Точно това е идеята - светът е предимно алтернатива на ренесансова Европа, а не на САЩ или Англия, та основата на името е френска.Claymore47_Fen wrote:все пак Жан е френско.
В аудиокнигите на английски също е Жан (или по-скоро Жон).
Moderator: Moridin
Точно това е идеята - светът е предимно алтернатива на ренесансова Европа, а не на САЩ или Англия, та основата на името е френска.Claymore47_Fen wrote:все пак Жан е френско.
Извинявай, но с какво това мнение е по-обективно от ревютата и оценките в сайта? Естествено, че ревюто е субективно. Всяко такова е, включително и горното мнение. Добре е да си подбираш малко по-обмислено думите. Иначе, аз също имам поне четирима познати, които са чели книгата и са я разбрали (доколкото всеки си преценява, че е разбрал нещо за себе си, разбира се), че дори са й се изкефили зверски. И Одисей малко хора я разбират, не й пречи да е най-възвеличаваната книга на 20 век сред академичните среди. Пергаментът и Мастилото наистина са много трудни книги, които изискват много повече дори от средностатическия "сложен" роман. Това не значи, че проблемът не е в твоя телевизор, независимо дали си говорим за познания, опит, търпение, вкус, настроение и прочие.Dante wrote:Пичове, не издържах Пегаментът, сори. Тази 10-ка в сайта е адски подвежаща и твърде субективна. Книгата не е лоша, ама пича да ме извинява, 500 страници прочетох и нищо не разбрах. Каквито и да са литературните качества на даден роман, когато четеш и си нямаш представа какво става, просто не виждам смисъл да продължавам да чета. И съм сигурен, че проблемът не е в моят телевизор. Бяхме се събрали аз, Дриган от форума и двама пича, които продават на варненския Славейков и са от шадоуденс школата, така да се каже и си приказваме за фентъзи. Единственият от нас, който беше успял да се пребори с романа се оказа Дриган и то с адски много мъки. А всички сме бойно калено фантастични фенове, със стотици книги зад гърба си, нали. Нито един обаче не успя да каже ласкава дума. Много ме е яд на тази книга, защото е можело да стане нещо велико, но уви, сега ще се хареса на единици.
Чел съм го, пича кефи много. Пък и може да съм от онези които са харесали книгата му без да разбират всичко което става,той беше написал че имал и такъв фен който му писал.Roland wrote:Няма значение кой колко книги е прочел, предвид, че такава книга досега не е имало в жанра. Препоръчвам горещо да прочетете интервюто на Дънкан в списанието преди да подхванете книгите. Дава много добра перспектива. Иначе въпросът е до обща култура, не до опит в конкретен жанр.
Когато започнах книгата се бях настроил да чета нещо подобно. И нямах никакви проблеми. Всъщност романът въобще не ми се стори труден за четене. Първите 2-3 дена бях прочел около 400 страници и това по учебно време. Много ми хареса стила, адски ме кефеше всъщност в началото, както съм споделил в предишните коментари. Само дето по едно време имаше толкова много сюжетни и времеви линии, че въпреки внимателното четене тотално изпуснах влака, което ме подразни и понахейти тука, щото книгата не е от най-евтините, нали. Не виждам проблем с общата култура и трудни стил, защото както казах, самото четене не беше тегаво за мен, дори до към средата напълно споделях мнениято ти. Само дето как се получи така, че от всичките ми познати един не успя да ми обясни какво става в книгата? Ти би ли ми обяснил с един спойл сюжета на първата част, да видя дали предположенията ми за историята поне са били вярни.Random wrote:Извинявай, но с какво това мнение е по-обективно от ревютата и оценките в сайта? Естествено, че ревюто е субективно. Всяко такова е, включително и горното мнение. Добре е да си подбираш малко по-обмислено думите. Иначе, аз също имам поне четирима познати, които са чели книгата и са я разбрали (доколкото всеки си преценява, че е разбрал нещо за себе си, разбира се), че дори са й се изкефили зверски. И Одисей малко хора я разбират, не й пречи да е най-възвеличаваната книга на 20 век сред академичните среди. Пергаментът и Мастилото наистина са много трудни книги, които изискват много повече дори от средностатическия "сложен" роман. Това не значи, че проблемът не е в твоя телевизор, независимо дали си говорим за познания, опит, търпение, вкус, настроение и прочие.Dante wrote:Пичове, не издържах Пегаментът, сори. Тази 10-ка в сайта е адски подвежаща и твърде субективна. Книгата не е лоша, ама пича да ме извинява, 500 страници прочетох и нищо не разбрах. Каквито и да са литературните качества на даден роман, когато четеш и си нямаш представа какво става, просто не виждам смисъл да продължавам да чета. И съм сигурен, че проблемът не е в моят телевизор. Бяхме се събрали аз, Дриган от форума и двама пича, които продават на варненския Славейков и са от шадоуденс школата, така да се каже и си приказваме за фентъзи. Единственият от нас, който беше успял да се пребори с романа се оказа Дриган и то с адски много мъки. А всички сме бойно калено фантастични фенове, със стотици книги зад гърба си, нали. Нито един обаче не успя да каже ласкава дума. Много ме е яд на тази книга, защото е можело да стане нещо велико, но уви, сега ще се хареса на единици.
Users browsing this forum: No registered users and 6 guests