Malazan Book of the Fallen

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Benedict
E'lir

Post by Benedict » Mon Mar 07, 2005 6:12 pm

Те ся и преводача да вземат да сменат и ше са златни, ма жалко, че ше я забавят въпросната 4-та част, аз тамън се бях зачел :x
Sad But True - бaджакът ти ме натъжава истински

capitan
Smallfolk

Post by capitan » Tue Mar 08, 2005 1:04 pm

ще чакаме тогава........

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Mon Apr 11, 2005 12:43 pm

Вие чакате 4-та книга, ама аз още търся 2-ра. :)

Та така, след дълго чудене и маене дали "да" или "не" на Малазан, след многобройни хвърляния на монета коя книга да си взема (нито веднъж не падна на ръба си, така че Малазан до сега все оставаше в "следващия път" листа ми :) ), най-сетне и аз прочетох Лунните градини. Ако трябва да обобщя в едно изречение, ще кажа само, че това е единствената фентъзи-книга за последните 10-12 месеца, която успя трайно да привлече вниманието ми. Четох я на български, изданието на Бард, и честно казано не мисля, че превода е чак толкова зле. Вярно, много от имената откровено дразнят, любимата на Русинов (или на редактора) дума "вкочани" все така присъства кажи-речи през страница, някои от изреченията са неправилно подредени, други са направо неразбираеми, но общо взето не мисля, че превода е на толкова ниско ниво, че да отблъсне някой читател. Ако все пак читателят захвърли книгата още преди 100-ната страница, това ще се дължи на самия Ериксън, а не на Русинов. Казвам това, защото Ериксън е един различен автор. Свикналите на многобройните описателни страници в едно фентъзи читатели, определено ще бъдат разочаровани, но на мен точно това ми хареса. Не понасям дългите описания опнали се в някои книги на по 5-6 страници, които аз обикновено скипвам. Не мисля, че и превода е довел до нарушаване на атмосферата в книгата - тя просто е различна от традиционните фентъзита и може би това предизвиква репликите "Няма атмосфера". Ами има си, ОК. Просто си е такава Ериксонова, Малазанска или както искате си я наречете. На мен ми хареса. Героите - абе... не са чак толкова много, че да се обърка човек. Напротив, паралелното проследяване на събитията около различни герои води до динамика на действието и добиване на усещане за едновременност на ставащото. За мен героите са си добре, повечето от мъжките образи са точно от този тип, който харесвам 8-) и при отсъствие на водещ характер най-много ми допадна Ралик Ном. Жените, както в повечето фентъзите, са не особено симпатични и там нямам любимка.
Какво друго да кажа. Историята ми хареса, мащабна е, има добър замисъл. Това, което най-не ми хареса - първо: Лабиринти, Логрос и Колода карти ама моментално ме водът към Хрониките на Амбър и появата на същите при Ериксън не е в негова полза; второ: не е изяснено по-добре като какво ще да са това Лабиринти все пак (да бе, четох поясненията на Роланд).
Това са в общи линии първите ми впечатления от сагата на Ериксън. Извинявам се, ако съм повторила някого с мнението си, но последните 10-тина страници от темата не ги четох, защото видях, че започнахте да говорите много подробно за следващите книги.
pulled out

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Apr 11, 2005 12:52 pm

Машала, още един фен :)

Като си чела, обаче, обясненията на Роланд, да си им и обърнала внимание все пак. Лабиринт в случая с нищо не е по-добър превод от "главоблъсканица", "коридор", "ловен терен" или "зайчарник". Това са *светове*, миниатюрни паралелни измерения, които нямат и *помен* от усещането на Зелазниевите творби. Което се усеща с времето и с четенето, просто думата Е непреводима, кво да правим...
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Apr 11, 2005 4:04 pm

А какъв, бтв, Логрос? Care to remind me? В Малазан, имам предвид, в Амбър ясно.
This is it. Ground zero.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Apr 11, 2005 4:43 pm

Логрос е един от клановете на Т'лан Имасите, IIRC.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Apr 11, 2005 6:21 pm

Да. Пък "Амбър" е крадено от "Вечната Амбър". Аз и думата "баргаст" просто *знам*, че нейде съм я чел, ма мисля, че ако само логросът е връзката със Зелазни, е по-скоро инцидентно съвпадение.

