Акцията на ГДБОП срещу Chitanka.info

Мръсните страсти – на сапун
Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jul 02, 2010 5:50 pm

Несправедлив как?
And you can't dance with a devil on your back...

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Jul 02, 2010 6:36 pm

Amelia wrote: Това вече замязва на развалена латерна. Стари, не-стари книги - дори ЕДНА нелегално разпространявана книга да има там без знание и съгласие на съответното издателство, тоя сайт нарушава закона и трябва да си понесе последствията. Точка.
Точно. Сега трябва да затворят и youtube.com заради качените тонове песни, клипове и дори цели филми с неуредени авторски права. Собствениците на Читанката постъпваха също толкова коректно - сваляха произведението след оплакването на носителя на авторските права.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 02, 2010 6:37 pm

Roland wrote:Несправедлив как?
Всякак .

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jul 02, 2010 6:45 pm

tigermaster wrote:
Amelia wrote: Това вече замязва на развалена латерна. Стари, не-стари книги - дори ЕДНА нелегално разпространявана книга да има там без знание и съгласие на съответното издателство, тоя сайт нарушава закона и трябва да си понесе последствията. Точка.
Точно. Сега трябва да затворят и youtube.com заради качените тонове песни, клипове и дори цели филми с неуредени авторски права. Собствениците на Читанката постъпваха също толкова коректно - сваляха произведението след оплакването на носителя на авторските права.
Youtube не е български сайт. Викам да си гледаме в нашата чиния.

РРС, никога не съм обичал да се надприказвам с теб и не планирам да го правя и сега. Ако имаш нещо да кажеш, ще го кажеш ясно изразено, а няма да подхвърляш думички.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 02, 2010 6:49 pm

Аз съм писал из цялата тема - не виждам смисъл да се повтарям. Мисля че читанка са спазвали закона (както го спазват и youtube).
Ако могат да те арестуват за това че има нелегално съдържание на сайта ти без да те уведомят да го свалиш значи закона е несправедлив (утре някой може да му хрумне да качи нещо незаконно в Shadowdance без ти да разбереш - и да ви свалят сайта).
А читанка е отворен сайт в който всеки може да качва.

Ако трябва пак да се потретя - трябва да си много заблуден или умишлено да лъжеш да твърдиш че някой е ощетен от качване на стари книги без права, книги които НЯМА да се издават и книги които нямат наличност никъде.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Fri Jul 02, 2010 6:58 pm

Това, че нещо няма да се издава на български защото Бард или Инфодар или който и да е са идиоти и/или нямат пари не прави предлагането му в интернет без права законно. Също така законът не го е еня, че няма наличност за еди какво си. Има си амазон и т.н. за тая работа.

Единствената хипотеза, за която си прав е изтекли авторски права.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Jul 02, 2010 7:27 pm

Roland wrote: Youtube не е български сайт. Викам да си гледаме в нашата чиния.
Той че не е, не е, обаче съм готов да се обзаложа, че го ползват в пъти повече българи, отколкото ползват Читанката.
Иначе бих споменал и vbox7, който вече е български, но почти не го ползвам, понеже клиповете от там ми тръгват само в шест от десет пъти.

Бтв, когато ползвам нещо незаконно преди всичко поради липса на законна алтернатива, последното, което трябва да се направи, е да ми се отреже достъпът до незаконното. В България онлайн-библиотеки няма, няма и електронни издания на актуални художествени книги от различни жанрове. Не и легални. Мисля, че ако има законна подобна библиотека, където книгите са на разумна цена и в разумен формат - защото не съм сигурен, че предложеният от Читанката е съвместим с устройствата за четене на електронни книги - тя би била достатъчно ползвана. Знам, че аз поне бих я ползвал с удоволствие, ако можех да чета истински от монитор.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 02, 2010 8:42 pm

Прав съм в часта че не ме е еня за несправедлив закон. Винаги в историята на човека е имало несправедливи закони и винаги хора които се борят против тях.
Нека си е така закона , нека по дребнавата му буква да не съм прав - за мен съм си прав и ще си отстоявам убежденията.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Jul 02, 2010 9:20 pm

От youtube постоянно се свалят неща при подаден сигнал. Така че и там хората се опитват да я раздават легално и си дават сметка, че има и нелегални неща. Разбира се - там също се точат съдебни дела. Може американския ГДБОП да не им е изнесъл сървърите все още, но сайтът все пак не си разпространява пиратското съдържание безпроблемно и квото разпространява го прави по определени ПИСАНИ закони.

