Гръмотен ли е Балгърина ?
Moderator: Moridin
Хехе, пада храненене тука а ;р (направи разбор на тва)
Last edited by Xellos on Wed Nov 03, 2010 11:00 am, edited 1 time in total.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- Moridin
- Global Moderator
Ами първичният глагол е или несвършеното "ям", или свършеното "яда", като съдейки по трето лице и на двата ("яде"), по-скоро е вторият. Оттам "ям" е словообразувано леко неправилно (елизирало е д-то) с наставката "-ам" за несвършен вид (срв. "да изяда" - "изяждам", макар че "да изяда" в съвременния език е изместо от "да изям", което на свой ред е слообразувано от "ям" с представката за свършен вид "из-", още тук има двойно завъртане).Trip wrote:Ми да си беше редактирал поста, така че да няма скоба ва, па разясний след тва
Обратно при "яда"=>"ям", от второто, което е неправилна форма, но коренът й лъсва при "яде" в трето лице, интуитивно правим още едно завъртане към свършеност с леко изкуственото (вероятно и в речника го няма, но следва тенденцията за словообразуване и затова се е наложило в редки фразеологеми в езика) "ядна" с наставката за свършеност "-н-" (видима например в полягам=>да полег-н-а). Т.е. тук от оригиналния свършен вид чрез словообразуване до несвършен и обратно до свършен получаваме нещо като развален телефон.
Защо е станало така? По всяка вероятност защото много от формите на "ям" и "да яда" съвпадат в повечето времена (примерът от оригиналния ми пост беше с условното наклонение "бих ял"), човек чувства интуитивно, че формите на "да яда" не са му "достатъчно" свършени и допълнително словообразува до "да ядна" - естествено тази форма почти няма реално приложение, особено в нормалните индикативни времена, и ние прибягваме до нея - основно фразеологично - в по-особени времена, когато формите на "яда" по погрешка ни звучат несвършено (глаголът си е принципно неправилен, затова стават такива проблеми).
Бележка под линия: срвн. образуването на условно наклонение "бих ял" и за двата глагола, което принципно се извършва с минало деятелно причастие, но въпросното за глагола "ям" в други времена се превръща във варианта "ядял" (например. "той ядял с часове" - преизказно наклонение, но "той е ял с часове" - изявително наклонение, минало неопределено време). Интересно е, че свършеният глагол в сегашно време е запазил д-то ("яда"), но го губи в причастието, докато несвършеният в сегашно време го губи ("ям"), но го приема в особената форма на причастието си.
Езикът е щура работа

This is it. Ground zero.

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- tigermaster
- Elder God
http://forums.katehizis.com/index.php?a ... st&id=1674
Вижте тази картинка.
Вижте тази картинка.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен