Shadowdance #67

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Jul 14, 2010 3:18 pm

Muad_Dib wrote:...или просто човекът е прав, а вие не търпите критика?
Половината ревюирани книги са за вампири бтв :) Просто това излиза и се купува сега покрай Twilight - което не означава, че става за четене. Аз викам на тези Емо не им пише ревютата, те ясно че не стават за четене, поне и ние малко да се позабавляваме ;)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Jul 14, 2010 3:19 pm

Това мога да го приема само с конкретен пример за филм, на който е дадена оценка 6-7, а ревюиращият хич и изобщо не го е харесал - толкова не го е харесал, колкото друг ревюиращ не е харесал книга, на която е дал оценка 1-2.

Добавено: това беше отговор на поста на Никола, не на Тънди.
Last edited by Roamer on Wed Jul 14, 2010 3:23 pm, edited 1 time in total.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jul 14, 2010 3:22 pm

Има и оценка 4/10 - справедлива бих казал .

Yan
Site Admin

Post by Yan » Wed Jul 14, 2010 3:23 pm

В тоя брой ми направи впечатление наличието на 4-ки, 5-ци и 6-ци сред оценките на филмите :wink:

В предишния гледам 5.5 и 6.5

В 64-ката гледам 4-ки и 5-ци :)

Все пак е възможно да се съберат повечко филми на ниво над 7-цата (пък и по начало май вече не сме толкова луди, че да ходим на тотални малоумия, а Уве напоследък се поизгуби...). Освен това при филмите са застъпени доста повече жанрове. :)

При книгите пазара ни ограничава и няма какво да се лъжем, в момента е наводнен с боклуци...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Wed Jul 14, 2010 3:29 pm

не става дума за това и няма нужда от буквализми.
ако текстът на едно ревю крещи "средна работа" (както са повечето в броя), логиката изисква оценката да е около 5, а не 7, че и нагоре. не е нужно да си слаб филм, за да получиш 5. нужно е да си средняшки.
както и да е, фискиране и експлицитно заявяване на някакви критерии може само да помогне на четящия да се ориентира. аз лично изобщо не бих слагал оценки в числа, но туй е леко друг въпрос.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Jul 14, 2010 3:44 pm

Aми доколкото ми е известно, има едно негласно споразумение между нас:

1. Да даваме оценки според как стои филмът/книгата сред останалите, подобни на тях. Което значи, че Принцът ОБЕКТИВНО може да е за 4.5 примерно, но като за летен блокбъстър получава 7. В повечето ревюта става ясно какъв е жанровия контекст все пак.

2. Оценките според скалата сме ги разбили малко или много така:

9.5-10: БАСИ ШЕДЬОВЪРА

8-9.5: (Много, много) добър

7-7.5: Средна работа/ставащ

5-6.5: (по-скоро) посредствен

4-4.5: (Бая) слаб

2-4: Създава позиви за повръщане/диария/причинява сифилис

под 2: Уве Бол

В тоя ред на мисли и аз недоумявам 7.5-ицата на Затъмнение с това ревю...

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Wed Jul 14, 2010 3:58 pm

passer-by wrote:
А толкова бих се радвал на повече гледни точки за един филм или дори повече различни ревюиращи за различни филми. Разнообразие на картината, един вид.
Съгласна напълно, на мен също ми липсва разнообразието, при все добрите ревюта.
VMITW!

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Wed Jul 14, 2010 4:28 pm

Trip wrote:Aми доколкото ми е известно, има едно негласно споразумение между нас:

1. Да даваме оценки според как стои филмът/книгата сред останалите, подобни на тях. Което значи, че Принцът ОБЕКТИВНО може да е за 4.5 примерно, но като за летен блокбъстър получава 7. В повечето ревюта става ясно какъв е жанровия контекст все пак.

