Гледано напоследък, Part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

TheGrimReaper
Sorcerer

Post by TheGrimReaper » Tue Oct 05, 2010 12:55 pm

Благодарение на факта, че съм безработен ми се удава възможност да гледам повече филми от обикновено и ето ги и последните представители:

Predators - май видях завръщане към корените на поредицата, след ужасяващо простите два филма за живота и съвокупленията на Пришълци и Хищници, този беше пропит със зеленина и познатите елементи от първия филм - елиминирай враговете от извънземен произход, оцелей и този път се върни на родната планета.

Между другото хубава планета бяха избрали, имаше интересна флора и фауна, хубав фон, на места картините бяха малко по-тъмни, но все пак различавах какво се случва на екрана Хищниците не ме изненадаха с нещо по-различно, само дето този път разбрах, че има някаква градация в тяхната раса, и стана ясно, че по-големите са баш големците :)

Героите не дразнеха (мисля си само, че Лорънс Фишбърн беше закърпен към сюжета, а уж биолога толкова смешен, макар и след признанието че е убиец-психопат), умираха през определен интервал и като цяло си изпълниха предназначението.

Сюжета беше опростен максимално, на кой му трябват философски притчи, когато трябва да се млатиш с извънземен вид, наблъскан със смъртоносни джаджи, на непозната планета и на всичкото отгоре да намериш начин да се прибереш на Земята - предполагам, че в продължението ще стане ясно :D

На моменти даже различих специфичните звукови ефекти, които пробладаваха в първата част - и имаше отново унищожение на дъждовни тропически гори с огнева мощ :D

Филмът ми хареса и се надявам продължението да не бъде много малоумно :P

7.5/10

http://www.imdb.com/title/tt1424381/

Under the Mountain - евтино филмче за неволите на две деца (братче и сестриче), котио след трагичната смърт на тяхната майка отиват на гости при леля си, живееща на един от новозеландските острови и там се запознават със странен тип, владеещ самозапалването, който се оказва нещо като магьосник, борещ се срещу дебилно изглеждащи същества, завладяни от идеята да събудят нещо много страшно от земните недра (наречено Гаргантюа) и естествено да унищожи земята.

Цялото оръжие срещу тази организирана банда се оказаха два гладки речни камъка, които светеха като нощни лампи и естествено убиваха лошите, приличащи на сепии, противници.

Бледо и измъчено уж фентъзи приключение, което разчита на красивите пейзажи и героя на Сам Нийл да вдъхнат малко живец. уви, при мен живеца се изчерпа някъде към 40-та минута и после само гледах вяло и без интерес, случващото се на телевизора...

Може би самия филм е правен за телевизионно излъчване, защото на такова ми приличаше, ефектите не бяха внушителни, а по-скоро пестеливо направени, нямаше някакъв по-интересен сюжет, самия филм ми приличаше на изсъхнал клон - крехък и напукан, сбръчкан и немощен...

3/10

http://www.imdb.com/title/tt1275861/

Ocean Heaven - не знам откъде да започна с този филм, само факта че четири пъти сълзите се търкаляха по бузите ми докато го гледах, показва колко много ми е въздействал този филм...

Един такъв обикновен, простичък филм за живота, смъртта, взаимоотношенията между хората, недоизказаните истини, болките които таим в себе си, всичко онова което не сме направили, и всичко онова което ще оставим зад себе си, малките радости, големите тъжни моменти, самотата, отчуждението, безсилието, надеждата и изкуплението...

Май се оказа доста усложнен филм след всичко което изписах - ще започна малко по-отдалеч, защото се надявам така да ме разберете по-добре - дам объркано го написах, но какво да се прави, то такива хора има :oops:

Обикновенно името на Джет Ли го свързвам с Shaolin Temple, Fist of Legend, Once upon a time in China, The Tai-chi Master, My father is a hero, Fearless, Warlords и много други филми от подобна тематика, някъде около последните два Джет Ли успя да загатне за своя талант като драмтичен актьор, а не само като раздавач на тупалки...

После пак се заредиха познати филми, докато не попаднах на един трейлър, където видях Джет Ли в един обикновен светлосин костюм и очила с диоптър седящ в лодка до момче с бял пуловер махащо безгрижно към слънцето, краката им бяха завързани към тежест. Джет Ли се обърна към момчето и каза: "Сине, време е да тръгваме", на което момчето отговори: "Време е да тръгваме" и двамата скочиха във водата.

Намерих горепосочения филм и го пуснах - началния кадър беше точно този от трейлъра...