Разликата отново е количествена бтв - няколко десетки човека, въвлечени в Читанката по презумция могат да бъдат контролирани доста по-лесно от няквито хиляди от тубата. На нашите бг мащаби наистина може да се наложи някъв контрол - да се следи кво се качва и ако това, което се качва не отговаря на законите и правилата, то да се маха от сайта. Да се сложат дисклеймъри за потребителите - моля, не качвайте такива и такива заглавия. И т.н. За да не може никой копче да ти каже после. Не е неизпълнимо.

Несправедлив закон... Интересно понятие. Тук вече става доста философско - какво е справедливост и кой я определя. РРС-а или някой друг човек? Някоя институция? Бог? Има ли справедливи закони изобщо - при положение, че всеки закон все на някого пречи? И т.н. Да почваме ли да разискваме тая тема или да очакваме, че достатъчно порасналия мозък може и сам да сложи нещата в перспектива, че да не се налага да четем странновати изказвания тук и там?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Jul 02, 2010 9:25 pm

Amelia wrote:От youtube постоянно се свалят неща при подаден сигнал. Така че и там хората се опитват да я раздават легално и си дават сметка, че има и нелегални неща.
Същото ставаше и с Читанката, бтв. Мисля, че доста хора го написаха по-рано.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Jul 02, 2010 9:28 pm

RRSunknown wrote:Прав съм в часта че не ме е еня за несправедлив закон. Винаги в историята на човека е имало несправедливи закони и винаги хора които се борят против тях.
Нека си е така закона , нека по дребнавата му буква да не съм прав - за мен съм си прав и ще си отстоявам убежденията.
Естествено, че си прав. Никой не може да ти отнеме свещеното право ако намериш по-евтина курва, да пренебрегнеш обичайната цена на бардаците наоколо. Въпросът тук беше, според мен, пиратска ли е дейността на chitanka.info или да.
Да. Поне по две формални причини:
1. Ако се смятаха за легитимни, защо си качиха тъпия "сървър" на някакъв си там покрив на панелка, между антенките? Що за отношение към "съкровищницата на българския текст", мушната в едно безпризорно тенеке? Ми остави си го вкъщи и си отстоявай правото на просветител.
2. Защо след като мутро-ченгетата, подкупени от омразните издатели-автори-капиталисти ги подгониха (сиреч прибраха някво безпризорно тенеке, което и аз бих изхвърлил в контейнера за метални отпадъци, ако го намеря на покрива на блока си) мушнаха СЪДЪРЖАНИЕТО (онова, дето тече и прелива в компютъра ми по законите на физиката, нали) в ПИРАТСКИЯ ЗАЛИВ?
Оттук нататък какво правим? Разбойничеството и пиратстването са романтични теми, да - Робин Худ, Джони Деп, това-онова, обаче? Биха ли могли да са такива, ако всички им ръкопляскахме?
Ми не може, по дифолт.
Повечето от нас сме кофти и държим всички да се съобразяват с правилата, с които ние се съобразяваме.
Рим праща галерите си в Средиземно море и ебава майката на пиратите. Същите, дето продават жито, вино, курви и роби много по-евтино на пазара...
А като надделее пиратският манталитет - имаме революция, премахваме пазарния принцип, всичко става безплатно, личното право да го духа, и Баш-пиратът решава кой какво да чете и точно как да разсъждава.
Вече го пробвахме веднъж, поколението още е живо.
Last edited by Interpreter on Fri Jul 02, 2010 9:28 pm, edited 1 time in total.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Jul 02, 2010 9:28 pm

