Споделете пак
Moderator: Moridin
Казусът се разреши благополучно. Накратко - фирма X ми възлага да свърша разни работи, аз ги правя, пускам фактура, те ми плащат.
Но понеже фирмата е извън България и в Европейския съюз, не начислявам ДДС. Съответно държавата има да ми възстановява към 70 лева за тримесечието. И трябваше да представям поръчки, да обяснявам защо няма и не може да има приемопредавателни протоколи и че щом са ми платили, значи са приели работата ми. Като дори бе заявено на счетоводителката, че имало опасност операциите да не бъде признати за вътреобщностни доставки.
Всичко това е напълно в правомощията на НАП и донякъде е разбираемо, ама само донякъде. Между другото, счетоводителката обясняваше за някакви други свои клиенти, чиято дейност била изготвяне на чертежи за възложител извън страната, като те, естествено, се прехвърлят изцяло като файлове. Та от тази фирма искали да носят чертежи в НАП, за да се види каква работа извършват.
В крайна сметка вчера си взех акта за възстановяване на ДДС, така че всичко е наред.
Но понеже фирмата е извън България и в Европейския съюз, не начислявам ДДС. Съответно държавата има да ми възстановява към 70 лева за тримесечието. И трябваше да представям поръчки, да обяснявам защо няма и не може да има приемопредавателни протоколи и че щом са ми платили, значи са приели работата ми. Като дори бе заявено на счетоводителката, че имало опасност операциите да не бъде признати за вътреобщностни доставки.
Всичко това е напълно в правомощията на НАП и донякъде е разбираемо, ама само донякъде. Между другото, счетоводителката обясняваше за някакви други свои клиенти, чиято дейност била изготвяне на чертежи за възложител извън страната, като те, естествено, се прехвърлят изцяло като файлове. Та от тази фирма искали да носят чертежи в НАП, за да се види каква работа извършват.
В крайна сметка вчера си взех акта за възстановяване на ДДС, така че всичко е наред.
- RRSunknown
- Elder God
AAAAAAAAAAAAAAAAAA, Еon ни отрязаха главата - 330 волта два часа , целия блок поне 300 апартамента, барабар с десетината магазина отдолу почти всичко електронно е заминало - бяла техника, климатици, лампи - всичко. Успях да си спася компютъра , сървъра и телефонната централа но колегите докато се усетят защо пращят ламптите и край - 6 компютъра си заминаха. Дано само хардовете с документацията да са останали. Ще ги зарадвам като дойдат че докато нямаше ток останах само аз в офиса.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Уф, дано да не сте изгубили твърде много данни
А ако сте (пък и да не сте), може би е време някой на по-високо ниво да се замисли над смисъла на фразата "off-site backup". Преди няколко години една международна сертифицираща организация беше дала на един от най-големите български доставчици на Интернет мнение, в което общо-взето се казваше "Браво, момчета, всичко правите съвсем както трябва, ама не можем да ви дадем сертификат за идеалност, защото нямате off-site backups, а те са задължителни, затова ви пишем почти идеални."
Но, да, 330 волта за повече от десетина милисекунди не е човешко... а и за десетина милисекунди е силно дразнещо.

Но, да, 330 волта за повече от десетина милисекунди не е човешко... а и за десетина милисекунди е силно дразнещо.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- RRSunknown
- Elder God
Данните си стоят (там има бекъпи) - хардуера - не.
б.т.в. говорим за изключени уреди - само факта че кабела им е бил в захранването е бил достатъчен.
Точно до нас има огранителна фирма която е загубила всички демонстрационни камери, DVR устройства и охранителна техника - щетите са за над 100 000 лева . Изобщо пълно дърво.
Не само ще ги съдим - ще ги съдят 7-8 фирми и 300 човека
горе по-блока климатиците и хладилници са горели като пуканки. Даже преди малко дойде пожарната да гаси пожари.
б.т.в. говорим за изключени уреди - само факта че кабела им е бил в захранването е бил достатъчен.
Точно до нас има огранителна фирма която е загубила всички демонстрационни камери, DVR устройства и охранителна техника - щетите са за над 100 000 лева . Изобщо пълно дърво.
Не само ще ги съдим - ще ги съдят 7-8 фирми и 300 човека
горе по-блока климатиците и хладилници са горели като пуканки. Даже преди малко дойде пожарната да гаси пожари.
Last edited by RRSunknown on Thu Oct 21, 2010 5:23 pm, edited 1 time in total.
Миналата година поради авария на едни клиенти им се случи нещо подобно - вместо 220 волта в мрежата им идва междуфазно напрежение 380 волта. Бяха изгърмели три захранвания на общо може би 15 компютъра. Друг е въпросът, че това вероятно не е продължило дълго.
Ако захранването е що-годе нормално, няма да има поражения зад него. За жалост някои доста стари са проектирани калпаво и при повреда могат да пропуснат високото напрежение навътре. В нашия случай единствено захранванията бяха изгорели, останалото беше наред.
А това с камерите ми се вижда малко странно - те нямат собствено захранване, а ползват допълнителни захранващи блокове. Така че не би трябвало самите камери да се повредят. Вече ако захранванията им са като гореспоменатите и прехвърлят високото напрежение, това е друг въпрос.
Между другото, какъв е този блок с 300 апартамента - трябва да има някъде към 12 входа?
Ако захранването е що-годе нормално, няма да има поражения зад него. За жалост някои доста стари са проектирани калпаво и при повреда могат да пропуснат високото напрежение навътре. В нашия случай единствено захранванията бяха изгорели, останалото беше наред.
А това с камерите ми се вижда малко странно - те нямат собствено захранване, а ползват допълнителни захранващи блокове. Така че не би трябвало самите камери да се повредят. Вече ако захранванията им са като гореспоменатите и прехвърлят високото напрежение, това е друг въпрос.
Между другото, какъв е този блок с 300 апартамента - трябва да има някъде към 12 входа?
- RRSunknown
- Elder God
Оф, разбирам те напълно!
И ние го имахме тук по-миналата година. И да, пак ЕОн, дано да ги такова локомотив!
Значи, няколко минути само продължи. Ние конкретно имахме късмет, че бушоните ни удържаха, но в целия тараф работата беше страшна. Имаше апартаменти, в които не остана и един здрав електроуред, ако не броим миксерите. След това хората масово заведоха дела, но по последна информация още се точат без изгледи за скорошно разрешаване.

Частен монопол без ефективен надзор от страна на държавата, много ясно, че ще си правят каквото искат. Нито можеш да идеш на друг доставчик на ток, нито да ги осъдиш бързо, нито оплакванията до регулаторните органи имат ефект.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
- RRSunknown
- Elder God