Има известна разлика дали нещо ти е вродено, или си го развил насила. Насила развитото действа, само докато упражняваш съзнателно волята. В момента, който забравиш, моментално се връщаш на старата писта. А, че астрологията може би извъртяна работа, това наистина има шанс да е така. Все пак, тя се радва на интерес на много от членовете на МЕНСА, което означва, че ако е извъртяна, тя е много добре извъртяна.Morwen wrote:Значи, ако някой има качество съответстващо на зодията му, това е заради нея. Ако го няма е защото го е подтиснал. А ако човек от друга зодия го им, сигурно е щото го развил насила. Хубаво, но абсолютно недоказуемо. И не особено практично, след като не е гаранция за нищо.
Бтв, за трите ти примера - първите трима човека от съответните зодии, за които се сещам не просто не са такива, а са пълната противоположност на описанието.
Астрология
Moderator: Moridin
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.
"Не знам дали разбираш какво ти казвам, разбираш ли?"Morwen wrote:Разликата между твоето изказване и това на Делюжън е, че той критикува поста ти, а ти от един пост се чувстваш свободен да критикуваш интелекта му.
А това с МЕНСА първо не знам откъде го измисли, второ не знам какво доказва.
Според теб това какво е?
П.С. За Менса, показва, че не е гаранция, че си глупав, ако се занимаваш с астрология. Вяра в астрологията не е тъждествено на глупост.
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.
Според мен е въпрос относно яснотата на комуникацията. Сериозно.
Както и да е. За МЕНСА-та реших, че ще забием в статистика колко процента от нобеловите лауреати и чистачките вярват или не вярват в астрология и щеше да е страшно.
Но ти си имал предвид, че вярата в астрология не е гаранция за глупост. Хубаво. Никой и не го е твърдял. Като минимум, не познавам теб, но за Амелия последното, което мога да кажа е, че е глупава. Но не обсъждаме хората вярващи в астрология, а самата астрология.
Както и да е. За МЕНСА-та реших, че ще забием в статистика колко процента от нобеловите лауреати и чистачките вярват или не вярват в астрология и щеше да е страшно.
Но ти си имал предвид, че вярата в астрология не е гаранция за глупост. Хубаво. Никой и не го е твърдял. Като минимум, не познавам теб, но за Амелия последното, което мога да кажа е, че е глупава. Но не обсъждаме хората вярващи в астрология, а самата астрология.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
За първата част - аз не го разбрах така, разбрах го като менторски тон, който никой с IQ под 180 не може да ми държи без да му отговоря. Много твърдо вярвам в равнопоставените отношения между хората, като изключим тези от първия промил, разбира се.Morwen wrote:Според мен е въпрос относно яснотата на комуникацията. Сериозно.
Ако наистина е било както казваш, готов съм да се извиня. Не ми е приятно да се карам с никого, особено с хора, които уважавам, доколкото ги познавам от постовете им и с които искам да общувам.
За астрологията - има разни психологически теории защо толкова добре съвпада с желанието на хората да се идентифицират (колективно несъзнавано, архетипи, символи и т.н. - тук някой експерт може да се изкаже по въпроса), което би обяснило и защо има успех сред по - добрите по идентификация, вместо да я посрещат с повече скептицизъм. Това при предположението, че не е вярна в основата си. Има толкова резонанс в идеите за кардинални кръст, неподвижния и подвижния, в елементите, в циклите, които се развиват, дори нумерология в аспектите (нехармоничните ъгли, редуциращи се до 9 - 45, 90, 135 и 180 градуса), как да не повярваш. Дори героите в Махалото повярваха накрая в подобна система от символи.
e то точно в Махалото е толкова дълбоко иронично това. Нали там беше, дето доказаха вселенската значимост на един павилион за вестници. А и имаше някакъв пънчлайн - "да измисляш бясно, безумно да измисляш..."raylight wrote: Дори героите в Махалото повярваха накрая в подобна система от символи.

If I never meet you in this life, let me feel the lack.