Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Jul 03, 2010 12:14 pm

Прозренията на доц. Милена Цветкова продължават да ме удивляват :roll:

Интервю с дамата във в-к "Янтра Днес" или какво е четенето:
http://www.dnesbg.com/index.php?page=Ne ... ge&id=8531

18
Spoiler: show
- Четенето все още ли е самотен акт, или в духа на технологичното развитие нещата са се променили?
- Разбира се, че е самотен акт. И ще си остане такова. Четенето е като секса, дори в момента правя сериозни научни опити да обясня четенето именно като информационен секс или по-скоро като интелектуален секс между два мозъка, на автор и читател. В този смисъл, нека не звучи кощунствено, но публичното четене, груповото четене, четенето от сцената или от екрана са твърде близки в психологично отношение до публичния, груповия или филмирания сексуален акт.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Sat Jul 03, 2010 12:24 pm

Interpreter wrote:Прозренията на доц. Милена Цветкова продължават да ме удивляват :roll:

Интервю с дамата във в-к "Янтра Днес" или какво е четенето:
http://www.dnesbg.com/index.php?page=Ne ... ge&id=8531

18
- Четенето все още ли е самотен акт, или в духа на технологичното развитие нещата са се променили?
- Разбира се, че е самотен акт. И ще си остане такова. Четенето е като секса, дори в момента правя сериозни научни опити да обясня четенето именно като информационен секс или по-скоро като интелектуален секс между два мозъка, на автор и читател. В този смисъл, нека не звучи кощунствено, но публичното четене, груповото четене, четенето от сцената или от екрана са твърде близки в психологично отношение до публичния, груповия или филмирания сексуален акт.
Нормално ли е да искам да и шибна един тупаник в мутрата на тая?

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Jul 03, 2010 1:47 pm

Леле, какъв пороен дъжд се лее навън :)
Идеално време за четене.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Jul 03, 2010 2:42 pm

Къде бре??? Варна?
This is it. Ground zero.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Jul 03, 2010 2:47 pm

Мхм.
18
И мислите на автора ти влизат, влизат...
:mrgreen:

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Jul 03, 2010 3:19 pm

За едно е права жената - литературните анализи обикновено са перверзии!
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Ashlie
Smallfolk

Post by Ashlie » Sat Jul 03, 2010 3:21 pm

Ами, с риск да си навлека всеобщ гняв, не мисля че сравнението на четенето със секс е нещо толкова грешно или странно.
Макар, че като се вземе в предвид еднопосочността на интелектуалния поток... по-скоро бих го нарекла интелектуален/душевен онанизъм.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Sat Jul 03, 2010 3:39 pm

Ashlie wrote:Ами, с риск да си навлека всеобщ гняв, не мисля че сравнението на четенето със секс е нещо толкова грешно или странно.
Макар, че като се вземе в предвид еднопосочността на интелектуалния поток... по-скоро бих го нарекла интелектуален/душевен онанизъм.
Ми може да сравним тогава и гейминга, гледането на футбол, киното. Всички сме едни онанисти. :)

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Jul 03, 2010 3:42 pm

Всичкото е за кефа :).
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Ashlie
Smallfolk

Post by Ashlie » Sat Jul 03, 2010 3:56 pm

:) Ами не сме ли такива?
Ако нещото, което гледаме/четем/играем ни доставя еквивалентна на секса наслада, то логично е да бъдем окачествявани като такива.

Но в случая разглеждаме само консуматора, а според мен това важи и за авторите на книги. Колкото и да е клиширано, според мен споделяйки с някого написаното от теб, се разголваш в интелектуален и душевен смисъл. Все пак показваш на света малко или много съкровенни частички от себе си, от личността си, които по начало си стоят скрити. А това в повечето случаи те прави доста по-уязвим, отколкото ако например афишираш бельото си. И тук предполагам, ако следвам собствената си логика, авторите се явяват душевни ексхибиционисти...

Мда, звуча все по-високопарно и прекалено философски. Честно казано, предпочитам си стандартните схващания за читатели и писатели. Но не мисля, че разсъжденията на г-жа Цветкова са грешни. Дори не са и чак толкова неконвенционални...

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Sat Jul 03, 2010 4:08 pm

Грешни са. Според мен тя просто е тъпа. Ако не тъпа, то луда.

Четенето на книга, няма нищо общо със секса. Стига изсмукани от пръстите разсъждения, че току виж се окаже, че квото и да правим, все секс е.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Jul 03, 2010 4:08 pm

Бе, не бих го сравнила пряко, но все пак понякога съм си мислела, че има основание в това сравнение. За мен четенето наистина си е лично преживяване и прекаленото анализиране на това кое как ти е подействало и защо ми напомня на статиите за секс в женските списания - съветват те кое е правилно и кое не за някакво супер лично субективно преживяване.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Jul 03, 2010 4:10 pm

Amikae wrote:Грешни са. Според мен тя просто е тъпа. Ако не тъпа, то луда.

Четенето на книга, няма нищо общо със секса. Стига изсмукани от пръстите разсъждения, че току виж се окаже, че квото и да правим, все секс е.

Тaaа кво викаш? :D
Image
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Sat Jul 03, 2010 4:19 pm

Xellos wrote:
Amikae wrote:Грешни са. Според мен тя просто е тъпа. Ако не тъпа, то луда.

Тaaа кво викаш? :D
Image
Ндааааа... :mrgreen:

Ashlie
Smallfolk

Post by Ashlie » Sat Jul 03, 2010 4:47 pm

И хайде пак: да наричаш някого тъп или луд, ей така, защото не си съгласен с неговото мнение... Особено като несъгласието се свежда до "Не, не е така, грешно е"... Аргументи? Ала-бала? Да видим кое от двете мнения звучи по-тъпо...Хмм, не знам.

И да - честно си признавам - за мен четенето на книга има общо със секса... Направо ми иде да напиша "10 причини защо книгите са по-добри от мъжете" :)

Съгласна съм, че това си е лично мнение. За всеки е различно. Идеята ми беше не да убеждавам в абсолютната правота на тази теория, а да изкажа личното си съгласие с нея.

Леко извън темата: "изсмукани от пръстите" също носи свой сексуален подтекстов заряд :)