Та в Япония повечето от останалите неща ги имаше: цакането за всякакви екстрички, блокирането на телефоните за дадени компании (даже сим-картите им бяха май различни видове изобщо) и най-вече абсурдния задължителен двугодишен договор, с който видях БАЯ проблеми - пичовете просто отказваха да разберат, че аз съм за една година там и толкова. Викат прав ти път, зимай си предплатена карта. ВЪпросната предплатена карта естествено излиза майка си и баща си при положение, че аз нямах пари за праскови и чушки там. Идеята, че можеш да си вземеш телефон не на лизинг също им беше слабо позната - имаше го тоя вариант, но и той беше бая скъп дори за най-тъпите телефони, с какъвто се сдобих накрая и аз. Лизингите - естествено - също са двугодишни.
Нямаше го и това с лонг дистанс, но за сметка на това имаше друга дивотия (която бтв екзибират във всички обществени услуги) - първите два месеца си ЗАДЪЛЖЕН да им ползваш вскякави набутващи те добавки, за които тотално не те ебе и които дори не помня. В моя случай това включваше и интернет на телефона, който остро не ми трябваше. Ама ей така, да пробваш, белким върже. Ми кат искате да пробвам, дайте го без пари бе! Келеши. Казвам им (по-точно помолих някъв японец да им каже, той кво им е казал, друг въпрос) - добре де, аз ви обещавам искрено, че НЯМА да ги ползвам тия работи, искам да ги махна отсега, зимам малка стипендия, не ми трябват. Не може. Точка и тва е.
Телевизията на телефона ми пък (имаше си антена) беше класически пример за ситен шрифт. Петнайсет хиляди пъти ги питах безплатна ли е - не че исках да я гледам, просто и тя не можеше да се махне първите намсиколко месеца. Викат, да, напълно е безплатна. Напълно е безплатна, ама си цакаш йените за мегабайти по нея като пич. Иначе самата тя си е напълно безплатна рийш ли.
Решението на цялата тая безизходна ситуация беше в това, че набарах едновременно телефон на разпродажба и относително ниски цени в комбо с някаква сравнително добра промоционална кампания на един от операторите, който тъкмо си беше сменил името и правеше реклама. На практика с всички в тяхната мрежа си говориш безплатно до 9 часа вечерта, което беше ОСТРА оферта, а и ми позволиха едногодишни договор (оказа се, че ако не плащаш лизинг, било по-лесно).
Аз почти не звънях на други телефони (което беше пишка, щото повечето ми приятели там бяха на другия оператор заради студентските му намаления - бавно се усещаха хората кое е по-изгодно, не са българи

Плащах си основно смс-ите, които бяха другата изумителна простотия - реално смс-ите в Япония са смс-и само до свойта си мрежа, а до всички други мрежи са и-мейли. Можеш да пращаш смс-и на имейли и обратно свободно, а не като тук с някакви сложни дитирамби. Та тия и-мейли имаха три импликации. Едната е, че заради тях трябваше да си оставя нета, иначе няма смси и тва е (?!!??). Втората е, че ги таксуваха на символ, което към мойта компания не праеше почти никви стички, но към и ОТ всички други азиатски гаджета