Реална ли е онлайн комуникацията?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Oct 13, 2010 5:59 pm

Аз пък като прочета на Пенчев дългите всеобхватни изречения и разните комбинации съгласни го ВИЖДАМ и ЧУВАМ, не знам за вас :mrgreen:

Инак елементът на анонимност все пак е по-силен в интернедъд. Писменият стил би могъл да почне да поражда някакви толкова силни емоционални асоциации, че буквално да измести външния вид на съответния пишещ с все гримаси и прочие. Но си е друго, а и не е често.

Ето примерно, когато чета Ивайло Иванов, с все хомофобските и фашистки изхвърляния, озъбени смайлита и удивителни знаци, в общи линии ме погва една дълбока незаинтересуваност и скука към онлайн-личността му. Просто щото не умее да се изразява интересно и въздействащо в писмен вид, дори когато троли. Ако вземе НАЖИВО да ми прави еквивалента тия текстови сигнали, ще го пребия до смърт с плюшена мечка. Така предполагам, де.

Искам да кажа, че принципите, по които човек се афектира от нещо написано и от нещо казано в лицето му, са различни.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Oct 13, 2010 6:03 pm

Хубавото на писмената дискусия е че може да си върнеш думата , премисляйки и редактирайки поста или веднага след пускането или още преди да си го пуснал. Нещо което не можеш да направиш на живо, особено когато си изнервен.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 13, 2010 6:49 pm

Но да се върнем на това, че Роланд е най-ужасяващото нещо, случило се на интернет след Туитър :lol:

Някои хора впрочем бъркат учтивостта с лицемерие. А може би просто недооценяват степента, в която не се вдавам в споровете, които водя. Или пък не знаят колко добър и свестен съм ИНАЧЕ. :lol:
And you can't dance with a devil on your back...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Oct 13, 2010 7:07 pm

На мен понеже ми е писнало от Роланд, не ща да го обсъждам. Не ми се и води лексикален спор на тема какво значи "лицемерие" всъщност. Има си тълковни речници за тая цел.

Затова ще си дам 5те цента по отношение на това доколко форумните дискусии трябва да се взимат насериозно.

Насериозно трябва да се взимат също толкова, колкото и дискусиите наживо.

Аз съм в Канада, за мен форумът е един от малкото начини да комуникирам с приятелите си в България. Следователно го ползвам за истинска комуникация. Мисля, че повечето хора в този форум също комуникират "истински" през форума. Супер странно ми е как някои лица мислят, че като са онлайн не само че могат, ами и ТРЯБВА да се лигавят както си искат, щото то не било наистина...

Булшит. Имаш поле за изява и изявление. То може да е в разговор наживо, в писмена кореспонденция на парфюмирана хартия (както каза Морви) или във форум. Това, което казваш, е това, което казваш. Медията няма никакво значение. С настъпването на новите технологии, онлайн общуването става все по-масово. То не може съвсем да замени общуването наживо, но пък за сметка на това има и черти, които са по-добри от при общуването наживо. Нелепо е да се смята все още (21 век, Скайнет почти ни е изнесъл, етц.), че щом нещо е написано онлайн, не трябва да се приема насериозно. Не трябва да се приема насериозно, ако е ебавка - щото и онлайн можеш да се шегуваш, нали. Но ако е написано сериозно, ще го приемаш насериозно и още как.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 13, 2010 7:09 pm

О, моля те, не се сдухвай така! Все пак и гепиме.ком е по-гаден от теб!

Най-вече първото и третото, мисля. И съм сериозна.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 13, 2010 11:53 pm

Ми не знам, пак на некви съвсем други плоскости и оси се заговори (тая тема бтв заслужава сплит и вадене от прането :mrgreen: )

това, което аз казвам, е, че ОБИКНОВЕНО форумните дискусии НЕ СА на лични теми и следователно не ЗАСЛУЖАВАТ взимане насериозно (дефинирал съм горе какво е "лично" и какво е "насериозно"). Независимо дали бяха наживо, или не.

После допълних, че на живо разговорите ИМАТ СКЛОННОСТА да придобиват повече лична оттенка (в сравнение с форума), поради което има логика да бъдат взимани по-насериозно.

