Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Aug 05, 2010 11:42 pm

Нито водата, нито сянката са в състояние да те спасят, когато е 40 градуса на сянка. Вода и сянка от топлинен/слънчев удар не пазят. Единственото спасение е хладина. Убедена съм, че ако погледнем статиските, много повече хора у нас са загинали в следствие на жегите, отколкото вследствие на студа. Ся, някои и одеяло дето си нямали, е айде, много моля. Колкото до качествените топли дрехи (какво, ако са некачествени, ма пак са топли) - моята най-топла дреха си я взех преди три години от втората употреба за лев и шейсе. Е няма такова яке, дето сигурно и във Финландия на гости на Дядо Коледа да ида, пак няма да ми пука от студа. Е, на вечерен коктейл сигурно няма ме допуснат в тоя ярколилав отенък на дреха, която очевидно не е първа младост, ама дали ми пука, като ми пази топло?

От студа човек може да се опази и със собствени средства. Опазването от жегата обаче си е лукс.

Да не говоря, че и млади хора съвсем спокойно си мрат от жега, въпреки че здравето им до тоя момент не е давало бъгове. Аз лично съм получавала веднъж слънчев удар и два пъти - топлинен. Пък не се водя от кекавите.
Марфе, ще ме прощаваш много, ама йезуитстваш.

Млади хора съвсем спокойно си мрат от жега, да, евентуално. По същия начин е и със студа. Но. Ако оставиш млад човек цяло денонощие на жега може и да умре, на студ му е почти гарантирано. И това, което убива е слънчевият удар, а не топлинният обикновено, специално при здравите хора. Така че сянка върши доста работа.

Освен това студът и измръзването генерират много повече болести, отколкото жегата. И под "генерират" имам предвид именно "генерират", а не "изострят съществуващи проблеми". И съжалявам, слънцето може да ти смъкне кожата. Студът директно ти реже пръстите. Изглеждат като изгорели, но не на слънце, а на силен огън.

Да споделя и личния си опит. Никога не сме имали климатик у нас, а съм преживяла доста лесно зверски горещи лета. Малко по-трудно преживях едно лято в стая с южно изложение, която ставаше като пещ, но така и нямах други проблеми освен че бях лепкава и се чудех дали не понамирисвам на непознатите.

От друга страна у нас винаги сме имали отопление, но къщата се затопля адски трудно, моята стая е по-калпава от другите, а и нашите си падат спестовни. В резултат на това всяка зима дори навън да не е -20, а -5 например, аз мръзна и се раболявам от няколко различни неща, едното вече е хронично. И дори не говоря за перманентно сините ми като знаменце на СДС ръце, те са си специфични.

Също така топлите дрехи вършат работа за известно време, няма нещо което да те изолира така, че да не изстиваш постепенно. а и няма начин да го нахлупиш от края на пръстите до края на носа. Е, ако си трениран алпинист с раница екипировка, може и да се получи. Но дори при тях не е винаги или напълно.

Преди 100 години климатици не е имало, но хората не само че са издържали, а и са работели на полето. От друга страна печки е имало и през зимата всички са се окопавали по къщите, а не са се разхождали дълго по хладина.

За статистиката не знам точно каква е, но в опита си да я намеря попаднах на това
http://www.enn.com/business/article/27911
US mortality rates peak in December and January and are at their lowest points from mid-July to mid-August.
Може и да има някаква връзка с температурите...

Но пак да припомня една мисъл на Пенчев - тук-таме има и температури между -25 и +40. Днес примерно тук беша хладно, да кажа.
Last edited by Morwen on Fri Aug 06, 2010 12:13 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Aug 06, 2010 12:05 am

Ахахах не мога да разбера по нета как все пак да се придвижа с влак от София до Варна утре. Всичкото БДЖ сайтове ми дава следното инфо:
"София - Варна
Не бяха открити варианти, отговарящи на вашата заявка!
Моля, погледнете съобщенията или опитайте отново като зададете по-общи критерии!"
Зададох вариант 00:00 - 24:00 ч. на 06/08/2010 г.
:roll:
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Aug 06, 2010 8:06 am

Определено ще е интересно да се направи статистика на BMI/температурни предпочитания.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Aug 06, 2010 10:14 am

Хм, аз съм си охранена млада жена, пък държа на горещо и въобще не трая студено...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Aug 06, 2010 10:28 am

Аз веднъж щях да умра от студ в най-буквалния смисъл. 2000 година се бях хванал на Нова Година да пазя едно интернет клубче. Въпросното клубче се отопляваше с една електрическа печица която не смогваше за затопли като за къс ръкав. За нещастие първо някакви пияници счупиха прозореца , после спря тока (и печката също) и за капак забръска някаква фъртуна и тепмературата спадна на -25. Това в четири часа през ноща. Още по кофти беше че нямах шапка и ръкавици защото през деня като тръгнах не беше толкова студено. Към 10:30 като дойдоха да ме сменят снега беше затрупал входа а аз вътре се бях вкочанил на кокал и ми бяха залепнали клепачите. Че после ме караха до болницата да ме растриват че не си усещах пръстите на ръцете и краката.
От жега от друга страна никога не съм се оплаквал дори и в казармата като в + 40 градуса в Стара Загора ходехме с кубинките и камуфлажите и в кабината на МТЛБ-то беше 45-50 градуса а от докосване на корпуса веднага ставаха мехури.. Ако много те напече отиваш и се поливаш с вода от чешмата и се спасяваш временно. А от студа няма спасение.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Aug 06, 2010 7:55 pm

Умирам умирам умираааааааааааааааааааааааааааааааааааааааммммммммммм! Цялото ми тяло ме сърби, целия съм потен. Умирам. Искам това да спре. Искам. :cry:

Dante
Mistborn

Post by Dante » Fri Aug 06, 2010 8:49 pm

Мен пък ми е добре под климатика и на морето по цял ден...

Абе, има ли някой съфорумец от Варна?
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Aug 06, 2010 8:50 pm

А тук вее хладен вятър от гората .......

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Aug 06, 2010 9:04 pm

Дразнители такива! :x

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Aug 06, 2010 9:30 pm

Dante wrote: Абе, има ли някой съфорумец от Варна?
Имаш бре, имаш. Легион сме :)
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Aug 06, 2010 11:28 pm

Аз не можах да разбера, сериозно ли няма нито един актуален сайт за разписания на влакове?

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Fri Aug 06, 2010 11:38 pm

razpisanie.bdz.bg (ако и да не работи в момента)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Fri Aug 06, 2010 11:40 pm

Който от вчера насам май е unavailable поради причини, които и самото БДЖ не знае вероятно

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Aug 07, 2010 9:48 am

mdaa sedmica morence nekvo i obratno kam sofia sa :/ 8 chasa reis sa :( mraza da patuvam!!!! Pone me chaka sc2
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Dante
Mistborn

Post by Dante » Sat Aug 07, 2010 3:10 pm

Interpreter wrote:
Dante wrote: Абе, има ли някой съфорумец от Варна?
Имаш бре, имаш. Легион сме :)
Легион от двама? :lol:
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/