Сюжета се звърта около баща (г-н Уан) и син (Дафу), бащата е в последна фаза на рак на черния дроб, сина е аутист - докато героят на Джет ли брои оставащите му месеци живот, той напряга всичките си сили за да научи сина си на най-елементарните действия в живота - да си сготви, да научи маршрута на автобуса, да разпознава банкнотите, да се съблича сам, всяко едно от тези действия е част от едно трудно изкачване към опознаването на Дафу на околния свят.

Има и една тънка любовна история по съседски, тя така и не узрява напълно до края на филма, но привързаността между дваматае описана доста красноречиво, макар и без много думи или действия...

Доста тъга имаше, но се забелязваха и моменти на надежда и красиви лица, връзката между Дафу и морето, неговото търсене, научаването на толкова много нови неща, вниманието към него от страна на девойчето от местния цирк, дребни части от голямата картина на обичта между баща и син, техните игри, тревоги и предизвикателства.

Джет Ли прави изключителна роля, дори по-силна драматично от тази на Джеки Чан в "Shinjuku Incident", пресъздаде образа на отруден и обикновен човек, болен от неизлечима болест с необходимата доза достоверност и съпричастност към проблемите на сина си, понякога от безсилие придаваше на своето мълчание огромна тежест и буквално се опитваше да смаже самият себе си, заради факта че ще остави сина си сам сред толкова много трудности.

Тежък филм, определено излъчващ състрадание и мъка, но същевременно и малко надежда и радост, не знаех как самия Джет Ли се е впуснал в такава рискована роля за самия него (из коментари в тракери попаднах на не едно мнение от сорта на: "Какви са тия драми бе, Джет Ли и ритници, а не такива сополиви истории!"), но истината е, че филмът е много силен, много истински и много тъжен...

Интересна подробност - самият Джет Ли е пожелал да се снима в този филм без финансова страна на нещата, в едно интервю към филма той казва, че "ако повече хора чрез този филм, разберат проблемите на аутистите в Китай и се създадат специализирани заведения за да им се помогне, аз ще съм много щастлив", освен това при малко повече ровене от моя страна се оказа, че самия Джет Ли има племенник аутист и това допълнително го е мотивирали да се снима в този нетипичен за него филм...

Ако се решите да го гледате, го направете, ако сметнете че не ви допада като описание, недейте, но за мен този филм заслужава да се види, дори и от противници на азиатското кино :D

10/10 (без да се замислям)

http://www.imdb.com/title/tt1498858/

А сега ще ви върна малко назад с няколко ретро филма:

Bloodsport - като се замисля колко отдавна го гледах и се дивяхме с приятелчетата на Боло Юн и Жан Клод, които се биеха на "кумите" и всичко беше "уау, баси мускулите и малеее как му разби кофата", на сегашно четене се видя, че съм си рафинирал вкусовете и сега тези сцени провокираха само смях у мен, да не говоря за дървената бойна хореография, но тогава властваха такива представители плюс вездесъщите филми за нинджи :)

Имаше една лека носталгия по това заглавие, и даже ми се постопли олд скул сърчицето, но иначе колкото и култов да е бил преди, за мен магията беше трансформирана в нещо друго :)

Но момента когато Боло си друсаше гърдите е умопомрачително кретенски :lol:

Имаше дебилска музичка, познатите разтегнати крака на ван Дам, много кадри на забавен каданс с хвърчащи пръски пот и задължителните викове - вече наистина не ги правят така :P

Заради доброто старо време 6/10

http://www.imdb.com/title/tt0092675/

Speed - оставям настрана безумно глупавото продължение, но този филм е доста добър представител на жанра екшън откъдето и да го погледна, имаме напрежение, експлозии, преследване из цял град, лошия си взима накрая :)

Стар филм, но направен по каноните на жанра - Сандра Бълок е доста апетитна засукана девойка, Кеану Рийвс преди Нео култа е също приличен герой, музиката е на място, сцените са добре направени, идеята за автобуса е много добре реализирана, имаше и малко отмъщение, но в крайна сметка - филм направен с достатъчна доза адреналин и неангажиращ - защо по дяволите продължението трябваше е да е толкова малоумно реализирано...

