Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

beliefcontrol
Paragon

Post by beliefcontrol » Wed Oct 13, 2010 1:28 pm

Цветът на магията я има и в Буктрейдинг, както и повечето книги на Пратчет. С 15% отстъпка - 5.95 бройката.
http://booktrading.bg/index.php?s=1&product=1012709

Edit: Леко скъпа е доставката извън София и не е ясно доколко са актуални наличностите, но при поръчка на 4-5 книжки излизат около коричната цена
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Wed Oct 13, 2010 6:05 pm

Станислав Лем
Перикалипсисът на Йоахим Ферзенхелд

...Същият процес, провъзгласява пророкът, тече и в сферата на духовните ценности, тъй като чудовищната машина на цивилизацията на пълни обороти наводнява библиотеките, книжарниците, будките за вестници и телевизионните екрани с грамаден поток, чиято числена сила сама по себе си представлява осезаема загуба. Ако Сахара крие четиридесет песъчинки, от чието откриване зависи спасението на света, то ние няма да ги намерим, също както няма да намерим и четиридесет избавителни съчинения, отдавна вече написани, но потънали в планините от хартия. А тези съчинения несъмнено са написани, това ни гарантира статистиката на умствения труд, изложена от Йоахим Ферзенхелд на холандски и с математически символи, статистика, която рецензентът приема на вяра, без да знае нито холандски, нито математически език. И така, преди да напоим душите с откровения, ние ще ги погребем в боклука, тъй като той е четири милиарда пъти повече. Впрочем те вече са погребани. Пророчеството вече се е сбъднало, но поради всеобщото бързане и това е останало незабелязано. Така пророчеството се оказва ретророчество, и затова се нарича Перикалипсис, а не Апокалипсис. Победния му ход откриваме по признаците: пресищане, обеднявате и затъпяване, а също така акселерация, инфлация и мастурбация…

...

Следва да се учреди Humanity Salvation Foundation — Фонд за Спасение на Човечеството като шестнадесет милиардно вложение със златен паритет и ежегодно начисляване на четири процента. Със средствата от този фонд трябва да се заплаща на всички хора на творчеството — изобретатели, учени, техници, художници, писатели, поети, драматурзи, философи и проектанти — конкретно по следния начин. Този, който НИЩО не съчинява, не проектира, не пише, не патентова и въобще не предлага, ще получава пожизнена стипендия в размер на 36 000 долара ежегодно. Онзи, който се занимава с нещо такова, ще получава съответно ПО-МАЛКО.

„Перикалипсисът“ съдържа пълен комплект таблици с изброяване на всички форми на творчество. Едно изобретение или две книги, издадени в течение на една година, не носят нито грош; при три произведения вече трябва да плаща авторът. Благодарение на това само истинските алтруисти, само духовни аскети, обичащи ближните си, а не себе си, ще създават нещо. Ще се прекрати производството на боклук за продажба, за което Йоахим Ферзенхелд знае от собствен опит: той със собствени средства — на загуба! — е издал своя „Перикалипсис“. Така на него му е известно, че пълната нерентабилност съвсем не означава тотална ликвидация на всяко творчество.
...

...
Йоахим Ферзенхелд подчертава, че срамността на изгарянията на книги и дори цели библиотеки му е добре известна. Но известните от историята актове на аутодафе, например в третия райх, са били срамни поради реакционната им насоченост. Всичко зависи от позициите, от които се извършва изгарянето. И така, той предлага спасително, прогресивно, избавително аутодафе, а тъй като Йоахим Ферзенхелд е пророк, последователен във всичко и докрай, в заключителните си думи той предписва: най-напред да се разкъса и изгори неговото собствено пророчество! ...

:lol:

http://chitanka.info/lib/text/1556
Last edited by raylight on Wed Oct 13, 2010 9:41 pm, edited 1 time in total.
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Wed Oct 13, 2010 8:17 pm

По каква доза пратчетки гълтате наведнъж? Щото доста приятели ми казаха, че не можели повече от две наведнъж, а аз така се зарибих, че си купих още три. :mrgreen:
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Oct 13, 2010 8:40 pm

По колкото има в момента. :lol:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Wed Oct 13, 2010 9:02 pm

Moridin wrote:Как бе, пълни са всички книжарници. В кой град се намираш? Бтв Хеликон поне, а и сумати други, доставят. Като ако си поръчаш повече книги, доставката или е безплатна, или не те натоварва с повече от 50 ст. на книга.
В село Плевен съм.Единствената голяма книжарница която продава свестно фентъзи са Пингвините като имат само една и донякъде Алфа.Но в Пингвините има пратчетки в някакъв разбъркан ред.Но ако има тирах си поръчвам Цветът на магията.Други може да взимам и от класа ми че има две момичета които четата много Пратчет.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 13, 2010 11:49 pm

Аз не съм бил в състояние да преодолея 40-та страница на книга на Пратчет някъде от около 2005-та бтв...
And you can't dance with a devil on your back...

Dante
Mistborn

Post by Dante » Thu Oct 14, 2010 12:01 am

Сноб. :lol:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Oct 14, 2010 12:07 am

Аз като го почна, го чета, но ми е много трудно да се накарам да го почна. Не знам що. Последните му бяха яко уморени, които четох ><
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Oct 14, 2010 12:39 am

Не съм сноб, просто съм изчел над тридесет негови книги и не успява да ми задържи интереса вече.
And you can't dance with a devil on your back...

Dante
Mistborn

Post by Dante » Thu Oct 14, 2010 10:23 am

E, шегувах се. :) То е нормално след толкова четене да ти писне.

Аз преди години, когато се опитах да го чета много го намразих и затова го хванах чак сега и ми хареса. Май ми уцели настроението, защото съм супер ангажиран и точно такова едно по-весело четиво ми трябва за близките месеци.

Сега се чудя дали да почна с "Цветът на магията" или да си продължа историята на Смърт, или пък да започна "Малки богове"...дилема. :Д

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Oct 14, 2010 10:35 am

Само между другото... не знам дали ще помогне на Claymore47_Fen, но вчера вечерта видях "Цветът на магията" на още едно място - на щанда за книги в софийския Карфур. Може да го има и в Карфурите по други градове, макар че аз лично бих разчитал повече на вече споменатите вериги книжарници, които доставят и надалеч.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Goshko
Misting

Post by Goshko » Thu Oct 14, 2010 12:43 pm

Давай Ринсуинд щом искаш по-весело.
When in danger, When in doubt, Run in circles, Scream and shout.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Thu Oct 14, 2010 10:19 pm

Roland wrote:Аз не съм бил в състояние да преодолея 40-та страница на книга на Пратчет някъде от около 2005-та бтв...
Това е болестно състояние - Пратчетофобия :shock:
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Oct 15, 2010 12:41 am

Изчетох Състояние на страх на Крайтън, сега започнах Мъглороден на Сандерсън. После ще чета псевдовампирска боза.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

bsb
Paragon

Post by bsb » Fri Oct 15, 2010 1:49 am

Dante wrote:......
Сега се чудя дали да почна с "Цветът на магията" или да си продължа историята на Смърт, или пък да започна "Малки богове"...дилема. :Д
"Малки богове" е една от по-хубавите книги, обаче не бих казал, че е чак толкова забавна. Затова се присъединявам към горното мнение за Ринсуинд.