Астрология

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Fri Oct 22, 2010 9:41 am

Morwen wrote:Значи, ако някой има качество съответстващо на зодията му, това е заради нея. Ако го няма е защото го е подтиснал. А ако човек от друга зодия го им, сигурно е щото го развил насила. Хубаво, но абсолютно недоказуемо. И не особено практично, след като не е гаранция за нищо.

Бтв, за трите ти примера - първите трима човека от съответните зодии, за които се сещам не просто не са такива, а са пълната противоположност на описанието.
Има известна разлика дали нещо ти е вродено, или си го развил насила. Насила развитото действа, само докато упражняваш съзнателно волята. В момента, който забравиш, моментално се връщаш на старата писта. А, че астрологията може би извъртяна работа, това наистина има шанс да е така. Все пак, тя се радва на интерес на много от членовете на МЕНСА, което означва, че ако е извъртяна, тя е много добре извъртяна.
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Oct 22, 2010 9:47 am

Разликата между твоето изказване и това на Делюжън е, че той критикува поста ти, а ти от един пост се чувстваш свободен да критикуваш интелекта му.

А това с МЕНСА първо не знам откъде го измисли, второ не знам какво доказва.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Tue Oct 26, 2010 12:58 pm

Morwen wrote:Разликата между твоето изказване и това на Делюжън е, че той критикува поста ти, а ти от един пост се чувстваш свободен да критикуваш интелекта му.

А това с МЕНСА първо не знам откъде го измисли, второ не знам какво доказва.
"Не знам дали разбираш какво ти казвам, разбираш ли?"

Според теб това какво е?

П.С. За Менса, показва, че не е гаранция, че си глупав, ако се занимаваш с астрология. Вяра в астрологията не е тъждествено на глупост.
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Oct 26, 2010 1:31 pm

Според мен е въпрос относно яснотата на комуникацията. Сериозно.

Както и да е. За МЕНСА-та реших, че ще забием в статистика колко процента от нобеловите лауреати и чистачките вярват или не вярват в астрология и щеше да е страшно.
Но ти си имал предвид, че вярата в астрология не е гаранция за глупост. Хубаво. Никой и не го е твърдял. Като минимум, не познавам теб, но за Амелия последното, което мога да кажа е, че е глупава. Но не обсъждаме хората вярващи в астрология, а самата астрология.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Oct 26, 2010 3:36 pm

Да но пък и Амелия не вярва особено в астрологията такава каквато е сега...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Wed Oct 27, 2010 12:19 am

Morwen wrote:Според мен е въпрос относно яснотата на комуникацията. Сериозно.

Както и да е. За МЕНСА-та реших, че ще забием в статистика колко процента от нобеловите лауреати и чистачките вярват или не вярват в астрология и щеше да е страшно.
Но ти си имал предвид, че вярата в астрология не е гаранция за глупост. Хубаво. Никой и не го е твърдял. Като минимум, не познавам теб, но за Амелия последното, което мога да кажа е, че е глупава. Но не обсъждаме хората вярващи в астрология, а самата астрология.
За първата част - аз не го разбрах така, разбрах го като менторски тон, който никой с IQ под 180 не може да ми държи без да му отговоря. Много твърдо вярвам в равнопоставените отношения между хората, като изключим тези от първия промил, разбира се.

Ако наистина е било както казваш, готов съм да се извиня. Не ми е приятно да се карам с никого, особено с хора, които уважавам, доколкото ги познавам от постовете им и с които искам да общувам.

За астрологията - има разни психологически теории защо толкова добре съвпада с желанието на хората да се идентифицират (колективно несъзнавано, архетипи, символи и т.н. - тук някой експерт може да се изкаже по въпроса), което би обяснило и защо има успех сред по - добрите по идентификация, вместо да я посрещат с повече скептицизъм. Това при предположението, че не е вярна в основата си. Има толкова резонанс в идеите за кардинални кръст, неподвижния и подвижния, в елементите, в циклите, които се развиват, дори нумерология в аспектите (нехармоничните ъгли, редуциращи се до 9 - 45, 90, 135 и 180 градуса), как да не повярваш. Дори героите в Махалото повярваха накрая в подобна система от символи.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 27, 2010 9:59 am

не мисля, че има нещо общо с колективното несъзнавано и с архетипите, по-скоро психологическата част на проблема е въпрос на confirmation bias.
This is it. Ground zero.

Jen
Paragon

Post by Jen » Fri Oct 29, 2010 1:55 pm

raylight wrote: Дори героите в Махалото повярваха накрая в подобна система от символи.
e то точно в Махалото е толкова дълбоко иронично това. Нали там беше, дето доказаха вселенската значимост на един павилион за вестници. А и имаше някакъв пънчлайн - "да измисляш бясно, безумно да измисляш..." :)
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Nov 01, 2010 9:47 am

This is it. Ground zero.