Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Dec 11, 2010 1:49 pm

Morwen wrote:Ако трябва да се върви към максимална ефективност, то трябва да се спестят и нещата, за които се казва 10х:)
И естествено, че зависи, просто вече е под път и над път.
Тва жените много говорите и без тва ;р

Учени изчислиха: жените говорят 3 пъти повече

Изследване, извършено от британски учени, показва, че жените говорят три пъти повече от мъжете. Представителките на нежния пол произнасят по около 20 хил. думи на ден, а тези на силния с 13 хил. по-малко, съобщи в. "Дейли мейл".

В книгата "The Female Mind" ("Женският мозък") на психиатърката Луан Бризендайн се твърди, че причина за по-голямата бъбривост на жените са вродените различия между мъжкия и женския мозък. Според изследването в женския мозък за речевите функции отговарят повече клетки, отколкото в мъжкия. Но това не е всичко. Самият акт на говорене предизвиква отделяне на хормони в мозъка на жените, които им дават усещане, подобно на изпитваното от наркомани, получили дозата си наркотик.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Dec 11, 2010 2:29 pm

Псевдонаучната статийка щеше да има някакво значение, ако говорехме за мъже и жени или за бъбрене, но пък ние не... :roll:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Dec 11, 2010 2:41 pm

к.
„Dim dam talélam vacarme
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Dec 13, 2010 8:47 am

Ей разгеле снежец стабилен, да видя за колко часа ще стигна до работа днес... ма поне красивичко.
„Dim dam talélam vacarme
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Dec 13, 2010 9:56 am

Тука няма сняг! Дискриминация
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Vash
Paragon

Post by Vash » Mon Dec 13, 2010 11:45 am

Затънал съм в учение :(. Толкова ми е тъжно, че ще си позволя да пусна още едно тъжно смайли :(.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Dec 14, 2010 6:48 pm

А аз напоследък супер съм се зарибил по българска история и по-точно от кого произлизаме. Поизчетох Уикипедия за всякаква информация свързана с прабългарите, взех си сега и книжка-две по въпроса. Не по-малко ми е интересен и въпросът със славяните и траките, още повече в светлината на онова изследване, че генотипът ни е силно повлиян от последните (ок. 43%) и удобният факт, че почти всички техни останки се намират на наша територия, а няколкото езически обичая, които пазим, вероятно също идат от тях.

Супер съм зарибен! От езици, митология и етногенезис най-вече. :mrgreen:

Вкратце, всичко това разбира се е част от плана ми за изтупването от праха на българската идентичност и за осигуряването на мощно туристическо богатство.

Да, Морв, знам че не трябвало да се хвалим с някви преди нас на тая земя, но понеже темата е за споделяне... :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Dec 14, 2010 9:52 pm

Според Капка Сидерова българите са потомци на лемуро-атлантите, а Мона Лиза е жрец на Хермес Трисмегист, който най-вероятно е Орфей. Но дори Орфей да не е Хермес Трисмегист, е бил в Египет докато Бог е раздавал Божиите заповеди и няма начин да не му е дал и на него Кивот. И после, както много добре се разбира от Бакхус на да Винчи, Кивотът е заровен в Странджа-Сакар, още повече, че има древноегипетски бог със соколска глава, наречен Сокар. И това е причина Людмила Живкова да се спомине заедно с още сума ти народ, дето се изпонаразболял от "проклятието на фараона".
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue Dec 14, 2010 10:19 pm

Marfa wrote:Според Капка Сидерова българите са потомци на лемуро-атлантите, а Мона Лиза е жрец на Хермес Трисмегист, който най-вероятно е Орфей. Но дори Орфей да не е Хермес Трисмегист, е бил в Египет докато Бог е раздавал Божиите заповеди и няма начин да не му е дал и на него Кивот. И после, както много добре се разбира от Бакхус на да Винчи, Кивотът е заровен в Странджа-Сакар, още повече, че има древноегипетски бог със соколска глава, наречен Сокар. И това е причина Людмила Живкова да се спомине заедно с още сума ти народ, дето се изпонаразболял от "проклятието на фараона".
Капка безусловно е права. Връзката Орфей - Хермес Трисмегистос е малко спорна, но иначе кивотът е локализиран, а за Волен няма никакво съмнение, че е лемур.
Моридин, вярвам, че подбираш смислена литература по темата, все пак :wink:
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Tue Dec 14, 2010 10:50 pm

Interpreter wrote: а за Волен няма никакво съмнение, че е лемур.
:lol: :lol: :lol:
VMITW!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Dec 15, 2010 12:44 am

