За Патриотизма И Злите Комерсиални Американци
Moderator: Moridin
- Moridin
- Global Moderator
Патриотизмът НЕ е свързан с Държавата като юридическо лице, изпълняващо обществения договор. Прочетете си дефинициите! Връзката между двете е налична единствено доколкото съществуването на въпросната държава е донякъде обвързано, но ДАЛЕЧ НЕ еквивалентно на образуването на нация и национално самосъзнание (да не говорим, че патриотизъм съществува и под ниво на организирана държава - справка Гръко-персийските войни).
Следователно любов към Държавата, даваща пари на Ахмед Доган може да няма, но любов към родината, традициите и, природата и и народа й, няма никаква пречка да няма - принципно. В нашия случай традициите никой не ги ебава, природата е обект на безразличие и използвачество, а народът е настроен срещу себе си.
Както неведнъж посочих в тази тема, ПЪТЯТ към това Държава да не краде от Ахмед Доган, е ИМЕННО да се разбере и изживее патриотизмът - причина държави като Сърбия и Хърватска, преживели опустошителни войни и пак балкански и пак соц, да са на доста пред нас и като развитие и като самосъзнание.
Справка, че държава и патриотизъм не са едно и също - 94та година лятото и състоянието на (а) държавата (по-зле от сега) и (б) народния дух (далеч по-добре от сега). Ето това е патриотизъм.
За Морв и Гибли, на които той явно по постовете им им е чужд - всеки с хляба си, няма проблем, но нека не го башваме и обезсмисляме на универсално ниво.
п.п. Да, и аз съм преди всичко гражданин на света. Това не отменя горното. ДОБРЕ, че е патриотизмът и националните традиции, че да има някакво социално, а не само природно, разнообразие в тоя свят.
Следователно любов към Държавата, даваща пари на Ахмед Доган може да няма, но любов към родината, традициите и, природата и и народа й, няма никаква пречка да няма - принципно. В нашия случай традициите никой не ги ебава, природата е обект на безразличие и използвачество, а народът е настроен срещу себе си.
Както неведнъж посочих в тази тема, ПЪТЯТ към това Държава да не краде от Ахмед Доган, е ИМЕННО да се разбере и изживее патриотизмът - причина държави като Сърбия и Хърватска, преживели опустошителни войни и пак балкански и пак соц, да са на доста пред нас и като развитие и като самосъзнание.
Справка, че държава и патриотизъм не са едно и също - 94та година лятото и състоянието на (а) държавата (по-зле от сега) и (б) народния дух (далеч по-добре от сега). Ето това е патриотизъм.
За Морв и Гибли, на които той явно по постовете им им е чужд - всеки с хляба си, няма проблем, но нека не го башваме и обезсмисляме на универсално ниво.
п.п. Да, и аз съм преди всичко гражданин на света. Това не отменя горното. ДОБРЕ, че е патриотизмът и националните традиции, че да има някакво социално, а не само природно, разнообразие в тоя свят.
This is it. Ground zero.
Всъщност обсъждахме патриотизма от тази гледна точка единствено, защото raylight го свърза силно с държавата... Иначе за мен двете са съвсем различни. Понамали малце децибелите и си пий упсарина.

Уверявам те, държавата не краде от Ахмед ДоганКакто неведнъж посочих в тази тема, ПЪТЯТ към това Държава да не краде от Ахмед Доган,

I don't wanna die
But I ain't keen on living either
- Moridin
- Global Moderator
Е така де, ЯСНО кво имах предвид
доколкото виждам, Гибли активно го свързва с държавата, а ти го громиш на база - да, това е патриотизмът (свързан с държавата шит) и затова той е тъп, с което продължаваш да ги свързваш значително повече, отколкото е редно и сегашното ти твърдение е инкосистентно (макар и стъпка в правилна посока
)

доколкото виждам, Гибли активно го свързва с държавата, а ти го громиш на база - да, това е патриотизмът (свързан с държавата шит) и затова той е тъп, с което продължаваш да ги свързваш значително повече, отколкото е редно и сегашното ти твърдение е инкосистентно (макар и стъпка в правилна посока

This is it. Ground zero.
Мор, как по-ясно да ти го обясня? За втори път... Нагоре на мен ми е обяснено, че патриотизмът е много хубав, щото е свързан с държавата и аз го "громя" по тази логика. Да. Това е неговата ( на рейлайт) дефиниция за патриотизъм, аз казвам защо не ме кефи и по неговата дефиниция. Защо това продължава да бъде такъв проблем за теб?
I don't wanna die
Аз смятам, че патриотизмът е криворазбран като идея, съответно за това криво разбиране говоря. Асоциирането с държавата и държавността е типично и като се говори за патриотизъм обикновено това се има предвид - справка споменаването на дядовците и Шипка. Между другото, в предишния разговор по темата бях казала, че във война патриотизмът върши работа, та в такъв контекст би имало смисъл от дядовците и Шипка, но в момента какво точно се очаква да чувствам към тях? Аз съм това, което съм; ако бях от различна националност, пак щях да бъда това, което съм.
И другото разбиране (приказките за традиции и пр.) ми е чуждо. Именно защото вече имаме информация не само за нашата кочинка, тоест култура и можем да видим колко много различни кочинки съществуват по света, колко много природа (повечето по-хубава и по-опазена) има навсякъде и пр. Онзи виц за глистите и аз го знам, само че с финалната реплика "Родина, сине!". Точно това е патриотизмът за мен - призивът да обичаме лайната, защото са си наши.
И другото разбиране (приказките за традиции и пр.) ми е чуждо. Именно защото вече имаме информация не само за нашата кочинка, тоест култура и можем да видим колко много различни кочинки съществуват по света, колко много природа (повечето по-хубава и по-опазена) има навсякъде и пр. Онзи виц за глистите и аз го знам, само че с финалната реплика "Родина, сине!". Точно това е патриотизмът за мен - призивът да обичаме лайната, защото са си наши.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- RRSunknown
- Elder God