10/10

http://www.imdb.com/title/tt0111257/

За капак изгледах и Double Team - пак ван Дам, само че този път и Денис Родмън се появи в нещо, което се опитваше да подражава на хонконгските екшъни (на места имаше прилична хореография), но не успява - въпреки, че режисьора е известния Tsui Hark, тук нещо са объркали работата, единственото свежо нещо беше Мики Рурк, но умря по доста тъп начин, даже имаше и драматизъм в цялата тази работа :)

Дървени реплики, клишета отвсякъде, като изключа бягството от Колонията и една сцена в хотелската стая, другото е напълно забравимо, но го гледах заради предимно заради носталгията и да видя дали ще ми подейства както преди :D

Но все пак в сравнение с "Street Fighter" този филм е напълно преглъщаем :lol:

6/10

http://www.imdb.com/title/tt0119013/

П.П. @Гибли: Благодаря за мнението и се надявам сега да са по-четливи и разграничени :) Поздрави :)
Last edited by TheGrimReaper on Tue Oct 05, 2010 11:11 pm, edited 1 time in total.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Oct 05, 2010 1:17 pm

Значи преди известно време гледахме Яж, моли се и обичай и Ченгета в резерв.

Яж, моли се и обичай е много позитивен и жизнеутвърждаващ. Отнася се за жена, на която целият й живот се скапва набързо и тя решава да си вземе година почивка и да попътува, та дано стане наясно със себе си. Но все пак (не знам дали заради трудности с предаването на книгата на филм) бях разочарована от купешката психология и наливането на мъдрост с фуния в края на филма. В смисъл, дилемата на героинята в края на филма беше представена толкова опростено, че приличаше на абсолютна патка, която просто капризничи. Пък сигурно не това е било идеята.

Ченгета в резерв е от онези комедии, които са били предвидени да са кретенски, но това не ги спасява от факта, че са невероятно кретенски. То бива, бива, ама чак толкова...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Oct 05, 2010 3:32 pm

"Wild Target". Значи, смях се с глас през практически целия филм. Гледам, че с доста хора това не се е получило, обаче с мен сработи. Много добре при това.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Oct 05, 2010 9:58 pm

TheGrimReaper wrote:Благодарение на факта, че съм безработен ми се удава възможност да гледам повече филми от обикновено и ето ги и последните представители
Една молба - разграничавай по някакъв начин заглавията на филмите. Така просто не се различават, а на мен са ми интересни коментарите ти :)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Tue Oct 05, 2010 10:29 pm

Morwen wrote:
Ченгета в резерв е от онези комедии, които са били предвидени да са кретенски, но това не ги спасява от факта, че са невероятно кретенски. То бива, бива, ама чак толкова...
На това нещо всички 'смешни' моменти се намираха в трейлъра като за капак. :neutral:
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 08, 2010 8:43 pm

Let Me In. Подчертано ми хареса повече от оригинала. В общи линии го следва дословно, но за разлика от него, тук имаш реална емоционална връзка с героите. И нямам предвид, че е мелодраматичен, а просто че не е всичко някаква шведска застиналост и безизразност. Иначе гадостите са гадни, бруталността е брутална и силно дистърбинг подтекстът е силно дистърбинг, като това доколко искрена е Аби е доста по-засилено, отколкото беше в предходния филм. Много кефи. Много. Жалко, че май дори бюджета няма да си изплати, ама той е силно не-масов с тая история :/
And you can't dance with a devil on your back...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Oct 09, 2010 8:53 pm

Roland wrote:Let Me In. Подчертано ми хареса повече от оригинала. В общи линии го следва дословно, но за разлика от него, тук имаш реална емоционална връзка с героите. И нямам предвид, че е мелодраматичен, а просто че не е всичко някаква шведска застиналост и безизразност. Иначе гадостите са гадни, бруталността е брутална и силно дистърбинг подтекстът е силно дистърбинг, като това доколко искрена е Аби е доста по-засилено, отколкото беше в предходния филм. Много кефи. Много. Жалко, че май дори бюджета няма да си изплати, ама той е силно не-масов с тая история :/
И ревю...
And you can't dance with a devil on your back...

TheGrimReaper
Sorcerer

Post by TheGrimReaper » Thu Oct 14, 2010 3:10 pm

Machete - след толкова много хубави думи към него, реших да го гледам преди няколко дни.

