Ми не знам, пак на некви съвсем други плоскости и оси се заговори (тая тема бтв заслужава сплит и вадене от прането

)
това, което аз казвам, е, че ОБИКНОВЕНО форумните дискусии НЕ СА на лични теми и следователно не ЗАСЛУЖАВАТ взимане насериозно (дефинирал съм горе какво е "лично" и какво е "насериозно"). Независимо дали бяха наживо, или не.
После допълних, че на живо разговорите ИМАТ СКЛОННОСТА да придобиват повече лична оттенка (в сравнение с форума), поради което има логика да бъдат взимани по-насериозно.
В примера на Морви - ако аз кажа, че жените са нисша раса, това не е лично. Това е дженерал стейтмънт, който изразява моето мнение, че ти, Морви, си нисша, но не конкретно ти, а просто такъв ти бил късметът. Това може да е пълен шит, от който ти да се обидиш, но ако мен питаш, значително по-зряло е да не го правиш - все пак идиоти с идиотски мнения всякви и не виждам теб какво те засягат (нещо, което така и не овладя при шайха). Това го приемам за аксиоматично и ако ще спорим по него, сме вече просто на различни мнения, а не е въпрос на изясняване на позиции. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЗИМАТ НАСЕРИОЗНО МНЕНИЯТА НА СУЛьО И ПУЛьО ПО НЕКВИ СИ ВЪПРОСИ ЗА НЕЩО. Иначе сме обратно на картинката със "someone is wrong on the internet".
Ако във форума напиша, че ТИ КОНКРЕТНО си нисш олиГОФрен, това е доста лично и е нормално да го земеш насериозно. Но, както вече казах, СТАБИЛНА рядкост е нещо такова да се напише във форума - те не изпълняват тая цел и не са носители на тоя тип комуникация (за това си има пм-ки, чатове и донейде фейсбук

)
Ако в личен разговор наживо аз ти кажа, че жените са нисша раса, това ИНХЕРЕНТНО, заради невербалната комуникация и контекста на нашата среща и нашата връзка като познати, а не просто анонимняци по форума, ще придобие някаква лична отсянка - или ще го кажа смутено с подтекста "но ти си изключение, сори, не се сърди, не сме ние виновни, че полът ти е набор от неуспели генетични издънки", в който случай личната информация е с положителен знак и ще осуети взимането насериозно; или ще го кажа с презрителната и евентуално агресивна отсенка на "и ти си един стабилен пример, че от вас миличките нищо читаво никога няма да излезе". Ти ще усетиш това по невербалните канали като лично отношение - положително или отрицателно, и реакцията ти ще бъде тунингована спрямо това усещане, волю-неволю, демек ЕВЕНТУАЛНО ще имаш оправданието да го вземеш насериозно (= да се засегнеш лично).
Това е.
This is it. Ground zero.