Явно не е достатъчно. Както и на тубата не е достатъчно - след като се съдят с разни хора.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 02, 2010 9:49 pm

1. Ако се смятаха за легитимни, защо си качиха тъпия "сървър" на някакъв си там покрив на панелка, между антенките? Що за отношение към "съкровищницата на българския текст", мушната в едно безпризорно тенеке? Ми остави си го вкъщи и си отстоявай правото на просветител.
Изобщо знаеш ли за какво говориш :shock: ? Сървър на покрив НЕ може да съществува камо ли да работи безпроблемно.
Защо след като мутро-ченгетата, подкупени от омразните издатели-автори-капиталисти ги подгониха (сиреч прибраха някво безпризорно тенеке, което и аз бих изхвърлил в контейнера за метални отпадъци, ако го намеря на покрива на блока си) мушнаха СЪДЪРЖАНИЕТО (онова, дето тече и прелива в компютъра ми по законите на физиката, нали) в ПИРАТСКИЯ ЗАЛИВ?
Могат да си го сложат където си искат - pirate bay е свободен сървър където всеки може да качва каквото си иска.

Оттук нататък какво правим? Разбойничеството и пиратстването са романтични теми, да - Робин Худ, Джони Деп, това-онова, обаче? Биха ли могли да са такива, ако всички им ръкопляскахме?
Ми не може, по дифолт.
Повечето от нас сме кофти и държим всички да се съобразяват с правилата, с които ние се съобразяваме.
Рим праща галерите си в Средиземно море и ебава майката на пиратите. Същите, дето продават жито, вино, курви и роби много по-евтино на пазара...
Нищо общо с темата.
А като надделее пиратският манталитет - имаме революция, премахваме пазарния принцип, всичко става безплатно, личното право да го духа, и Баш-пиратът решава кой какво да чете и точно как да разсъждава.
Вече го пробвахме веднъж, поколението още е живо.
Пак нищо общо с темата.

Но ако направим аналогия да си представим че Рим не продават жени, вино и роби защото са ги продали всичките но въпреки това обявяват тези които ги предлагат за пирати.
Е извинявайте но това не е пиратство и няма как да бъде. Няма как да ти крадат нещо което ти самия не продаваш.

Иначе г-н Русинов аз и няколко мои познати примерно имаме силното желание да ви дадем по 20 лева за седма част на Малазаснаката книга - която вие сте превели. Забележете не искаме да си я купим от чужбина макар че можем но искам на вас да дадем пари.
Но книгата я няма. Няма да я има. Как да ви дам парите честно ?
Как ще ви ощети това че бих я прочел от читанката - как като ви се се молят с парите в ръка но вие не ми предлагате продукта. Никак няма да ви ощети това че бих чел от читанка и затова не смятам че бих извършил престъпление ако чета оттам.
Като в България започнат да предлагат адекватни услуги тогава да имат претенции - дотогава - ще храня чужденците и само техните права ще спазвам.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jul 02, 2010 9:58 pm

Плямпаш колкото да не заспиш. Седмият Малазан ЩЕ излезе, и то в обозримо бъдеще. Това, че не е излязъл НА МИГА или там когато на ТЕБ лично ти е комфортно, не означава, че трябва да скокнеш да го пиратстваш. И да, определено ощетяваш издателството (не Русинов, който си е взел парите за превода, а Бард), защото като го прочетеш сега от читанката, няма да си го купиш после от тях като излезе.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 02, 2010 10:02 pm

Не - ти приказваш наизуст - писах на Бард и ми отговориха че нямат планове за издаване. Поне от година насам го няма никъде. Освен това в читанка Малазан няма защото е поискано да не се качва от Бард.
И да - бих си го купил СЛЕД като го прочета като съм правил с много книги напълно легално прочетени от градската библиотека.

Но да не спорим за рождения ти ден - разбирам ти позицията но и ти разбери моята.