Имаше доволно количество кръв, черва и цици - герои, които само Родригез може да сътвори и интересно поднесен сюжет :D

Дани Трехо маже наред и успешно може да кандидатства като транжорист във всеки един от големите вериги супермаркети, Джесика Алба беше едновременно сладка и твърда като костелив орех, Мишел Родригез бе женският вариант на Че Гевара, Джеф Фейхи - напомни ми малко на Фрако Неро с хладнокръвието си, а Робърт де Ниро - умилително селски вариант на който и да е от нашите родни политици (нещо като Волен Сидеров) - в общи линии имаше всички онези приятни съставки, които очаквах да видя във филм на Родригез (любимият ми си остава From Dusk 'till Dawn) :P

Само накрая малко ми заприлича на някакъв вид имигрантска революция с лидер - Мачете :lol:

Но иначе - добре беше :D

8/10

http://www.imdb.com/title/tt0985694/

Джона Хекс - определени слабичък, не съм чел комиксите и не знам до каква степен се покриват, но аз видях някакъв подобен на комикс филм с прозрачен сюжет, плоски герои и безинтересни десйтвия - нашият преследва лошия, заради отмъщение, лошия все му се изплъзва, по някое време успяват да се намерят, но нашият е победен и накрая все пак доброто възтържествува...

За съжаление не видях нищо запомнящо в този филм, дори и Меган Фокс с потните гърди просто я регистрирах и толкова...

Джош Бролин имаше някакво излъчване, но то бързо отмря някъде към половината на историята - ефектите бяха достатъчни (като количество), но без някаква впечатляваща окраска - просто добре поставени, но нищо близо до "Wow!" фактора...

В общи линии - тъпичък филм...

3/10

http://www.imdb.com/title/tt1075747/

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Fri Oct 15, 2010 12:37 pm

И аз наскоро гледах Jona Hex. Визията в първите минути ме впечатли, ама натам филма тръгна на зле, каквото TheGrimReaper казва. 4/10
Look at the darkness...
...around me.

TheGrimReaper
Sorcerer

Post by TheGrimReaper » Mon Oct 18, 2010 9:44 pm

Между ходенето по регистрации в различни институции, борси и ходенето на идиотски информационни срещи (това ще споделя в съответната тема) се намери място за малко филми (нови/стари):

RED - приятен филм, като комбинацията от пресилени сцени и действия и подходящи герои е балансирана доста умело, нищо впечатляващо, но комедийния заряд беше сравнително силен, а екшън сцените поставени умело :)

Брус умее да гледа лошо и да реагира светкавично (беше като кръстоска между Джон Маклейн и героят му от 9 ярда), Морган Фрийман добави лъжичка цветнокожа мъдрост и финес, Джон Малкович успява да бъде правилната смес между параноик и въодушевено хлапе, а Хелън Мирън внесе необходимата доза елегантност и стил с присъщата си британска превзетост :D

Заглавието БСП много ми допадна, въпреки полемики по въпроса за правилното интерпретиране на съкращението, но все пак си мисля, че пасва - особено като се сетя за възрастовата граница на електората на съответната партия - на годините на Морган Фрийман :D

Май обаче видях подобен клонинг на идеята - обикновено момиче се влюбва в таен агент/наемен убиец/пенсионер от ЦРУ :idea:

6/10

http://www.imdb.com/title/tt1245526/

Toy Story 3 - много добро филмче, хубав край на трилогията, и една история за края на детството...

Безупречна в техническо отношение, но и със сюжет, който разви героите в още по-интересна насока, макар и правен за деца на мен лично ми достави удоволствие да го гледам - озвучението на героите също беше направено идеално, старите герои дали гласа си още в първата част (от далечната 1995), са отново тук и допълват пикселизираните играчки с много емоции и настроение :mrgreen:

Добре ми дойде преди лягане :)

9/10

http://www.imdb.com/title/tt0435761/

След тези сравнително нови заглавия изгледах няколко от шкафа с архивните кадри:

Underworld - Ееех тази Кейт, латекса й стои доста добре и въпреки, че филма няма и един кадър през деня битката между върколаците и вампирите беше все така зрелищна :)

Имаше кървища и разсечени крайници, дъжд от куршуми и дори любовна нишка :)

Хубаво начало на поредната трилогия, която с последната си част малко се срина...