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Mon Apr 11, 2005 6:38 pm

Мараба, Roland of Gilead. :wink:

Хехе, радвам се, че те намирам все така трънлив и готов за бой, което за мен означава, че си в добро разположение на духа, както винаги де. :lol: Можеш да отпуснеш педала, обърнах внимание и на думите ти и на теб самия. :lol: Все пак, нямаше да е никак зле, ако обяснението за така наречените Лабиринти ("главоблъсканица", "коридор", "ловен терен" или "зайчарник") беше дошло директно от Ериксън. Оставам с впечатлението, че и на него идеята какво точно да бъдат въпросните Лабиринти (айде за яснота да приемем термина "лабиринт" за описание на непреводимите warren, съгласен :?: ) не му е била кристално ясна. Или нарочно го е оставил толкова неясно, че да има някакво объркване у читателя или свобода на тълкуването, т.е. кой както го разбира. Само светове определено не са, иначе нямаше да има изрази "отварям Лабиринт", "привличам Лабиринт" и т.н. Всъщност, няма значение, не искам да ми обясняваш, както казах обяснението би трябвало да дойде от Ериксън. Мммм, аз никъде не казах, че това, което стои зад думите Лабиринт, Логрос, Колода карти при Ериксън е същото като при Зелазни. Просто, същите наименования няма как да не направят впечатление. Знам, че усещането е друго, но все таки. Аз въобще не искам да споря. Изказах мнение за книгата, казах какво ми е харесало и какво не. Толкоз.

Логрос в Малазан, btw, е водач на Т'лан Имасс клан, служещ на Малазанската империя.
pulled out

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Apr 11, 2005 6:57 pm

Както вече е ставало дума около 523632 пъти, Ериксън хвърля читателите направо в дълбокото, но постепенно нещата се изясняват. Това с пълна сила важи и за лабиринтите, спокойно. "Отварям лабиринт" например е в смисъл "отварям вход към този уорън, за да мога го използвам за моите цели". Но няма обяснение от примерно три страници, в което един герой обяснява на друг като на идиот какво е това уорън, за да могат читателите да се ориентират.:)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 12, 2005 8:34 am

Да бе, верно, че Логрос... ама съм склероза.. тюх.
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Apr 12, 2005 8:43 am

Пий гинко. На мен не ми помага, ама де да знам, може пък при теб да се получи...:Р
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 12, 2005 10:14 am

Еми не съм длъжен да им помня имената на всичките thickheaded gnoms :Р

бтв вива авангардизмът в изкуството :Р
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Apr 12, 2005 1:02 pm

Мат го е казал ясно. На мен ми е перфектно ясно какво е Уорънът, просто човек добива усещането. "Отварянето" означава да създадеш връзка между себе си и въпросния друг свят, за да черпиш магическата сила, на която той е източник. И т.н. От първа книга и на мен ми беше мътно, но сега просто си го знам. С четенето се осъзнава. И в крайна сметка, за да приключим онова за Зелазни, след като знаеш, че приликата идва САМО от превода, не виждам как можеш да не можеш да се абстрахираш от нея и да я числиш като минус на книгата.

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Tue Apr 12, 2005 2:26 pm

Roland of Gilead wrote:От първа книга и на мен ми беше мътно, но сега просто си го знам.
Morgana wrote:аз още търся 2-ра (книга).... най-сетне и аз прочетох Лунните градини
Сега вече си знаеш? Това след колко книги, 4 или 5? Айде като си отговаряме да си четем по-добре постовете, преди да се нахвърляме на човека, че нещо недоразбрал или не му станало ясно. :roll: Мисля, достатъчно ясно казах, че това е мнение изградено само върху Лунните градини.
За автор, имащ достатъчно въображение да измисли напълно нови раси, вместо да ни влачи през 104567876 страници войни хора+джуджета+елфи vs тролове+орки+ъндеди, огромен и интересен свят, толкова много герои, вкарването в употреба на дори едно познато име или термин от друга така добре известна поредица като Хрониките на Амбър, е направо непростимо. Да оставим настрана лабиринтите, макар да не съм убедена, че в Хрониките не е използвана същата дума, така де не съм чела Хрониките на английски и не знам дали и там не е warren, но Логрос и Колода карти. Ае, карай, ти дори не искаш да помислиш върху това, което казвам, камо ли да очаквам да ме разбереш.
За пореден път казвам, че мнението ми е изградено само върху Лунните градини.
Но наистина, да приключваме вече, повече нямам какво да кажа. Приеми, че съм още един фен, спечелен за каузата "Малазан". Тва е достатъчно.
pulled out

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 12, 2005 2:57 pm

В Амбър е "pattern" и честно казано между двете няма АБСОЛЮТНО нищо общо. В Амбър също е "Logrus", а не "Logros" и не мисля, че точно пък това съвпадение на имена е по какъвто и да е начин проблем, а чак пък и "непростимо"...

Колкото до Колодата Карти, идеята е още от Древна Индия и ко, не бих казал, че Зелазни я е въвел пръв, а и при него картите са със съвсем друга функция - там те са връзка с членовете на кралското семейство и са направени специално и единствено точно за тези хора.

Декът в Малазан представя пантеона и в него се проявяват събитията в настоящето и бъдещето, които касаят асцендентите. Там картите не представят строго хора, а по-скоро представят позиции в пантеона, които в един или друг момент са заемани от различни лица.

Като цяло, не мисля, че тези неща са каквито и да е заемки от Зелазни, а и не мисля, че дори да бяха, това представлява някакъв проблем ;)
This is it. Ground zero.