за кого и за какво говорят. В това отношение малко езици са по-богати, изключая иврит, в който глаголите се спрягат в зависимост дали говори жена или мъж.

За мен има мъже, има жени, а на който това не му харесва, е свободен да говори за себе си в среден род, но желая да не ми се натрапва да говоря на жените в мъжки род, а на мъжете - в каквато е там политическата конюнктура в момента. Категорично отказвам да подскачам според глупостите на който там се събудил в момента. Дълг на всеки здравомислещ човек е да признае, че има жени, има и мъже. За едните се говори в женски род в българския език, за другите - в мъжки. Равноправието на жените, положението на същите в Саудитска Арабия или протестът на украинките срещу нещо си там нямат абсолютно нищо общо с темата на разговора.

В тази връзка протестът срещу ЕВРО 2012 е точно толкова на място, колкото и кратък преглед на историята на Либерия.

Бях ли ясна или има нужда и от допълнителни пояснения?

P. S.
Ако толкова те боли за не знам какво си на някакви украинки, отвори си тема по въпроса. Обещавам да не се меся там и да не модерирам, освен ако не почнат да валят обиди.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Wed Mar 02, 2011 10:41 pm

Marfa wrote:Българският език не понася простотии като "учителят Петрова" или горепосоченото "репортер роди момиченце".

... На мен "лечителят Атанасова" ми звучи точно толкова тъпо, колкото и "секретарката Караасенов". Нашият език позволява родовото определение, което е нещо чудесно, то е богатство и улеснява упражняващите същия тоя език, като им спестява постоянното обяснение за кого и за какво говорят.
Е, да - под такива думи бих се подписал и аз.
В действителност думи като "учителка", "лечителка", "лекарка" и др. отдавна са навлезли в езика ни.
С "депутатка", "министърка" и президентка" по неизвестни ми причини все още българският език все не се е справил. Все пак - такива думи определят обществени длъжности, които съвсем спокойно биха могли да бъдат и в женски род.
Виж - с "доктор", "професор" или "академик" не знам какво да правим, защото това са титли. Както и с "Герой на Република България", което пък е звание.
Във всеки случай темата е нищена на много места и на някои хора им е много трудно да поставят границата между традицията и тъпия консерватизъм. А първото развива езика, а второто го убива.
И до ден дешен не мога да "колегата Петрова".
А украинките бяха просто един забавен етюд. :)

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Thu Mar 03, 2011 11:24 am

"секретар" първоначално си е от мъжки род, ама след като шефовете са разбрали, че да им го лапа секретарят е кофти, са приели думата да има и женски род. :mrgreen:

Иначе за това ородяване на всичко много се спори. Ся, дали ше сме пичове и ще пазим пущинята както сме я заели от "еди-къде-си" или ше сме люти патриоти и ще си му турнем вагина или пенис, или напълно ще го лишим от възможността да пори и да бъде порено. И работата е там, че самият ни език го желае и много си се радва на гениталната принадлежност. Така или иначе езикът ни е зверски миш-маш от трийсетина български думи, омешани с думи от руски, турски, немски, английски, френски, както и със старогръцки и латински произход, плюс италиански за манджите, че ако спазваме родовете, поне от езиците, имащи такъв, сега щяхме да говорим на доста забавен български.

Работата е, че освен дивия ни академичен свят, самият ни език не може да вземе крайно решение, все още. Защото той е за "президентката Манулова", но и подкрепя "госпожо президент". И все още не може да каже твърдо "за титлите само така", "за професиите само иначе" и т.н.

Но за неща, влезли в масово обръщение и се използват като обръщение към някого трябва да си има род.
"колега" - "колежка"

Ама си има думи, дето просто са трудни за казване, особено в разговор, когато са в женски род. По-лесно е да се каже "доктор Сливова", отколкото "докторка Сливова", най-вече, ако се обръщаме към нея - "докторка Сливова, ибах без гума и ся мъ сърби". Трудно си е за учленяване Имаме "р", което си е в началото на зурлата и след тва трябва да бягаме отзаде на небцето, че да нагласим "к". А пък преди самото "р" имаме "к" и "т", дето са в двата края. Или па "асистент". За да се каже "асистентка Михнева", още повече пък в диалог с нея си е неква мъка - от "н" (където се издиша през носа) да се оформят "т" и "к" (първо с върха на езика, а после със задната част). Да не говорим и какво е преди самото "н" - "Асистентка Михнева, ритнете ме в чатала". С "асистент" става по-добре.

Не е невъзможно, разбира се, но езикът се развива, а това означава да се опростява. И когато нещо пречи на комуникацията или дори само я прави по-бавна и тромава, то просто изчезва. Още повече, ако става въпрос за думи, които първоначално не са дошли от народната ни реч, ами са заети от чужд език.

Аз обаче съм ЗА за титли и обръщения в женски род, поне там, дето езикът ни позволява. Репортер - репортерка, няма нищо лошо. Ся модел - моделка звучи тъпо, нищо че е лесно за произнасяне. Но това е така просто щото като имаме родове - единият от тях трябва да е неутрален. А по смисъл смятане средния за инфантилен, затова мъжкият се е обособил като неутралния и е нормално неща, които са сходни и за трите рода или поне двата, дето изкарват пари (мъжки и женски) да са в мъжки род първоначално. Поне докато стане практика тези "титли" да се използват свободно и в двата рода.

bsb
Paragon

Post by bsb » Thu Mar 03, 2011 11:46 am

Като си задал такъв тон на темата, да попитам как "докторка" и "асистентка" се изговарят трудно, ама "свирка за петарка от студентка" не е трудно?
"...самият ни език не може да вземе крайно решение все още..." - ако оставим "езика" да вземе решение, една сериозна част от клавишите по клавиатурата щяха да са излишни (тези с препинателните знаци, както и няколко букви), а граматиките, речниците и учебниците по български език ще могат да се предадат за вторични суровини. Не че това е абсолютно лошо нещо - българският език се е развивал над 1000 години без правила, - но не означава, че съм готов да го приема.