В примера на Морви - ако аз кажа, че жените са нисша раса, това не е лично. Това е дженерал стейтмънт, който изразява моето мнение, че ти, Морви, си нисша, но не конкретно ти, а просто такъв ти бил късметът. Това може да е пълен шит, от който ти да се обидиш, но ако мен питаш, значително по-зряло е да не го правиш - все пак идиоти с идиотски мнения всякви и не виждам теб какво те засягат (нещо, което така и не овладя при шайха). Това го приемам за аксиоматично и ако ще спорим по него, сме вече просто на различни мнения, а не е въпрос на изясняване на позиции. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЗИМАТ НАСЕРИОЗНО МНЕНИЯТА НА СУЛьО И ПУЛьО ПО НЕКВИ СИ ВЪПРОСИ ЗА НЕЩО. Иначе сме обратно на картинката със "someone is wrong on the internet".

Ако във форума напиша, че ТИ КОНКРЕТНО си нисш олиГОФрен, това е доста лично и е нормално да го земеш насериозно. Но, както вече казах, СТАБИЛНА рядкост е нещо такова да се напише във форума - те не изпълняват тая цел и не са носители на тоя тип комуникация (за това си има пм-ки, чатове и донейде фейсбук :mrgreen: )

Ако в личен разговор наживо аз ти кажа, че жените са нисша раса, това ИНХЕРЕНТНО, заради невербалната комуникация и контекста на нашата среща и нашата връзка като познати, а не просто анонимняци по форума, ще придобие някаква лична отсянка - или ще го кажа смутено с подтекста "но ти си изключение, сори, не се сърди, не сме ние виновни, че полът ти е набор от неуспели генетични издънки", в който случай личната информация е с положителен знак и ще осуети взимането насериозно; или ще го кажа с презрителната и евентуално агресивна отсенка на "и ти си един стабилен пример, че от вас миличките нищо читаво никога няма да излезе". Ти ще усетиш това по невербалните канали като лично отношение - положително или отрицателно, и реакцията ти ще бъде тунингована спрямо това усещане, волю-неволю, демек ЕВЕНТУАЛНО ще имаш оправданието да го вземеш насериозно (= да се засегнеш лично).

Това е.
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Oct 14, 2010 12:02 am

допълнение: пак уточнявам, че взимане насериозно значи да се засегнеш. аз мога много злобно и зилотски да споря по неква тема и да ми е през оная работа кой крив кой прав по нея едновременно. ако някой продължава да ми спори и не ме убеди в правотата си, няма да му се нервя, ми ще го оставя да си тъне в невежество. това наричам НЕвзимане насериозно.

допълнение 2: включително ако въпросният твърди, че жените са шит. Твърдението му не става по вярно от това, че някой е спрял да се занимава да го оборва. Не е като той да е Свитъкът на Абсолютната Истина (очевидно) и ако не го пренапишем, СВЕТЪТ Е ПРЕД РАЗРУХА И ЖЕНИТЕ ФОРМАЛНО ЗАВИНАГИ И ДОКАЗАНО СА ШИТ. Той е просто рандъм дюд на рандъм форум, който или троли, или е тъп. Тотали уотевър.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 14, 2010 1:03 am

това, което аз казвам, е, че ОБИКНОВЕНО форумните дискусии НЕ СА на лични теми и следователно не ЗАСЛУЖАВАТ взимане насериозно (дефинирал съм горе какво е "лично" и какво е "насериозно"). Независимо дали бяха наживо, или не.

После допълних, че на живо разговорите ИМАТ СКЛОННОСТА да придобиват повече лична оттенка (в сравнение с форума), поради което има логика да бъдат взимани по-насериозно.
Не мисля, че можеш да сложиш такова разделения. Обикновено и споровете на живо във форума не са на лични теми, а за същите "як филм ли е Аватар" теми:)

А мисля, че достатъчно пъти във форума са се промъквали нотките "като си толкова тъп и не можеш да разбереш", които правят всичко доста лично. (Бтв, много ми беше безлично като отговорът на мой пост беше гифче с мъж извъртяващ плесница на жена и надпис "шът ап, бич", примерно.)