Е, сигурно е интересно, има цял институт по тракология... (но продължава да е мижава основа за хвалба).
Бтв, по къв начин е изчислено това с генотипа?
I don't wanna die

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Dec 15, 2010 1:24 am

Ми гледат в генотипа на даден човек специфични гени и алели, които са характерни за определена група (т.е. намират ги изобилно в нейни представители) - еди кви си славяни, еди кви си северни племена, еди кви си траки. Така могат да дадат информация и за това как са се преселвали народите през вековете и т.н.
Ние се водим със средиземноморски генотип, който е генотипа на местното население на Балканите - траки и т.н. Имаме малко славянски гени (много по-малко от средиземноморските), малко тюркски, да оправдаят легендите за хан Аспарух и така. Оттук-насетне Валерий да отговаря, че му е в специалността това. Аз наскоро четох хипотези за това, че славянския език е всъщност тракийски, който славяните после са взели от нас (наложил се е с кирилицата), така че никъв славянски не говорим всъщност. Ама не знам доколко са верни тия хипотези, щото си нямам хабер от славянска лингвистика и не знам доколко са ни общи езиците с тия на най-северните славяни примерно.

Изобщо кой кого как кога и къде е ебал все още не е много ясно...

Жоро и аз съм фенка на тия неща. Ето ти един готин сайт за славянска и българска митология:
http://mythology.tribak2007.com/bulgaria-history.htm
Не знам доколко е смислен, нека Валерий се произнесе по въпроса - вероятно историческата част не е много правдоподобна, надявам се митологичната да е, щото аз нея гледам.

Не виждам що да не се гордеем с миналото си - носим гените на тия хора (т.е. изглеждаме като тях), говорим езика им, ядем храната им, празнуваме празниците им. Поизменили сме бая неща през годините, но си има и такива, които си остават в културата и духовността ни. Това, че сме оскотяли напоследък не значи че трябва да плюем на едно от малкото неща, които могат да ни покажат, че сме имали и по-добри моменти и че можем да сме по-добри.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Dec 15, 2010 2:09 am

Добре де, не е ли възможно така да стане объркване? Примерно за една група просто да не се знае какви са й повечето специфични гени, така че да не намират много, а всъщнот да е доста повлияна? Или две групи да имат еднакви?
I don't wanna die

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Dec 15, 2010 2:43 am

Еми не знам - не съм специалист и генетиката отдавна я забравих. Предполагам обаче, че си изследват разни доста специфични алели, които са изолирани в малък брой групи и са взели възможността за объркване предвид. То и това не е 100% точно и сигурно инфо, ама май може да се счита за по-точно от разни мъгляви лингвистични анализи и вадене на изводи по оскъдни супер субективни писмени източници от онова време.

Можеш да погледнеш в Уикипедия - там напоследък се намирва инфото за всяка нация кви гени има - може да има препратка към официалните резултати от генетичното изследване. Те споменават кои алели гледат - някви букви, цифри - нищо не ми говорят. И като ги съчетаят с бахти му и биологичната терминологията и работата отича. Така че съмърайзвам аз кво съм разбрала, пък то не е много...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Dec 15, 2010 9:51 am

Това беше един масивен проект, който тече от десителитие нейде и започна да дава резултати преди няколко години. В общи линии, без да съм много спец, идеята е, както каза Хриси, че специфични алели могат да се проследят и нещо повече - разминават се при различни групи хора, дивергирали в генетичното си развитие. Естествено не можем да сравним гените си с тези на траките, тъй като тяхното ДНК е отдавна мъртво, но можем да установим, че дадени гени се срещат в голяма концентрация на Балканския полуостров, и ние имаме много от тях, докато другите славянски народи, ги нямат, а ние нямаме техните. Това води до сравнително очевидния извод, че славянската кръв не е силна в нашата популация, въпреки че говорим техния език.

Лингвистичните изследвания бтв са доста съществени. Да не забравяме, че един от основните компоненти на дефиницията за народ е хора, които говорят на един език. Са и според мен пренасят вода от десет кладенеца и правят силно неоправдани допускания, но ако цялата лингивистична общност се е съгласила за нещо, то най-вероятно си е така.

Морви, малко ме вълнува доколко е повод за хвалба. Повод е обаче за масивни туристически приходи, което е същественото в случая. Не знам що си мислиш, че гнухявите китайски комуняги имат някъв по-голям повод да се гордеят с китайската стена. Ма дават ли пари туристите да я гледат? Дават. Можем ли с тия пари да спрем оскотяването? Можем.

А това, че ти не се зарибяваш от епика, ако ще да те пуснат насред битката за Рохан, е вече пети въпрос :mrgreen:
This is it. Ground zero.