8/10

http://www.imdb.com/title/tt0320691/

В тази връзка за вампири изгледах и първия Blade - Батко Уесли е много подходящ в тази роля, малко реплики, много бой, и леки емоционални забежки :P

Горкичките вампири - във финалния бой падна голямо меле :)

Този път имаше значително повече кървища и черва, прелитащи през определен период по време на филма, малко по-брутална визия от предния образец :D И музиката беше подобаващо брутална :mrgreen:

9/10

http://www.imdb.com/title/tt0120611/

И накрая завърших с Independence Day - Роланд Емерих си пада по мащабните филми за разрушения и този не прави изключение - този път Уил Смит трябваше да се млати с извънземно нашествие, което му причини доста грижи :D

Въпреки плоския сюжет, останалото беше приемливо - героите не дразнеха прекалено много (дразнещите бяха изтребени в началото), ефектите бяха доста добри (като погледна през днешната призма, даже все още са на ниво), издразни ме прекалено патриотичния тон на президентската реч, но какво да се прави - американска му работа :)

9/10

http://www.imdb.com/title/tt0116629/

Martix
Archmage

Post by Martix » Tue Oct 19, 2010 1:05 am

Реших да си запълня дупките в културата и подхванах Кубрик.
Гледах A Clockwork Orange
Това е филма на филмите. Такава гениална психария не бях гледал. Макдауъл просто е роден за ролята. Направо нямам думи. Директно ми влиза в любимите, нищо че е на 40 години. Амбицирах се да прочета и книгата. 11/10.
и Dr Strangelove
В сравнение с портокала си бледнее, получава само 9.5/10. Също много добър филм. Гаврите с човешката природа са си точно на място и актуални и днес. А доктора е пич.

Сега съм заредил и Barry Lyndon, Full Metal Jacket, Eyes Wide Shut и одисеята 2001. Тоя Кубрик май не случайно е толкова известен.
There are no rules! I'm gonna get you!

Gondry
Scholar

Post by Gondry » Tue Oct 19, 2010 8:13 pm

Като огромен фен на Кубрик, ти препоръчвам да прочетеш и книгата на Бърджес ;) Разликите не са особено големи, като изключим една последна глава от книгата, която Кубрик не е включил във филма, защото дори не е знаел за нея, когато е правил филма. Но според мен така или иначе не би я включил, защото противоречи на неговите собствени виждания.

Книгата е по-добра в някои неща, най-вече в това, че доста по-задълбочено разяснява какво всъщност е "портокал с часовников механизъм". Поне на мен ми даде възможност и по-задълбочено да разбера какви са моралните проблеми, заложени в произведението.

Иначе снощи изгледах Toy Story 3. PIXAR фенбойче съм, знаех, че филмът ще е добър и да, безумно добър е. Особено ми хареса това, че PIXAR не преиграват и не пресилват ненужно нито една от сцените си. Героите са също толкова готини, колкото и преди, хуморът е не по-малко забавен, техническото постижение е налице. Но най-големият успех е да накараш някогашните петгодишни фенове на Toy Story oт 1995, сега, години по-късно, да гледат тези прекрасни персонажи със същия интерес и вълнение, както си ги гледал и тогава.

Винаги ми е харесвало сравнението между който и да е филм на PIXAR и "Малкият Принц". Общото е, че те са така конструирани, че да се харесват и на малки, и на големи, поради вложените измерения, които ти позволяват различни, но еднакво ценни прочити. Като дете им се радваш по-повърхностно, но като пораснеш, виждаш, че е вложено това "повече", което да те зарадва и като вече зрял човек с по-развит и изискващ вкус.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Tue Oct 19, 2010 9:27 pm

Наскоро гледах един нов български филм, който ми хареса! Да уточня - в такава степен харесване за роден филм ми се случва за пръв път от поне десетилетие-две. Не е бесен комерс, но в никакъв случай не е и арт напън, просто добре заснето, добре изиграно, добре режисирано мууви с раскошна операторска работа. Толкова ми стана благо на душицата, че чак ми се ще да го взема, белким види читава кампания :D

А, да, казва се "Кецове" и е на Валери Йорданов... и, хм, още си няма дистрибутор :violin:
VMITW!

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Oct 19, 2010 10:24 pm

И аз да кажа за Портокала с часовников механизъм (книгата) - надсатът е няма такъв кеф, и въобще целият разказвачески глас. Не съм гледал филма, макар да знам, че Кубрик много добре превежда литературните техники на Бърджис на кино-език, но някои неща в оригинала са уникално *литературно* удуволствие. Ма му се точа на тоя филм бая отдавна, може да се самонавия най-после...

Ади, успех с взимането на филма :) - нещо ми се струва, че българското кино го треснала амбицията за качество последните години, дано да ми е правилно наблюдението и да продължава така.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Tue Oct 19, 2010 10:35 pm

tigermaster wrote:"Wild Target". Значи, смях се с глас през практически целия филм. Гледам, че с доста хора това не се е получило, обаче с мен сработи. Много добре при това.
С мен също :beer:
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.