В примера на Морви - ако аз кажа, че жените са нисша раса, това не е лично. Това е дженерал стейтмънт, който изразява моето мнение, че ти, Морви, си нисша, но не конкретно ти, а просто такъв ти бил късметът.
...
Ти ще усетиш това по невербалните канали като лично отношение - положително или отрицателно, и реакцията ти ще бъде тунингована спрямо това усещане, волю-неволю, демек ЕВЕНТУАЛНО ще имаш оправданието да го вземеш насериозно (= да се засегнеш лично).

Това е.
Яко и правдиво, само че явно имаме някви пробиви в комуникацията:) Аз питах каква е разликата дали ще ми го сервираш във форума или ще го изпуснеш небрежно в друг разговор на улицата. И не, не става дума за "някой в интернет", а за същия човек. Защото аз през цялото време говоря за при равни други условия.

Ако не взимаш някой на сериозно, защото сигурно е Сульо от Сунгурларе, сефтосващ стария селерон на стринка си, това е ок. Но за мен "не взимам навътре споровете в нета" ми звучеше по-скоро като някогашното Николово "е, напсувах те, ама нали беше на форум, как може да ми се държиш все едно съм те напсувал", което дълбоко не схващам.
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Oct 14, 2010 1:11 am

Е тва от последния абзац и според мен не е ок.

А аз визирах по-скоро взимането насериозно на неща като "да носим ли оръжие или не". Шото ти се чудеше как така РРС не се е изпуснал да те напсува - ми лесно - просто не се идентифицира лично с мнения в спорове, шото това е тотали рандъм история. Нит си го обиждала лично, нит нищо, за кво да ти се впряга, че грешиш? (не казвам, че грешиш, нямам никва идея от дискусията, надявам се да е ясно кво имам предвид).

И точно от теб учудването ми идва съвсем на място, тъй като ти СЕ палиш от спорове и ГИ взимаш насериозно.

Под случаен човек визирах и познат бтв. Стига разговорът да не е на лични теми, моето мнение пак си остава мнението на рандъм чуляк в нета по рандъм философски въпрос (вкл. че жените са нисша раса).
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 14, 2010 1:23 am

Мне, виж ся, чудех се как не се е изпуснал да почне с тъпи намеци и гаден тон и то е само щото съм песимистка. Не смятам, че нормалното е да колиш и бесиш виртуално, понеже с някой нямате съвсем еднакви възгледи. И може би част от впрягането ми е било именно, защото някакви хора са изразявали много агресивно мнението си, а не само заради самото мнение.

Мне, твоят познат не е случаен чиляк и толкова. Ако ти възприемаш познатите и приятелите си като случайни чиляци, нали, аз нямам какво да кажа освен, че съжалявам за това. Разбира се, не бива да се заорава в другата крайност тип "Гошко не ми хареса любимия филм, значи е идиот". Обаче и в тоя случай смятам, че няма значение дали дискусията за въпросния филм е била виртуална или не.
Last edited by Morwen on Thu Oct 14, 2010 1:25 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Oct 14, 2010 1:24 am

В съответствие с горните си думи, приемам, че оставаш неправа завинаги и приключвам спора без особено затормозяване, независимо дали сме близки или случайни :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 14, 2010 1:30 am

Мда, наистина доказваш, че не ти пука, като приключиш със затапване, няма спор:)
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Oct 14, 2010 1:33 am

Което и имах предвид. Какво значение има за света и нашите отношения дали трябва да се взима нещо насериозно, или не? Това е някакъф абсолютно отвлечен философски въпрос, по който дори не може да се докара стабилна аргументация поради твърде голямото наслояване на усещания върху строгата логика. Да, реакциите МИ и ТИ са контролирани от мнението ни по тоя конкретно въпрос, но историята, както и настоящата дискусия показват, че е по-добре да се примирим с това и просто да го имаме предвид. Толкоз с разликата между рандъм чиляк (тотално не ми пука) и познат (не ми пука кой какво ще смята за вярно, пък отношенията ще ги нагласим по наличната информация).
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 14, 2010 1:54 am

Извинявай, изгубих се. Сега ми говориш за конкретния спор или за споровете по принцип и ми даваш точно тоя един конкретен случай като опит за аргументация на тезата си? Т.е. казваш ми, че не бива да ти пука за тоя спор или, че понеже не бива за него, не трябва за никой?
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Oct 14, 2010 2:08 am

Второто, но "никой" е ограничено до "спорове без лична тематика".
This is it. Ground zero.