2. Оценките според скалата сме ги разбили малко или много така:

9.5-10: БАСИ ШЕДЬОВЪРА

8-9.5: (Много, много) добър

7-7.5: Средна работа/ставащ

5-6.5: (по-скоро) посредствен

4-4.5: (Бая) слаб

2-4: Създава позиви за повръщане/диария/причинява сифилис

под 2: Уве Бол

В тоя ред на мисли и аз недоумявам 7.5-ицата на Затъмнение с това ревю...
еми ето. сега да се сложи на видно място.
иначе човек няма как да предположи самосиндикално, че скалата е с повече разделителна способност в частта на некадърните продукти и с по-малка в частта на добрите. то има как, де, щото подобно нелогично изкривяване се налага като правило, когато критиката е зависима от производителя на съдържанието по един или друг начин, което е огромен процент от професионалната такава, ама уж не е такъв случаят тук.

също, не е лошо да се замисли ръководството (:Р) доколко е целесъобразно да има числови оценки в сайт с некомерсиална насоченост. наличието на оценка отдолу като правило може по-често да накара човек да НЕ чете ревюто (щото, предполагаемо, оценката му казва достатъчно), и по-рядко – да го чете. ако импресиите се капитализираха, числовите оценки и противоречията, предизвиквани от тях, имат смисъл като генератор на трафик. но в случая са по-скоро презентационен минус и отнемат от тежестта на съдържанието (текста, демек).

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Jul 14, 2010 4:52 pm

Всъщност са кажи-речи балансирани между добри,средни и лоши. 9-10 са в горния край на "добър", 7.5-8.5 - в средния и 7 - в долния. От 6.5 до 4.5 разпределението е подобно, просто средните филми преливат ту в по-горната, ту в по-долната категория, затова разликата е по-малка. А в категорията на кофти нещата числата са 4, понеже там обикновено не сме стриктни - не ни се занимава да оценяваме ТОЧНО нещо, което и бездруго смърди.

А иначе досега сме установили, че хората се кефят на чисълца, но не САМО на чисълца, така че не мисля, че имаме проблем с нечетене на материалите ни. В смисъл, мисля, че не може да се каже със сигурност дали без оценки би било по-добре.

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Wed Jul 14, 2010 5:02 pm

е туй по описание си е асъл нелинейно разпределение с повече резолюция за слабите неща. :wink:
все тая. квато и да е скалата, хубаво е да е видима.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Jul 14, 2010 5:03 pm

Еми по-слабите неща са повече, някак пазарът го налага тва изискване ;) Иначе дано с колегите имаме достатъчно консесус по това разпределение на оценките де, щото не сме го формулирали официално никога.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Jul 14, 2010 5:05 pm

Честно казано, по-скоро не съм съгласна със скалата на Емо:)
НО първо мисля, че в конкретно този брой няма особено надценени филми... И второ, като книги ревюираме какви ли не части от набързо скалъпени серии, самиздати и т.н. Като филми ревюираме само големи заглавия, а не епизоди от "Дързост и красота" и дипломната работа на Пецко в Натфиз, примерно. Ако ревюирахме и такива филми, и там скалата щеше да е по-широка.
Last edited by Morwen on Wed Jul 14, 2010 5:06 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jul 14, 2010 5:06 pm

Летните блокбастъри големия заглавия ли са ?

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Jul 14, 2010 5:09 pm

Да, големи заглавия са в повечето случаи. Защото над тях са работили оператори, които си знаят работата, актьори, които ако и да са дървета, не са смехотворни, режисьори, на които това не е дебютен проект... Вложени са много усилия и много пари. И режисьорът и сценаристът трябва да са пълни идиоти, ако не направят от това поне средняшко зрелище. Случва се и да са пълни идиоти, разбира се...

В този брой съм дала 1,5 на книга, в която писателят буквално не знае как да си служи с думите. Съотносимо лош филм в кино не мисля, че съм виждала.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Jul 14, 2010 5:11 pm

А и освен това, освен ако не решим да сме егаси бутиковото списание, дето през брой прави ретроспекции на Тарковски и Халстрьом, не може да не ревюираме подобни филми.